Fethiye'de Trendyol işbirliğinde 'E-ticaret ve E-ihracata ilk adım' eğitimi düzenlendi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Trendyol işbirliğinde Fethiye'de 'E-Ticaret ve E-İhracata İlk Adım' eğitimi düzenlendi. Trendyol Satış ve İş Geliştirme Bölge Yöneticisi Nuri Erdoğan tarafından verilen eğitimde Türkiye'nin e-ticaret ve e-ihracattaki konumu, ihtiyaç potansiyeli, e-ticaret ve e-ihracatın üreticiye avantajları, doğru kanallar ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda detaylı bilgiler verildi.
Eğitim sonunda Trendyol Satış ve İş Geliştirme Bölge Yöneticisi Nuri Erdoğan ile GEKA Muğla Yatırım Ofisi Koordinatörü Mehmet Sert ve Uzman Hüseyin Çiftci’ye teşekkür belgesi veren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “İşletmelerimizin e-ticaret ve e-ihracat yoluna ışık tutacağına inandığım eğitimin verimli olmasını diliyorum.” dedi.
FTSO Likya Salonu’nda 18 Ekim tarihinde gerçekleştirilen eğitime, kadın girişimciler ağırlıkta olmak üzere 40 kişi katıldı. Türkiye’nin en popüler e-ticaret siteleri arasında yer alan Trendyol işbirliğinde gerçekleştirilen eğitimin açılış konuşmasını FTSO Genel Sekreteri Ezgi Tugay yaptı. FTSO olarak ticaretin dijital dünyaya ayak uydurabilmesi için yoğun çaba harcadıklarını belirten Tugay, başta FTSO üyeleri olmak üzere kadın ve genç girişimcilere, e-ticaret ve e-ihracatın sunduğu imkânlardan en iyi şekilde yararlanmaları konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
Trendyol hakkında bilgiler veren Erdoğan, “3 yıl önce Trendyol’da 68 bin satıcı vardı. Şu anda sayı 500 binin üzerinde. Peki siz neden satıcı olmayasınız? Bugün fiziki bir mağaza açsanız, ‘Ürünü hammaddesi, dükkanı’ derken size maliyeti en az 5-6 milyon. Ancak Trendyol gibi dijital satış pazaryeri kanallarında yer aldığınızda çok daha maliyet etkin. Dolayısıyla bu, siz işletmelere sunulan çok önemli bir fırsat.” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından söz alan Trendyol Satış ve İş Geliştirme Bölge Yöneticisi Nuri Erdoğan ise Türkiye’nin e-ticaret ve e-ihracattaki konumu, kullanıcı/ihtiyaç potansiyeli, e-ticaret ve e-ihracatın üreticiye avantajları, doğru kanallar ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirildi.
“Fethiye’de ün yüksek satış oranı petshoplarda”
Vergi mükellefi olan herkesin Trendyol’dan satış yapabileceğini vurgulayan Erdoğan, “Devletin getirmiş olduğu yasaklı ürün grupları hariç tüm ürünler her şey satış konusudur. Fethiye’de çok sayıda ve çok miktarda satış yapan sektörlerden en çok dikkat çeken sektör petshop dükkânları. Trendyol, e-ihracatta da faaliyet göstermeye başladı hazirandan bu yana. İlk satışı Azerbaycan, Suudi Arabistan sonra Katar’a gerçekleştirildi ve şu ana kadar 65milyon dolar ihracat yapıldı. 50 binden fazla satıcı e-ihracat yapıyor. 3 milyon yeni müşteri kazandırıldı, ne kadar önemli bir düşünün. Üstelik e-ihracat yapmak çok kolay, işletmelerimiz genelde nasıl yapacağız, bilgimiz yok deyip çekimser kalıyor ancak öyle değil ve buna hiç gerek yok. Siz sadece ürününüzü hazırlıyorsunuz, biz kapınızdan alıyor ve kendi depolarımıza götürüyoruz. Operasyonel tüm süreçleri biz üstlenip ürünün sevkiyatını gerçekleştiriyoruz. Size kalan tek şey ürünü hazırlamak.” dedi.
Soru cevap bölümünün ardından katılımcılara sertifikaları verildi. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı tarafından Trendyol Satış ve İş Geliştirme Bölge Yöneticisi Nuri Erdoğan, GEKA Muğla Yatırım Ofisi Koordinatörü Mehmet Sert ve Uzman Hüseyin Çiftci’ye ise teşekkür belgesi verildi.
Başkan Çıralı “Eğitim işletmelerimizin e-ticaret ve e-ihracat yoluna ışık tutacak”
Eğitime ilişkin değerlendirmelerde bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “E-ticaret ve e-ihracat hızlı, kolay ve düşük maliyetli bir satış yöntemi olarak hayatımıza girerken, pandemi de hem firmaların hem de müşterilerin bu süreci adapte olmasını hızlandırdı. Bugün en küçük yerel firmalar bile dünyanın bir ucuna ürünlerini gönderebiliyorlar. Rekabetin küresel düzeye taşınmasıyla işletmelerin ayakta kalabilmesi için e-ticaret, e-ihracat kaçınılmaz hale geldi. Özellikle Fethiye gibi lojistik anlamda zor bir bölgede bulunan şehirler için e-ticaret, e-ihracatın önemi daha da fazla.
Firmalarımız, e-ticaret, e ihracat ile her geçen gün daha da fazla satış yapıyor ve yeni yeni pazarlara giriyor. Bu gelişmeleri memnuniyetle takip ediyoruz. Bu amaçla bugün düzenlediğimiz eğitimde, değerli bilgilerini bizimle paylaşan Trendyol Satış ve İş Geliştirme Bölge Yöneticisi Nuri Erdoğan’a ve eğitimin düzenlenmesini sağlayan GEKA yöneticilerine teşekkür ediyorum. İşletmelerimizin e-ticaret ve e-ihracat yoluna ışık tutacağına inandığım eğitimin verimli olmasını diliyorum.” dedi.