Faba Projesi Kapsamında Bilgilendirme Çalışmaları Sürüyor
Prof. Dr. Binyamin Birkan, Özel Elit Nursel Eğitim Kurumu öğrencileri ve ailelerine yönelik ABA (Applied Behavioral Analysis-Uygulamalı Davranış Analizi) programı kapsamında bilgilendirme çalışmalarını periyodik olarak sürdürüyor.
FABA Projesi kapsamında yürütülen faaliyetleri yerinde inceleyen Prof. Dr. Binyamin Birkan, Özel Elit Nursel Eğitim Kurumu yöneticileri ve eğitmenleri ile de değerlendirmelerde bulundu. Öğrenci velilerini de bilgilendiren Prof. Dr. Birkan, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında da hatırlatmalarda bulundu. Nursel Özdemir Kurumları Kurucusu Salih Dündar, 4 yıldan bu yana devam ettirilen çalışmada başarılı sonuçlar aldıklarını dile getirdi.
Nursel Özdemir Kurumları Kurucusu Salih Dündar yaptığı açıklamada, “Sayın hocamız Prof. Dr. Binyamin Birkan, Türkiye ABA’nın kurucusu. 4 yıldır kendisi ile birlikte çalışıyoruz. Kendisi ve ekibi ile sürekli diyalog halindeyiz. Sıkı denetimin olduğu eşsiz bir program… Davranış bozukluğu olan otizmli çocuklarda çok güzel sonuçlar aldık. Gelebildiği takdirde kendisi, yoksa donanımlı uzman ekibini göndererek ortak çalışma yapıyoruz. Fethiye’de bu programın olması ailelerimiz için büyük şans. İlçemizdeki özel çocuklar için bunu en iyi şekilde uyguluyoruz. Otizm ve davranış bozukluğunun ön plana çıktığı günümüzde ABA bizler için yol gösterici bir süreç oldu. Hocamıza çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Binyamin Birkan açıklamasında, “Salih hocamız ve ekibini kutluyorum. Özverili bir ekibe sahip… Otizmin görülme sıklığı artıyor. Yapılan araştırmalarda 36 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Bunun tek çaresi erken yoğun davranışsal eğitim. Ne yazık ki tıbben otizmi tedavi edecek bir yaklaşım yok. Doğru zamanda, doğru bir özel eğitim ile başlanırsa otizmli bireyler ilerde meslek sahibi olabiliyor. Bizim görevimiz uluslararası platformda yapılmış çalışmaları buraya aktarmak ve sonuçları değerlendirmek. Aynı zamanda eğitmen yetiştirmek ve aileleri bilgilendirmek… ABA bir davranışsal müdahale programıdır. Çünkü otizmli çocukların dış görünümünde diğer çocuklardan bir fark yok, davranışları farklı. Dolayısıyla bu çocukların davranışlarını sosyal hayatta kabul edilebilecek bir şeklîde düzeltebilmek için kurumsal olarak etkinliği kanıtlanmış yöntemleri burada en ince detayıyla uygulamaya çalışıyoruz” dedi.
Programın ilerleyişi hakkında da konuşan Prof. Dr. Birkan, “Çocuklar için hedeflediğimiz davranışların yüzde 80’inde hedeflenen yönde bir ilerleme sağlıyoruz. Tüm uzmanlar bir arada, çocuklar iş başında çalışıyor ve ailelerle görüşüyor. Onun dışında programın sosyal geçerliliğini ölçüyoruz yani bu hizmeti alan aileler aldıkları hizmetten ne düzeyde memnun? Gönderdiğimiz anketlere 1 ve 7 arasında puan veriyorlar. 7 mükemmel demek, ortalamada en az 6 puan almak zorundayız çünkü 6 iyi demek. Biz de ortalamada kriteri tutturuyoruz, hizmet alan aileler programdan memnun görünüyor” şeklinde ifadeler kullandı.
Öğrenci velilerinden Gonca Alkan, “Yaklaşık 7 yıldır çocuğum Nursel Özdemir Kurumları’nda eğitim alıyor. 2 yıldan bu yana da ABA programı dahilinde… Açıkçası ben ilk gönderdiğimde umutsuz ve beklentisiz göndermiştim ama bu kadar başarı sağlayacağımızı düşünmemiştim. Çünkü ciddi anlamda sorunlarımız vardı, şu an oğlumu görenler tanıyamıyorlar. Bambaşka bir noktaya geldi. O yüzden ben açıkçası Salih hocamız ve Binyamin hocamıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.