Fethiye'de Aile Hekimleri 5 Günlük Eyleme Başladı 'Yönetmelikler Bizi Yok Ediyor'
Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri, sağlık bakanlığının uyguladığı yeni yönetmeliklere karşı beş günlük iş bırakma eylemi başlattı. Fethiye 1 No'lu sağlık ocağında açıklama yapan Genel Sağlık İş Seydikemer İlçe Temsilcisi Cem Kayserili, sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek, 'Haklıyız. Kararlıyız! Yarattığınız sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz!' dedi.
“Sağlık Bakanlığı Duyuyor Ama Anlamıyor”
Kayserili, açıklamasında sağlık emekçileri olarak haklı taleplerini defalarca dile getirdiklerini, ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu talepleri görmezden geldiğini belirtti. “Bugün sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte sahadayız. Üçüncü defa iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı'na sesleniyoruz: Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz?" dedi.
Yeni Yönetmelik Sağlık Emekçilerini Zorluyor
Kayserili, aile hekimlerinin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığını ve hekimlik mesleğinin onurunun zedelendiğini ifade etti. Yeni yönetmelik ile birlikte, antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmalarının kısıtlandığını belirtti. “Hastanın ihtiyacı neyi gerektiriyorsa biz hekimler o ilacı yazarız. Hastasını tedavi ettiği için hekimlerin gelirinin azaltılması hangi mantığa sığar?” şeklinde sorular yönelten Kayserili, sağlık emekçilerine yönelik diğer olumsuz uygulamalara da değindi.
Hekimlerin Geliri Nasıl Etkileniyor?
Yeni yönetmelik gereği, Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmayan hastalar için gelir kaybı yaşandığını söyleyen Kayserili, "Hastalarımız sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Sağlık çalışanlarının gelirini azaltmak hangi mantığa sığar?" diye sordu. Sağlık çalışanlarının, hastaların tedavisinde başarısız oldukları için değil, hastaların sağlık durumları iyi olduğu için gelir kaybına uğramalarının haksız olduğunu vurguladı.
Aile Hekimliği Sistemi, Ticarethane Gibi Yönetiliyor
Kayserili, Aile Sağlığı Merkezleri'nin günümüz sağlık politikalarıyla ticarethane gibi yönetildiğini belirtti. ASM’lerin giderlerinin, Aile Hekimlerine verilen cari gider ödemelerinden karşılandığını ve birçok ASM'nin giderleri karşılayamadığı için aile hekimlerinin bu masrafları kendi cebinden ödediğini ifade etti. "Biz hekimiz, ticarethane işletmiyoruz!" diyen Kayserili, sağlık emekçilerinin, hastalarının sağlığından başka bir şey düşünmek zorunda bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Veri Girişi Zorunluluğu Sağlıkta Etkin Olmuyor
Kayserili, Sağlık Bakanlığının “Hastalık Yönetim Platformu” (HYP) uygulamasının sağlık hizmetlerine katkı sağlamadığını ve yalnızca sağlık emekçilerini veri giriş memuru haline getirdiğini belirtti. “HYP, hastaya fayda sağlamadığı gibi bizi sadece veri girişi yapmakla yükümlü kılmaktadır. Hekimler veri toplama memuru değildir,” dedi. Ayrıca, yönetmelik ile aile hekimlerinin çok sayıda poliklinik yapmasının istendiğini belirten Kayserili, bir yandan da HYP'ye veri girişi yapmalarının beklendiğini ifade etti.
Aile Sağlığı Merkezleri İçin 5 Maddelik Talepler
Kayserili, sağlık emekçilerinin haklı taleplerini sıralayarak, bu taleplerin sadece kendi hakları için değil, halkın sağlığı için de önemli olduğunu belirtti. Talepler şunlardır:
Kamusal Hizmetler: Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı ile Aile Sağlığı Merkezleri, kamu tarafından sağlanmalıdır.
Yeterli Zaman ve Olanaklar: Halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Aile Sağlığı Merkezi sayısı, hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
Kadrosuz İstihdamın Son Bulması: Aile Sağlığı Merkezlerinde yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir. Aile hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının maaş ve teşvik ödeme kriterleri kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir.
İnsanca Yaşamaya Yetecek Maaşlar: Sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş ödenmelidir.
Şiddetin Önlenmesi: Sağlıkta şiddeti önleyecek etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
Talepler Gerçekleşene Kadar Mücadele Edilecek
Kayserili, sağlık çalışanlarının haklarını savunmaya devam edeceklerini ve halktan da destek beklediklerini söyledi. “Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçirme konusunda zorlamaya devam edeceğiz” dedi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı Sorun Yumağına Dönüştü
Kayserili, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlık sistemi ve sağlık kurumlarını ticarethane haline getirdiğini belirterek, bu programın halkın sağlığını koruma amacını gütmediğini ifade etti. Eylemlerinin halkın sağlık hakkını savunmak adına gerçekleştirildiğini vurgulayan Kayserili, sağlık çalışanlarının meslek onuruna sahip çıkarken, toplum sağlığını da savunduklarını belirtti.