Fethiye'de Sağlık Çalışanları Devlet Hastanesi Önünde Toplandı 'Sorunlar Çözülene Kadar Mücadelemiz Sürecek'

Fethiye Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, ellerinde pankartlarla toplanarak sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Türk Tabipler Birliği (TTB), Muğla Aile Hekimleri Derneği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri adına açıklama yapan Dr. Ali Çeken, sağlık çalışanlarının taleplerini ve yaşadıkları sorunları kamuoyuyla paylaştı.

  • 285
Youtube Kanalı
Abone Ol

'Haklıyız Kararlıyız!'

Dr. Çeken, açıklamasında, 'Haklıyız Kararlıyız! Yarattığınız sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz! Bizler, emek ve meslek örgütlerimizin çağrısıyla sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek, sesimizi hep birlikte yükseltmek ve taleplerimizi haykırmak adına bugün ülkenin her bir köşesinde meydanlarda bir araya geldik. Hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, paramedik, teknisyen; yani sağlık emekçileriyiz. Her gün yüz binlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak ve hastalanmalarını önlemek için çalışıyoruz. Ancak şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler ve sağlıkta çeteleşme gibi sayısız sorunla boğuşuyoruz' ifadelerine yer verdi.

'Sağlık Bakanlığı Bizleri Yok Sayıyor'

Sağlık Bakanlığı'nın sorunlara çözüm üretmek yerine sağlık emekçilerini görmezden geldiğini ifade eden Dr. Çeken, 'Sağlık Bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine; yeni yönetmeliklerle otoriter emek rejimini yerleşik hale getirmeye çalışıyor. İş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmak istiyor. Ancak biz, üretimden gelen gücümüzü kullanarak bugün iş bırakıyoruz. Sesimizi duyan var mı?' dedi.

'Şiddet, Mobbing ve Güvencesiz Çalışma Kabul Edilemez'

Dr. Çeken, sağlık çalışanlarının uzun süredir karşı karşıya olduğu temel sorunlara da dikkat çekerek, 'Çalışma şartlarımızın bilinçli ve programlı olarak kötüleştirilmesi, meslek onurumuzu, toplum sağlığını ve hepimizin geleceğini tehdit eder hale gelmiştir. Sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. Mobbing kabul edilemez; etkili şikyet ve ceza mekanizmaları işler hale getirilmelidir. Deprem bölgesinde hl insanca çalışma ve yaşama koşulları sağlanmamıştır. Eğitimde etik değerlere dayalı, donanımlı bir sistem oluşturulmalıdır' ifadelerini kullandı.

'Taleplerimiz Karşılanmazsa Mücadele Sürecek'

Dr. Çeken, sağlık sistemindeki sorunları çözmek için sundukları altı maddelik taleplerini şöyle sıraladı:

Sağlıkta şiddeti önleyecek etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
Tüm sağlık mesleklerinin tanımları net yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, çalışanların özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
Hasta muayene süreleri en az 15 dakikaya çıkarılmalıdır.
Diş hekimlerinin mevzuata aykırı nöbet sistemine son verilmelidir.
Performans ve ciro odaklı sistem yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret düzenlemesi yapılmalıdır.
Kamu emekçileri için vergi dilimi %15'te sabitlenmelidir.
'Bu taleplerimiz yalnızca bizim çalışma ve yaşam koşullarımızı değil, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetine kavuşmasını sağlayacaktır.' diyen Dr. Çeken, toplumun tüm kesimlerini sağlık çalışanlarının mücadelesine destek olmaya çağırdı.

'Adil, Şeffaf ve Toplumcu Bir Sağlık Sistemi İstiyoruz'

Dr. Ali Çeken, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

'Bizler, meslek onurumuza sahip çıkarken sağlıkta çeteleşmeye izin vermeyecek, adil, şeffaf ve toplumcu bir sağlık sistemini savunmaya devam edeceğiz. Taleplerimizin yerine getirilmesi için mücadelemiz sürecek.'

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme