Fethiye'de Yunus Nadi'nin Anıtı Açıldı: Gazetecilik Tarihinin Duayeni Ölümsüzleşti

Fethiye'de Seydiler köyünde doğan duayen gazeteci Yunus Nadi ismi Fethiye'de anıtı yapılarak ölümsüzleştirildi.

  • 96

Fethiye'de doğup büyüyen duayen gazeteci Yunus Nadi'nin ismi Fethiye'de anıtı yapılarak ölümsüzleştirildi. Açılış 6 Ekim Pazar günü saat 14.00'da gerçekleşti.
Fethiye'nin Cumhuriyet Mahallesi Kordon Yolu Caddesi'nde yapımı devam eden Fethiye Belediyesi Kültür Evi'nin önünde bulunan anıtın açılış törenine; Cumhuriyet Vakfı Başkanı, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri, yazar K.Işık Kansu, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi, yazar Mine Kırıkkanat, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen, 26. Dönem CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Belediyesi Meclis Üyeleri, Sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Heykeltıraş Onur Fırat Fen: "Büyük Onur ve Kıvanç Duyuyorum"

Törende söz alan heykeltıraş ve yontu sanatçısı Onur Fırat Fen, anıt heykelin yapımından duyduğu mutluluğu şu sözlerle dile getirdi:
“Yunus Nadi'nin anıt heykelinin heykeltraşı olarak bu eserin Fethiye'nin kent kimliğinde yerini almış olmasından dolayı büyük onur ve kıvanç duyuyorum. Bana bu görevi layık gördükleri için başkanımız Alim Karaca'ya teşekkür ediyorum.”

Alev Coşkun: "Bu Anıt, Fethiyelilerin Vefasının Bir Göstergesidir"

Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun, törende yaptığı konuşmada Yunus Nadi'ye duyulan vefayı vurguladı:
“Beni buraya ilk geldiğimde etkileyen, Türkiye Cumhuriyeti'nin eski parlamentosundan birlikte çalıştığım arkadaşlarımız, 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' ilkesini benimsemiş tertemiz bir hayat bırakmış değerli arkadaşlarım ve dostlarım. Bu aydınlık kentte Yunus Nadi için yapılan bu etkinliğe katılan tüm Fethiyelilere sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bana göre bu anıt, Fethiyeli Kuvayı Milliye neferi Yunus Nadi'ye Fethiye halkının sadakati ve vefasıdır. Bu vefanın gerçekleşmesinde başta Başkan Alim Karaca olmak üzere sanatçılar ve Sayın Dr. Ceyhun İrgil'e Cumhuriyet Gazetesi adına teşekkür ediyorum.”

Alim Karaca: "Bu Eser, Fethiye'nin Gururudur"

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, törende yaptığı konuşmada Bahriye Üçok'un ölüm yıl dönümünü hatırlatarak, Fethiye'nin Cumhuriyetçi duruşunu ve Yunus Nadi'nin önemini şu sözlerle ifade etti:
“Bugün, 1990 yılında karanlık güçler tarafından şehit edilen, ilk kadın ilahiyat profesörümüz, aynı zamanda senatörümüz ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Bahriye Üçok'un ölüm yıl dönümüdür. Onu rahmetle anıyor, katillerini lanetle kınıyorum.
Burada ulusal ve yerel basının temsilcilerini, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve üyelerini, oda başkanlarımızı, muhtarlarımızı ve her şeyden önce Fethiye halkını selamlıyorum. Göreve geldiğimden beri bana destek olan tüm Atatürkçü ve Cumhuriyetçi dostlara teşekkür ediyorum.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından ismini alan Fethiyemizin, Cumhuriyet Gazetesi'ni kuran Yunus Nadi gibi onurlu bir evladı olması bize gurur veriyor. Bu anıtı yapan Onur Bey, proje mimarımız Ceyhun İrgil ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yunus Nadi'yi yaşatmak ve bu değeri unutturmamak için elimizden geleni yapacağız. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan Cumhuriyet Gazetesi yazarlarını burada ağırlamaktan onur duyuyorum.”

Mehmet Güven'den Başkan Karaca'ya Plaket

Konuşmaların ardından Yunus Nadi'nin doğduğu köy olan Seydiler Mahallesi'nin Muhtarı Mehmet Güven, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca'ya plaket takdim etti.

Tören, alkışlarla anıt heykelin açılmasıyla sona erdi.

Bakmadan Geçme