Fethiye'de Tellaklara Sorduk: Gassal Olmak Mı Daha Zor, Tellak Olmak Mı?
Tüm Türkiye'de son zamanlarda yayınlanan 'Gassal' dizisi ile ülkenin gündemi bir anda değişti. Bu nedenle tüm Türkiye gassallik mesleğini konuşurken biz de hamamda çalışan tellaklara, 'Ölü yıkamak mı daha zor, diri yıkamak mı' diye sorduk.
Son zamanlarda Türkiye’de gündemi kasıp kavuran “Gassal” dizisi, ölü yıkayıcıların yaşamına ve mesleklerine odaklanırken, toplumun ilgisini bu kutsal ama zor mesleğe çevirdi. Tartışmalar sürerken, biz de Fethiye’de geleneksel hamamların yolunu tuttuk ve yıllardır diri bedenleri temizleyen tellaklara mikrofon uzattık: “Ölü yıkamak mı daha zor, diri yıkamak mı?”
“Ölü Yıkamakta Sıkıntı Yok, Dirinin İstekleri Bitmiyor”
Fethiye’de hamamda tellak olarak çalışan Murat Çalışır, “Tellaklar olarak düşünecek olursak diriyi yıkamak daha zor. Ölen insan ölmüş, mefta olmuş teneşirde yatıyor senden hiçbir isteği yok. Yapılması gerekenler basit: Nedir? Abdestini aldırırsın güzelce yıkanır kefenlenir ve defnedilir. Diriyi yıkamak daha zor. İstekleri bitmiyor.Berberler de komik videolara “Gassal değildik belki ama biz de çok adam yıkadık” yazmışlar. Asıl adam yıkayan biziz burada. En yakın meslek bizim mesleğimiz. Doğarken ebe, canlıyken biz, öldükten sonra da biz devrediyoruz ve gassaller devralıyor. Öldükten sonra her türlü gassalleri ziyaret edecekler, ölmeden önce de bizi ziyaret etsinler..
“Gassalliğin Şuan Ünlü Olmasının Sebebi Diziden Kaynaklı”
Tuncay Getirici, “Bence diriyi yıkamak daha zor. İstekleri bitmiyor. Ölü için bildiğimiz şeyler; abdestini al kefenle… Diri de öyle değil. Sürekli istek. Gassalliğin şuan ünlü olmasının sebebi diziden kaynaklı bir şey. Abartıldığını düşünüyorum”
“Ruhani Boyutundan Bakarsak Ölüyü Yıkamak Daha Zor”
Tellak Aydın Koç ise, “Diriyi yıkamak.. Tabii ki insanlarla uğraşması daha zor. Usülüne göre ölüyü yıkamak da tabii ki çok zor. Ruhani boyutundan bakarsak ölüyü yıkamak daha zor olabilir” dedi.