Fethiye'de 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 'Gazi' ünvanının verilişinin 103. yıldönümü ve 19 Eylül Gaziler Günü Fethiye Beşkaza Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile kutlandı.
Fethiye Kaymakamlığı tarafından Fethiye Beşkaza Meydanı'nda organize edilen 19 Eylül Gaziler Günü kutlama etkinliği kapsamında Fethiye Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çelengi Atatürk Anıtı'na sunuldu.
Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlarken günün anlam ve önemini belirten konuşma Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Namık Ünal tarafından gerçekleştirildi. Tören öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiirleri okumasının ardından tören sona erdi.
Fethiye'de düzenlenen kutlama etkinliğine; Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Garnizon Dz. Alb. Dalaman Dz.Hv.Üs.K.lığı Hrk.K. Emre Ahmet İnal, Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Kayhan Dadaşoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Mustafa Çiçek, STK temsilcileri, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mustafa Koyuncu, MHP Fethiye İlçe Başkanı Abdulkadir Tekin, TBMM'de siyasi parti grubu bulunmayan ilçe başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
“Bugün Anlamlı Bir Gün”
Programda konuşan dernek başkanı Namık Ünal, “Sözlerime şöyle başlayacağım; Eylül ayı özel bir ay. Biliyorsunuz, 20 gün önce Kurtuluş Zafer Bayramımız vardı, arkasından Kurtuluş Günleri başladı. 9 Eylül’de güzel İzmir’imizin kurtuluşu yapıldı. Sırasıyla birçok ilimizin ve ilçemizin kurtuluş günleri, bayramları oldu bu yüzden ülkemizde eylül ayı coşkulu bir aydır.
Eylül ayının diğer bir özelliği; Türkiye tarihinde TBMM, yüce Türk Milleti adına vefa duygusunun en güzel örneğini göstererek Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Yüce Atatürk’e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verildi. Aynı meclis, 4 bin 768 sayılı yasa ile ülkemizde 19 Eylül’ü Gaziler Günü olarak belirledi. Biz de her sene 19 Eylül’ü gaziler günü olarak anmakta ve kutlamaktayız. Bugünün burada toplanan şehitlerimizin, gazilerimizin değerini kıymetini bilen siz değerli dostlarımızla beraber millet için çok değerli hizmetler yapmış, gerektiğinde canlarını vermekten asla tereddüt etmemiş kahraman gazilerimizi anmak için toplanmış bulunuyoruz.
Bugün Gaziler Günü’nde geçmişten günümüze kadar gazilerimizden söz etmek istiyorum. İstiklal Savaşı gazilerimiz; ülkemizin birlik ve beraberliğinin teminatı olan Çanakkale Savaşı’nda destanlar yazmış, 1921 tarihinde 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı savaşı Sakarya Meydan Muharebesi’ni yapmış, Yunan ordusunu bozguna uğratmış ve Yunan ordusu kurtuluşu kaçmakta bulmuştur. Kurtuluş Savaşı’nda bütün yoksulluklara rağmen emperyalist, işgalci orduları hep denize dökmüş, ülkemizin bağımsızlığını sağlamıştır. Biz de bu emanete, bize emanet ettikleri vatan topraklarını canımız pahasına sonuna kadar devam edeceğiz. Bu gazilerimizin hepsi ebediyete intikal ettiler, onlara Allah’tan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun.
1974 yılında Kıbrıs’ta çıkan olaylar dolayısıyla devletimiz o zamanın hükümeti Kıbrıs’a müdahale kararı aldı, bu kadar birkaç sene önce de alınmıştı fakat Amerika’nın “Yok ambargo uygularız, yok şunu yaparız, bunu yaparız” diye yaptıkları tehditlerle bu müdahaleyi önlendi. 1974 yılına geldiğimiz zaman bıçak kemiğe dayanmıştı, artık toplu katliamlar vardı. 80-90 kişileri toplayıp, bir çukura gömüyorlardı. Artık buna son vermenin zamanı gelmişti. Bu arada Yunan askeri de Kıbrıs’a çıkmış ve Rumlar’a yardım etmişti. Zamanın hükümeti merhum Başbakan Bülent Ecevit ile Erbakan Hoca kafa kafaya verdiler 15 Temmuz’da ve “Biz her ne pahasına olursa olsun, isterse Amerika bize bir kırık bir şey vermesin, biz Kıbrıs’a müdahale edeceğiz” diyerek karar aldılar. Karar, 20 Temmuz olarak alındı ve birliklere gönderildi. 20 Temmuz sabahı saat 4’te o zamanın Dışişleri Bakanı Turhan Güneş vardı, kızı Ayşe vardı liseye gidiyordu, parola “Ayşe tatile çıksın” olmuştu. Bütün birlikler saat 4’te; Kayseri Hava İndirme Tugayı havadan, Bolu Komanda Tugayı da 28 tümenle Kıbrıs’a müdahale başladı, bu savaş 27 gün sürdü. 14 Ağustos’ta başlayan ikinci harekât da dahil tamamı 27 gün sürdü. Sınırlar çizildi, Güney’deki Türkler Kuzey’e geldi, Kuzey’deki Rumlar Güney’e gitti. Barış Gücü askerleri geldi, artık bütün dünya Kıbrıs’ta 2 dünya, 2 devlet olduğunu kabul etti. Bir müddet sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu, bunu tanımayanlar da var ama Rum kesimini tanıyorlar. Ben de diyorum ki, tanısalar da tanımasalar da bu cumhuriyet ilelebet devam edecektir! Burada 495 şehit verdik ama 10 binlerce gazi kaldı. Bu şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun.
Bunu da söylemeden gidemeyeceğim; kayıp şehitlerimiz vardı, 2 tane de Fethiye’de vardı. Bu şehitlerimizin köylerine anıt mezarlarının yapılması hususu da vardı, birkaç seneden beri devam ediyordu. Fakat Sayın Kaymakamım İsmail Hakkı Ertaş’a nasip oldu mezarları yaptırdı kendisine de şükranlarımı sunuyorum.” dedi.