FETHİYE'DE KIŞ AYINDA SOKAK HAYVANLARININ KEYFİ YERİNDE
Muğla'nın Fethiye ilçesindeki belediyeye ait hayvan barınağında 70'e yakın kedi ve köpek aşırı soğuk hava nedeniyle 24 saat boyunca yakılan sobalar ile ısıtılıp korunuyor
Muğla'nın Fethiye ilçesindeki belediyeye ait hayvan barınağında 70'e yakın kedi ve köpek aşırı soğuk hava nedeniyle 24 saat boyunca yakılan sobalar ile ısıtılıp korunuyor. 200'e yakın köpek ile 70 adet kedinin bulunduğu belediye ye ait barınakta 3 veteriner hekim, 3 görevli ile yabancı uyruklu gönüllüler kedi ve köpeklerin soğuk hava ve aşırı yağışlardan etkilenmemesi için devamlı görev yapıyor. Bu arada barınakta geçtiğimiz bir yıl içinde görevli veteriner hekim tarafından 250 adet köpek ile 500'e yakın kedinin kısırlaştırma ameliyatının yapıldığı da öğrenildi. Fethiye Belediye veterineri ve hayvan bakım merkezi sorumlusu Emre Kangal ve görevliler soğuktan etkilenmemeleri için gece gündüz sobaları yakarak kedi ve köpeklerin korunmasını sağlıyorlar. Veteriner Hekim Hüseyin Canğara Şu an barınakta 200 kadar köpek ve 70 kadar kedinin mevcut olduğunu belirtip bunların hepsinin sokaktan geldiklerini ve soğuk hava nedeniyle sobaları yakarak ısıtıyoruz.” dedi. Hüseyin Canğara “2018 yılı bizim için yoğun geçti. Yaklaşık 500 kadar kedinin , 200-250 kadar köpeğin ameliyatı kısırlaştırılması aşılaması yapıldı. 2019 yılı da bu şekilde geçecek. Ve bunun tek sebebi kişilerin hayvanlarını kısırlaştırmak istememelerinden kaynaklanıyor. Yani kontrolsüz bir şekilde bulundurmaları sokağa salmaları bu şekilde kontrolsüz üremelere sebep oluyor. Bu da bizim işlerimizi zorlaştırıyor. Hayvan sahipleri daha çok ciddi bir sorumluluk alıp köpeklerini kedilerini kısırlaştırırlarsa bizim içinde işler sadece mevcut olan köpeklere en iyi şekilde bakmakla görevli olacağız. Böyle bir kolaylığımız olacak. Aynı zamanda hayvansever vatandaşların yaptırmış olduğu kulübeler var. Onlar kullanılıyor. Belediye olarak 3 veteriner hekim ve 3 çalışan arkadaşımız var. Haricinde de gönüllüler var. Yerli yabancı gönüllüler de var. Özellikle kedilerde İngiliz uyruklu gönüllülerin büyük katkıları var. Büyük uğraşlar veriyorlar.” Dedi.
ZEHİRLENMELER OLUYOR
Hüseyin Canğara bilinçsiz kişilerin kedi ve köpeklerin zehirlediğine dikkat çekerek “Geçtiğimiz aylarda epey bir zehirlenme vakası vardı. Kedilerin köpeklerin sokakta bulunmasından rahatsızlık duyan kişilerin yapmış olduğu bir hareket. Araştırıldı ama öyle bir net sonuç bulunamadı. Haber verseler mümkün olduğunca gidip toplama çalışmaları yapıyoruz. Ama tek bir araçla bu kadar geniş bir coğrafya da her zaman yetişemiyoruz. Ama vatandaşlarında kendi çözümleri bu olmamalı. Burada görevimiz sokakta yardıma muhtaç hayvanları kedi ve köpekleri alıp burada bakımını sağladıktan sonra köpekse, kediyse dişi erkek fark etmeden kısırlaştırılıp aşılarını yaptıktan sonra sokağa bırakmak. Kış ayları ile birlikte hayvanların enerji ihtiyaçları artıyor bunu karşılayabilmek için daha fazla besin tüketmeleri gerekiyor bunu biz buradakilere elimizden geldiği kadar sağlıyoruz. zaten hotellerden olsun, okullardan olsun yemekleri topluyoruz mama bağışlayanlar çok oluyor sağ olsunlar sokaktakilere de elimizden geldiğince yetişiyoruz ama sokaktakilerin hepsine yetişme ihtimalimiz yok bunun için halkımızdan şunu istiyoruz herkes evinin önüne yemeklerden artan ellerindeki imkanlarla aldıkları mamalarla evlerinin önüne birazda olsa mama bırakırlarsa sokaktaki hayvanlarda mağdur olmazlar kış aylarında birlikte korunacak yerleri zaten hayvanları kendileri belirliyorlardır eğer vatandaşlarımız bakamayacak bir hayvan görürlerse bize ulaşıp ihbar ederlerse elimizden geldiğince yardım ediyoruz buradaki hayvanlarda yavru ve anneler çoğunlukla bizdekiler büyük olanlarda ya sokağa bırakılacak olanlar ya da kısırlaştırılmak için sıra bekleyenler bizde yoksa burası geçici burada sürekli hayvan tutmamız gibi bir durum yok zaten yasal süreçte bunu söyler hayvanlar sokaklardan alınır kısırlaştırılır, aşıları yapılır tekrar sokağa bırakılır. Sokaktaki tüm hayvanların barınaklarda biriktirme gibi bir durum söz konusu değil burada görmüş olduğunuz yetişkin hayvanlar bu şekilde olan hayvanlar arkamızda gördüğünüz hayvanlarda anneler, yavrular sokak kendine bakamayacak olanlar bir süre geçici olarak bizde misafirler anneleri sütten kestikten sonra yavruları sahiplendiririz. Sahiplendirmek için 6 aydan büyük hayvanlar için kısırlaştırdıktan sonra sahiplendirebiliyoruz 6 aydan önceki hayvanlarda yavrularda yani anne sütten kesilmişse herhangi bir şart olmaksızın 18 yaşını doldurmuş herkesi sahiplendirebiliyoruz herhangi şartımız yok yeter ki sizler hayvan sahiplenmek isteyin bakmak isteyin. Dedi”