Fethiye'de sokak hayvanları için anlamlı proje: Pati Life
Fethiye'de mühendis Yunus Emre Yücel, yazılımcı arkadaşlarıyla birlikte sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi sorununa dijital bir çözüm getirmek için bir araya geldiler. 'Pati Life' adını verdikleri girişim, ilk etapta barınaklardaki hayvanların hayvanseverlerle buluşmasını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Fethiye'de yaşayan mühendis Yunus Emre Yücel, yazılımcı arkadaşlarıyla birlikte sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi sorununa dijital bir çözüm sunmak için "PatiLife" adını verdikleri bir platform geliştirdi. Girişimin ilk aşaması, Fethiye ve çevresindeki barınaklarda bulunan sevimli dostlarımızın hayvanseverlerle buluşmasını kolaylaştırmayı hedefliyor.
“Hayvan Besleyen İnsanlarız”
Mühendis Yunus Emre Yücel, “Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezunum. Şu an aktif olarak verim mühendisi olarak çalışıyorum. Ben ve birkaç yazılımcı arkadaşım, hepimiz sokak hayvanları konusuyla ilgilenen, hayvansever ve hayvan besleyen insanlarız. Bu konuda neler yapabiliriz diye düşünerek bir girişime koyulduk. Bu girişim, barınaklardaki hayvanların sahiplendirilmesini ilk etapta amaçlayan bir girişim. Çünkü sokak hayvanlarıyla alakalı, bildiğiniz gibi, oldukça politize olmuş ve gerek halkın gerek devletin ilgisini üzerine çekmiş bir konu var ortada.
Bununla alakalı olarak, geçtiğimiz Temmuz ayında 5199 nolu kanunda bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik neticesinde artık barınaklar, aldıkları sokak hayvanlarını kısırlaştırıp tedavi ettikten sonra, aşılarını ve diğer tedavilerini uyguladıktan sonra tekrar doğaya salamıyorlar. Eskiden bu işlemler; hayvanların alınması, tedavisi ve doğaya salınımı şeklinde devam ediyordu. Fakat içinde bulunduğumuz dönemde yapılan değişiklikle birlikte, artık bunu yapamıyorlar.
Bu sebeple belediyelerin olabildiğince çok hayvanı sahiplendirmesi gerekiyor. Bu, aslında bu sorunun çözümüne yalnızca kamu kurumlarının değil, halkın da entegre olduğu ve katıldığı bir çözüm yolu. Böylece gerçekten bu konuda hassasiyeti olan vatandaşlarımız, sokak hayvanları sorununun çözümünde önemli bir rol oynayabilirler.” dedi.
Hayvanseverlere Ulaştırmayı Hedefliyoruz”
Yücel, “Biz, belediyelerdeki bu süreçleri olabildiğince dijitalleştirmek, işbirlikleri yapmak ve barınaklardaki hayvanları bir arayüz üzerinden hayvan sahiplenmek isteyen hayvanseverlere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Yani bir e-ticaret sitesinde kataloglar üzerinden nasıl seçim yapıyorsanız, burada da barınağa hiç gitmeden bu hayvanları katalogdan seçebileceğiniz, bir ön başvuru yapabileceğiniz ve belediyeyle bu işlemleri çok daha hızlı ve dijital bir şekilde yürütebileceğiniz bir sistem kurmak istiyoruz. Bu, projemizin ilk etabı, bunu yaptıktan sonra belediyeler ve hayvansever STK'lar üzerinden planladığımız farklı fikirlerimiz de var. Aslında günün sonunda gelmek istediğimiz nokta: Türkiye’de dijital bir pet ekosistemi kurmak.
Yani pet ile, evcil hayvanlarla ve sokak hayvanlarıyla alakalı aklınıza gelebilecek ve insanlara ya da kurumlara bir takım faydalar sağlayabilecek her türlü hizmet ve ürünün bir ortamda toplandığı bir sistem kurmayı amaçlıyoruz. Böyle bir pet ekosistemi oluşturmak istiyoruz. Çıkış noktamız, ilk etapta barınaklardaki hayvanların sahiplendirilmesi iken; daha sonrasında insanların kendi hayvanlarını da sahiplendirebildiği, belki hayvan konaklama hizmetleri alabildiği, belki anlaşmalı veterinerlerle ve mama tedarikçileriyle işbirliği yapabildiği, iletişime geçebildiği ya da sosyalleşebildiği bir sosyal topluluk da oluşturmak istiyoruz, hayvanseverler ekseninde ya da genel olarak evcil hayvanlar ekseninde. Bununla alakalı yapabileceğimiz ilk adım, belediye ve barınak çevresinden yola çıkarak sokak hayvanları sorununa önemli bir katkı sunabilmek. İlk etapta niyetimiz bu. Buradan başlayacağız.” şeklinde konuştu.
“Projenin Adı: Pati Life”
Bu tarafta iki önemli konu var aslında. Birincisi hayvanların ihbar edilmesi, ikincisi de belediyenin bu hayvanlarla ilgilenmesi. Normal şartlarda hayvanları ihbar edebilmek için yani yardıma ihtiyacı olan ya da saldırgan bir hayvan olabilir belediyeye bildirimde bulunmak için telefon üzerinden oldukça meşakkatli bir süreçten geçmeniz gerekiyor. Belediyenin bu konudaki verimliliği de yeterince dijitalleşmediği için çok yüksek değil. Yani step-by-step yorucu bir süreç. Siz bir kayıt bırakıyorsunuz, birileri o kaydı inceliyor, gidip hayvanı bulmaya çalışıyor.
Hâlbuki, tek tıkla bir hayvanı örneğin saldırgan ya da yardıma muhtaç bir hayvanı sokakta gördüğünüzde bir fotoğraf çekip konum verisini anında iletip belediyeye bu işi hızlı bir şekilde aktarabilir ve hizmet alabilirsiniz. Bunu dijitalleştirmek oldukça kolay ve mümkün ama bu konuda yapılmış bir girişim yok. Biz de bu işin içine girdik arkadaşlarımızla ve olabildiğince çok hayvanın sahiplendirilmesini istiyoruz. Bu süreçte şöyle de bir logomuz var, göstereyim. Projemizin adı: Pati Life. Bugünkü etkinlikte girişimcilerle tanışmak için buradayız. Projemize her türlü fikir, destek ya da ilgi gösteren insanlara aklımızda neler olduğunu anlatıyoruz.” dedi.