Fethiye'de 'Terzilik' mesleği yok mu oluyor? Terzi Savaş konuştu

Fethiye'de yıllardır terzilikle uğraşan Savaş Kuş, mesleğinde yaşadığı sıkıntıları ve geleceğe dair endişelerini dile getirdi. Usta terzi, eskisi gibi çırak yetişmediğinden ve insanların artık hazır giyim ürünlerini tercih ettiğinden yakınarak terzilik mesleğinin tehlike altında olduğunu söyledi.

  • 1149
TAKİP ET

Savaş Usta'nın anlattıkları, terzilik mesleğinin günümüzde karşı karşıya olduğu zorlukları gözler önüne seriyor. Bu köklü mesleğin yok olmasını önlemek için acil önlemler alınması gerekiyor. Yetkililer ve eğitimciler, terzilik mesleğine olan ilgiyi yeniden canlandırmak için çalışmalar yapmalı ve bu alanda çırak yetiştirilmesine teşvikler sağlamalıdır.

MESLEKTE ÇIRAK YETİŞMİYOR
Savaş Usta, uzun yıllardır terzilikle uğraştığını ve mesleğini severek icra ettiğini belirterek şunları söyledi: "Yaklaşık 40 yıldır bu mesleğin içindeyim. Babamdan devraldığım bu mesleği severek yapıyorum. Eskiden terziler çok rağbet görürdü. İnsanlar özel dikim elbise yaptırırlardı. Fakat zamanla hazır giyimdeki ürünlerin artması ve insanların ucuz ürünlere yönelmesi terzileri olumsuz etkiledi."

Usta terzi, günümüzde terzilik mesleğinin eskisi gibi cazip olmadığını ve çırak yetiştirmekte zorlandıklarını ifade etti ve "Eskiden bu mesleğe çok sayıda çırak gelirdi. Biz de bu çırakları yetiştirir, meslek sahibi yapardık. Fakat son yıllarda terzilik mesleğine ilgi azaldı. Çırak yetişmiyor. Bu durum beni ve meslektaşlarımı çok üzüyor. Bizden sonra terzilik mesleğini sürdürecek kimse kalmayacak gibi görünüyor." dedi.

MESLEK YOK OLMAYA YÜZ TUTUYOR
Savaş Usta, terzilik mesleğinin geleceğinin belirsiz olduğunu ve bu durumun kendisini endişelendirdiğini söyledi: "Terzilik mesleği yok olmaya yüz tutuyor. Artık insanlar sadece tadilat yaptırmak için terzilere geliyor. Eskisi gibi özel dikim elbise diktiren neredeyse kalmadı. Bu gidişle terzilik mesleği yok olacak diye korkuyorum."

Usta terzi, bu sorunun çözümü için yetkililerden ve eğitimcilerden destek beklediklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bu mesleğin yaşayabilmesi için çırak yetiştirilmesi gerekiyor. Yetkililerden ve eğitimcilerden bu konuda destek bekliyoruz. Terzilik mesleği bir sanat. Bu sanatın yok olmasına izin vermemeliyiz."

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme