FETHİYE BELEDİYESİ GIDA İSRAFIYLA İLGİLİ PROTOKOL İMZALADI

Fethiye Belediyesi, Türkiye'de gıda israfını azaltmaya yönelik savunuculuk, farkındalık ve gıda bankacılığı kapasite geliştirme çalışmaları yapan Gıda Kurtarma Derneği ile işbirliği yapmaya devam ediyor.

  • 729

Proje kapsamında Eylül 2020 tarihinden bugüne Gıda Kurtarma Derneği ile işbirliği yapan Fethiye Belediyesi, gıda israfının önlenmesinde ve gıda firmalarından tüketilebilir fazla gıdaların toplanıp, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında yer alıyor. Bu iş birliği sonucunda bugüne kadar yaklaşık 250 ton gıdanın israf olması engellenmiş olup, kurtarılan gıda pek çok ihtiyaç sahibi aile buluşturulmuştur.

16 milyon kişinin açlık sınırında bulunduğu Türkiye'de yılda 300 milyar liralık gıda atığı bulunduğunu ve bu israfın önlenerek, kullanılabilecek ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmenin mümkün olduğunu anlatan GKTD Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci, konuyla ilgili Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ile görüştü.

Görüşmede sosyal, ekonomik ve çevresel fayda yaratan bu çalışmanın devamlılığının iki taraf için sürdürülebilirliği vurgulanmış olup; belediyenin gıda bankacılığı faaliyetlerinde kapasite artırımına giderek daha fazla ihtiyaç sahibi aileye ulaşılması hedeflenmiştir. Bu çerçevede Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve GKTD Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci'nin imzalarının yer aldığı “Gıda Bankacılığı İş Birliği Protokolü” imzalandı.

GIDA KURTARMA DERNEĞİ KİMDİR?
Gıda Kurtarma Derneği (GKTD) ülkemizde gıda atık ve kaybının önlenmesi için gerekli iletişim ve farkındalık çalışmalarının yürütülmesi, gıda atığını önleme konusunda çeşitli şekillerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaçlarını tespit ederek teknoloji, insan kaynağı, finansal destek, süreç kurgulama ve iyileştirme gibi farklı alanlarda destek programlarının devreye alınması ve Gıda Bankaları'na sürekli gıda bağışı bulma ve yetkinlik ve kapasitelerini artırma konusunda destek olmak amacı ile 2017 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. Gıda israfı ve gıda atığına yönelik farkındalık, savunuculuk ve gıda bankacılığı faaliyetleri yürütmektedir.
Gıda Kurtarma Derneği, 48 farklı şehirde 150'den fazla kamu ve sivil toplum kuruluşu ile birlikte gıda israfına yönelik faaliyetler yürütmekte olup kurumlara gıda atıklarını önleme ve gıda bankacılığı faaliyetlerinde destek olmaktadır. 2017 yılından bu sürece kadar Ulusal Gıda Bankacılığı kapasitesini 30 kat artırmış olup, kurumlara düzenli olarak sağlamış olduğu gıda bağışı desteği ile 1.100.000 ihtiyaç sahibine kurtarılan gıdaları ulaştırmaya devam etmektedir.

Bakmadan Geçme