Fethiye Belediyesi'nden deprem güvenliği için önemli adımlar
Fethiye Belediyesi, afet yönetimi kapsamında 131 toplanma alanı ve 9 geçici barınma alanı belirledi. Ayrıca, binaların ruhsat süreçlerinde yeni zemin inceleme kararları devreye alındı.
Fethiye Belediyesi, afet ve acil durum yönetimi konusunda önemli bir adım attı. Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri Tuncer Dur, Fethiye Belediyesi'nin afet anında nasıl bir çözüm ortağı olarak görev yaptığını şu şekilde anlattı: “Fethiye Belediyesi olarak öncelikle destek çözüm ortağıyız. Asıl yetkili kurum AFAD’dır. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde AFAD, Kızılay ve diğer kurumlara destek çözüm ortağı olarak personel ve araç-gereç temininde bulunmaktayız.”
131 Toplanma Alanı ve 9 Geçici Barınma Alanı
Acil durumlar için hazırlıklarını tamamlayan Fethiye Belediyesi, 131 acil durum toplanma alanı ve 9 geçici barınma alanı oluşturdu. Dur, bu alanların belirlenmesinde dikkat edilen unsurları, "Fethiye Belediyesi olarak 131 adet acil durum toplanma alanı ve 9 adet geçici barınma alanı oluşturduk. Bu alanları harita üzerinde işaretledik. Çalışmalarımız 33 mahallede yürütüldü.
Alanların belirlenmesinde; nüfus yoğunluğu, ulaşılabilirlik, tahliye kolaylığı ve engelsiz araziler olması gibi kıstasları göz önünde bulundurduk. Bu kapsamda, toplam 487 bin metrekarelik alanda hizmet veriyoruz” şeklinde sıraladı.
“İlk Kez Yönlendirme Tabelaları Fethiye'de Yerleştirildi”
Acil durumlarda halkın doğru yönlendirilmesi için Fethiye Belediyesi, yönlendirme tabelalarını Türkiye’de ilk kez Fethiye’de yerleştirdi. Dur, bu uygulamanın faydalarından bahsederek, halkı AFAD Acil Mobil Uygulaması hakkında da bilgilendirerek, "Ayrıca, afet durumlarında yönlendirme sağlayacak tabelaları Türkiye’de ilk kez Fethiye Belediyesi olarak biz yerleştirdik. Olası bir durum için de halkımıza AFAD Acil Mobil Uygulaması’nı kullanmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Fethiye'deki Deprem Güvenliği
İnşaat Yüksek Mühendisi Zeynep Elvan Yağcı, deprem yönetmeliği ve geoteknik raporlar konularında bilgilendirmelerde bulundu. Yağcı, sıvılaşma riski taşıyan alanlarda alınan önlemler hakkında, "Deprem yönetmeliğine göre, binaların ruhsat aşamalarında jeolojik etüt ve akabinde geoteknik rapor sunulması zorunludur.
Binalar, öncelikle parsellerde sondaj yapılarak jeolojik etüt hazırlanmakta, bu veriler ışığında geoteknik rapor oluşturulmaktadır. Geoteknik raporların sonuçlarına göre, sıvılaşma riski bulunan alanlarda zemin iyileştirme çalışmaları yapılmakta ve ancak bu iyileştirme sonrasında ruhsat verilmektedir” açıklamalarında bulundu.
Yağcı, belediye meclisinin aldığı yeni kararları ve mikro bölgeleme çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: "Bu konuda belediye meclisinin aldığı yeni bir karar bulunmaktadır. 1 Kasım 2024 tarihinde alınan bu karara göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen mikro bölgeleme çalışmaları temel alınmıştır. Fethiye’deki parsellerde yapılan sondajlar doğrultusunda sıvılaşma riski taşıyan alanlar belirlenmiş ve gerekli önlemlerin alınması için meclis kararı çıkartılmıştır."