FETHİYE'DE CARETTA CARETTA NÖBETİ BAŞLADI
Fethiye'nin Çalış Plajı ve Yanıklar Plajı ile Akgöl Mevkine çıkış yapan caretta carettalar, yumurtalarını bırakıp geldikleri gibi geri dönüş yapıyor.
Fethiye'nin Çalış Plajı ve Yanıklar Plajı ile Akgöl Mevkiine çıkış yapan caretta caretta kaplumbağaları, yumurtalarını bırakıp, geldikleri gibi geri dönüş yapıyor. Bu yuvalardan çıkış yapacak yavruları denizle buluşturacak gönüllüler, hemen her gün 24 saatlik nöbete başladı. Denizli Pamukkale Üniversitesi ile gönüllülerden oluşan 15 kişi gece-gündüz caretta carettaların yumurtlama ve yumurtadan çıkış dönemlerini takip ediyorlar. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nün projesi çerçevesinde Eylül ayı ortalarına kadar görev yapacak gönüllü öğrenciler, gruplar halinde nöbet tutuyorlar. Geçtiğimiz yıllarda Avusturya Üniversitesinden gelen gönüllülerin bu yıl gelmeyecekleri de öğrenildi.
22 yıldan bu yana caretta carettalar için proje üretilen Çalış Plajı'nda bu yıl da yuva sayısının geçen yılki rakamlara ulaşması bekleniyor. Özellikle karaya çıkıp yumurta bırakan carettalara plaka takılırken, bu yıl plaka takılmayan caretta carettaların da çıkmakta olduğu, bunların da plakalandığı ifade edildi. Fethiye turizmine büyük değer katan caretta caretta kaplumbağaları için nöbet tutan gönüllüler plaj çevresinde broşürler dağıtıp, yöredeki yerli ve yabancı turistleri bilgilendiriyor.
''130 YUVAYA ULAŞMAK İSTİYORUZ''
Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (DEKAMER) Başkanı Yakup Kaska tarafından görevlendirildiğini ifade eden Pamukkale Üniversitesinden Deniz Bayrak, ''Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (DEKAMER) adına çalışıyorum. Bu yıl her yıl olduğu gibi Fethiye plajlarının korunmasını biz sağlayacağız. Bu yıl 15 gönüllümüz var. Çeşitli gönüllülerimiz ile 15 Mayıs'tan itibaren korumalara başladık. Caretta Carettalarımız mayıs ayının başında yumurtlamaya başladılar. Temmuzun ortalarına doğru da yavru çıkışlarımız başlayacaktır. Şu anda 20 yuvamız bulunuyor. Geçen yıl 130 civarında yuvamız vardı. Sene sonuna kadar aynı rakama ulaşmayı planlıyoruz. Genel olarak şu anda koruma yapılan çalışmalarımızda yuvaya kafesleme, insanlara karşı prizma kafesler uygulamaya başladık'' dedi.
''YENİ KİMLİKLER TAKILIYOR''
Bayrak, ''Şu ana kadar çıkan caretta carettaların yakalayabildiklerimizin hepsi yeni bireyler. Bu yüzden yeni kimlikler takıyor ve popülasyona katıyoruz'' dedi.
''DAHA ÇOK ERKEK BİREY ÇIKIYOR''
Deniz Bayrak; ''Çalış plajı insan açısında oldukça yoğun bir plaj. Bazı durumlarda önlemler yeterli olamayabiliyor. Fakat Çalış-Der Başkanı Mete Ay bize her türlü olanağı sağlıyor, bize destek sağlıyor. Çalış Derneği olarak ellerinden gelen desteği sağlıyorlar.İnsan kaynağı olarak maddi ve manevi birlikte çalışarak bu hayvanların varlığını sürdürmeye çalışıyoruz.
Çalış plajı caretta carettalar için çok önemli. Normalde caretta carettaların cinsi sıcaklığa göre değişiyor. Çalış plajının kumları serin olduğundan dolayı buradan erkek birey çıkıyor ve popülasyonda erkek birey az. Caretta carettalar için bu yüzden en önemli plajlardan biri Çalış Plajı'dır'' dedi.
HER GÜN 20 KİLOMETRE YÜRÜYORLAR
Deniz Bayrak ve 15 gönüllü Fethiye bölgesinde 3 plajda çalışma yaparken, Çalış bölgesi, Yanıklar sahili ve Akgöl sahilinde her gün 10 kilometre gidip gelerek yaklaşık 20 kilometre yol kat ediyorlar. Caretta carettalar için yaptıkları bu çalışmaların gelecek nesiller ve Türk turizmi için çok önemli olduğunu kaydeden Bayrak, ''Bizim koruma yapmamızdaki en büyük problem insan faktörü. Maalesef bu konuda insanlarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Sahillerde çok fazla kamp alanı kuruluyor, kendileri gelip kamp kuruyorlar. Her türlü uyarılara karşı bazen başa çıkamıyoruz. Geceleri ateş yakıyorlar, carettalar çok fazla ışıklandırmaya maruz kalabiliyorlar. Hayvan olduğu gibi rahatsız olduktan sonra geri dönüp başka plajlara yönelebiliyor. Fethiye tarihinde bizim çalışmalarımızda geçen sene en iyi rakamlar elde edildi. 130'dan fazla yuva bulundu ve birçok markalama yapıldı. Bu sene de bu rakama yakın bir sayı tutturmayı amaçlıyoruz'' dedi.
''CARETTALAR İÇİN HASSAS DAVRANIYORUZ''
Nesli tükenmekte olan ve koruma altında tutulan Caretta Caretta kaplumbağalarının Fethiye turizmi için çok önemli olduğunu vurgulayan Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, ''Çalış plajı çok özel bir plaj. Caretta caretta dediğimiz nesli tükenmekte olan ırklardan birisini hem yaşatmaya hem de çoğaltmaya çalışırken de turist ziyaretçilerimize de hizmet vermeye çalışıyoruz. Tabi ki bizler sivil toplum örgütü olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olsun, MUÇEV olsun, DEKAMER olsun ve Pamukkale Üniversitesi, Fethiye Belediyesi olsun hep birlikte inanılmaz bir kamu çalışması içerisindeyiz'' dedi.
''HALKIMIZ BİLİNÇLENDİ''
Ay, ''Bu sayede geçen seneye oranla yumurtlayan caretta carettaların artışını sağlıyoruz. Burada tabi en önemli faktör DEKAMER. Yakup Kaska hocanın ekibi ile beraber çok kuvvetli bir şekilde çalışılıyor. Bundan 10 yıl evvel bizim Çalış plajındaki esnafımız caretta carettaların değerini anlamazdı. Ama şimdi herkes çok hassas ve bu konuda dikkatli davranıyorlar. Gelen ziyaretçilerini uyarıyor. Gece saat 03:00'te bile ''Caretta caretta çıktı Mete başkanım. Korunaklar ve kafesler için lütfen birisini gönderebilir misiniz?'' diye arayanlar var. Eskiden bunlar yoktu. Demek ki Fethiye halkımız, Çalış halkımız bilinçlendi. Buna en büyük destek tabi DEKAMER ve Pamukkale Üniversitesi sayesinde oldu. Doğayı ve ziyaretçilerimizi rahatsız etmeden dengede hem ziyaretçi hem de caretta carettaların çoğalımını sağlamak zorundayız. Biz elimizden gelen desteği veriyoruz. DEKAMER ve üniversiteden gelen arkadaşlarımızla ortak bir şekilde çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.