Fethiye'de teknolojiye kurban giden bir meslek: Yorgancılık
Fethiye'de 45 yıldır yorgan diken Ali Usta, el emeği göz nuru ürünlerin yerini hazır ürünlere bırakmasının üzüntüsünü yaşıyor.
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, el emeğiyle üretilen yorganların değeri giderek azalırken, yorgancı Ali Usta, mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor. Geçmişte düğünlerin vazgeçilmezi olan yorganlar, günümüzde yerini fabrikasyon ürünlere bırakırken, yorgancı Ali Usta, bu durumun sağlık açısından da riskler taşıdığını vurguluyor. Köylerde bile yorgan diktirenin azaldığını belirten Ali Usta, “Eskiden her evde bir yorgan vardı, şimdi kimse diktirmek istemiyor.” dedi.
El Emeği Yok Oluyor: Ali Usta'nın Umutsuzluğu
Yorgancı Ali Gökmen, “60 yaşındayım, 45 senedir bu işi yapıyorum. Hazır ürünler çıkması işlerimizi bir hayli etkiledi. Görüyorsunuz elimizde çırak falan yok. Tek başıma çalışıyorum. Ancak kendimi idare ediyorum. Yorgan diktiren çok az. Nadir oluyor. Herkes fabrikasyona döndü ama fabrikasyonda sağlığımıza zararlı. Bunlar silikon kullanıyorlar, Sentetik malzeme oluyor. Biz genellikle yün, pamuk kullanıyoruz. Genellikle birinci kalite malzeme kullanıyoruz. Bizim kullandıklarımız daha sağlıklı oluyor. Genellikle köy taraflarından rağbet var. Tabii ortalama bakarsan bugün bir Ustanın günlüğü 2 buçuk 3 TL olması lazım. Giderlerimize göre günleri bir tane yorgan yapıyoruz. Günlük 1.000 TL, 1.200 TL o arada çalışıyoruz. Ekonomi bozuk olduğu için kendimizi idare etmek zorundayız.
Bu mesleği 47 seneden beri yapıyorum, Allah ömür verdiği sürece, sağlığımız elverdiğince yapacağız. Çünkü adam yok başka yapacak, çırak da bulunmuyor. Şimdiki gençler genellikle elektronik üzerine telefonla ilgileniyorlar, çalışacak adam yok. Bir kaç sene sonra usta bulmayacağız. Yani usta bulunmasın çünkü yetişmiyor. Bazı meslekler tamamen yok oluyor. 3 tane usta geldi ustayım diye hepsini koydum. Çünkü usta değil adam. Anlamıyor işten, işten anlayan insan çok nadir.” dedi.