Fethiye'de ayakkabı tamircisi Uysal, 'Mesleğin geleceği tehlikede'
Fethiye'de ayakkabı tamircisi Tunahan Uysal'ın çarpıcı sözleri, geleneksel mesleklerin günümüzde yaşadığı krizi gözler önüne seriyor. Uysal, '30 yıl önce 5 tane çırağımız vardı. Şimdi ise yanımda tek bir çırak bile yok. Çünkü gençler bu işi beğenmiyor.' diyerek ayakkabı tamirciliği mesleğinin geldiği durumu gözler önüne seriyor.
Fethiye’de ayakkabı tamircisi Tunahan Uysal'a göre toplumda "balığı yemesini öğreten" bir anlayış hakim. Herkes çocuğunun memur veya amir olmasını istiyor diyen Uysal, el emeği göz nuru işlerin de değerli olduğunu ifade etti.
Öte yandan, ayakkabı fiyatlarının artmasıyla birlikte insanlar eski ayakkabılarını tamir ettirmeye yöneldi. Uysal, "Ayakkabı fiyatları altınla yarışır hale geldi. Bu durum, bizim gibi küçük esnafın işine yarasa da, çırak bulma sorunumuz çözülmedi." dedi.
“Yanımda Çırak Yok Çünkü Bizim İşi Beğenen Yok”
Ayakkabı tamircisi Tunahan Uysal, “30 yıl önce 5 tane çırağımız vardı. Günümüz şartlarında toplum olarak balığı yemesini öğreten bir toplumuz. Herkes çocuğumuz memur olsun, amir olsun derdine düşmüş. Oysa şurada bir balıkçı var. Gel çocuğu ona çırak verelim, çalışsın eli ekmek tutsun denilmiyor. Bu işi beğenmiyorlar. Ben yaklaşık 27 -28 yıldan beri baba mesleğini sürdürüyorum. Yanımda çırak yok. Çünkü bizim işi beğenen yok.” şeklinde konuştu.
“Almak Güç Oldu”
Konuşmasına devam eden Uysal, “Ayakkabı tadilatlarında artış oldu. Bilindiği üzere yeni ayakkabı almak güçlük oldu. Ayakkabı fiyatları malum altınla yarışıyor.” dedi.