Fethiye'de Emlak Sektörü Canlılığını Koruyor
Fethiye, yalnızca bir turizm cenneti değil, aynı zamanda yerleşim amacıyla da giderek daha fazla tercih edilen bir bölge haline geliyor. Bu eğilimin emlak piyasasına etkilerini, sektör temsilcilerinden Sedat Akdağ değerlendirdi.
Fethiye’nin emlak sektöründeki yükselişi
Fethiye’nin doğal güzellikleri, deniz kıyısındaki konumu ve havaalanına olan yakınlığı, yerleşik yaşam için cazibe merkezi haline gelmesini sağlıyor. Sedat Akdağ, bölgedeki artan talebin piyasanın canlı kalmasını sağladığını belirterek, “Fethiye, gerek doğası gerekse yaşam koşullarıyla cazip bir yerleşim yeri. Bu durum, emlak sektörüne olumlu yansıyor ve talebin sürekli canlı kalmasına katkı sağlıyor” dedi.
Son dönemde Fethiye’deki arsa ve konut fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Sizce bu artışın temel nedenleri nelerdir?
Özellikle büyük şehirdeki vatandaşlarımız başta olmak üzere gurbetçi vatandaşlarımız ve yabancı müşterilerimizin talepleri doğrultusunda fiyatlarda bir artışa yol açmaktadır. Bunlardan ayrı olarak villa kiralama sektöründen dolayı yatırımcılarında taleplerinden dolayı fiyat artışı oluşmaktadır.
Fethiye’nin farklı bölgelerinde emlak sektörü açısından dikkat çeken yatırım fırsatları neler?
Fethiye’nin birkaç bölgesinde diğer bölgelere nazaran daha fazla fırsatlar bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı: Fethiye’nin Muğla’ya doğru büyümesinden dolayı Kargı, Yanılar, Çiftlik mahalleleri olabilir. Özellikle Kargı mahallesinde dört adet beş yıldızlı otelin yapılması ve yeni markalı konut projelerin tamamlanmasından dolayı artan bir trend eğilimi bulunmaktadır. Dünyaca ünlü Ölüdeniz plajı ve Babadağ yamaç turizmden dolayı Ovacık ve Hisarönü’nde fırsatlar devem etmektedir. Ucuz konu ihtiyacından ötürü Çamköy mahallesinde yatırım fırsatı bulunmaktadır.
Yabancı yatırımcıların Fethiye’ye ilgisi hakkında ne düşünüyorsunuz? En çok hangi ülkelerden talep geliyorve bu talep yerel piyasayı nasıl etkiliyor?
Yabancı yatırımları olumlu karşılıyorum bir çeşit ihracat olarak görüyorum, sonuçta ülkemize döviz kazandırmaktadır. Fethiye İngiltere başta olmak üzere, Rusya, Ukrayna, bazı Arap ülkelerinden talep olmaktadır. Bu talepler inşaat sektörü başta olmak üzere, mobilya, beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerde hareket getirmektedir.
Fethiye’de sürdürülebilir yapılaşma ve çevre dostu projelerin geliştirilmesi konusunda sektörde bir farkındalık olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet düşünüyorum özellikle belediyelerin yüksek katta izin vermemesi bahçe alanların büyük olması ve peyzajlara önem verilmesini uygun buluyorum. Solar sistemle kendi elektriğini üretmesi farklılık katmaktadır.
Fethiye’nin emlak piyasanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Önümüzdeki on yıl boyunca ilgi ve talepten dolayı parlak görüyorum. Daha sonra maalesef yeni imara açılacak alanlar olmadığı takdirde Fethiye’de emlak sektörü sıkışıp taleplere yanıt veremeyecektir. Bundan dolayı müteahhit firmalar ve yatırımcılar farklı bölgelere gidecektir.
Yapmış olduğunuz Projelerle alakalı yatırımcılara ve villa almayı düşünen kişilere ne gibi mesaj vermek istersiniz?
Fethiye’nin Kargı mahallesinde yapımını tamamladığımız Galaksi villalarına yatırım yapabilirler. Antalya kalkandaki ful deniz manzaralı villalarımız yatırım için çok kazançlı olacağı kanaatindeyim.
Akarca ve Çalış bölgesinde villalar, Ovacıkta ve Faralya’ da yapımı devam eden villa projelerimiz bulunmaktadır.
Kredi faizleri düştü, piyasa hareketlendi: Konut fiyatları artacak mı?
Konut sektörü için bu yıl oldukça zorlu geçti. Merkez Bankası'nın uzun süredir uyguladığı sıkı para politikası kredi faizlerinde ciddi yükselişe yol açtı. Artan kredi maliyetleri ve yüksek faizler, konut kredilerine olan talebi sınırladı. Kredili konut satışlarında önemli düşüşler kaydedildi.
Konut alma planı yapanlar uzun süredir kredi faizlerinde indirim bekliyordu. Bu konuda ilk adımı bir kamu bankası atarken, özel bankalar da devreye girdi. Kredi faizleri yüzde 3'ün altına inmeye başladı. Bu durum konut satışlarını hızlandırdı. Yılın son aylarına girilirken konut alımları 2 yıl önceki seviyelere gelmeye başladı. Piyasadaki hareketlilik ise "Fiyatlar artar mı?" sorularını beraberinde getirdi.
Yılın son aylarına girilirken, durum tersine dönmeye başladı. Bankalar, konut kredi faizlerinde indirime gitti. Bu durum piyasaya hareketlilik getirdi. Son iki ayda konut satışları 300 bini aştı.
Sadece ekim ayında toplam 165 bin 138 konut satıldı. Bu rakam yaklaşık iki yılın zirvesi olarak kaydedildi. Kredili konut satışlarındaki hızlanma dikkat çekerken, önceki aya göre yüzde 278 artışla 21 bin 95 olarak gerçekleşti.Konut satışları yaklaşık iki yılın zirvesinde
Kredi faizleri düşmeye başladı
Piyasa durma noktasına gelirken, konut kredilerine yönelik indirim beklentisi öne çıktı. Bu konuda ilk adım Ziraat Bankası'ndan gelmişti.
Ziraat Bankası, ilk kez konut alacaklar için aylık kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a indirdi.
Diğer kamu ve özel bankalarda da konut kredisi faizleri yüzde 3'ün altına inmeye başladı.
Kredi faizleri daha da düşer mi?
Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsüne başlaması ile birlikte kredi faizlerinde de düşüşün gerçekleşmeye başlayacağını söyledi.
Konut kredilerinde faiz oranlarının 2025'in ikinci yarısından itibaren yüzde 2,20-2,50 aralığına gelmesi bekleniyor.
2025'in son dönemi ile 2026'nın başlarında ise yüzde 2 seviyesinin altına inileceği beklentisi hâkim durumda...
Konut ve kira fiyatları artar mı?
Ağustos, eylül ve ekim aylarında kirada yüzde 25 zam sınırının kalkması, memur atamaları, üniversitelerin açılması ve evliliklerin etkisiyle fiyatlarda yükseliş görüldü.
Uzmanlara göre kira fiyatlarında yatay dönem başladı. Şubat ayına kadar kiralarda belirgin bir artışın yaşanmaması bekleniyor.