Eski Başkan Kandönmez, 'Körfezi Biz Temizledik, Yine Temizlenir' 

Turizm sezonunda ortaya net şekilde çıkan ve sezonun olumsuz geçmesinde etkili olduğu iddia edilen Fethiye Körfezi kirliliğinin tüm kurumların işbirliği yapmasıyla çözümlenebileceği belirtildi. Fethiye eski belediye başkanlarından Şakir Kandönmez, belediye başkanlığı döneminde Fethiye Körfezi'nin eski Rafet Restoran önünden DSİ önüne kadar olan bölümde devlet desteği ile temizlik yaptırıldığını söyleyerek, 'Biz görevden ayrılınca gemiler geri gönderildi. Daha fazla bölüm temizlenebilirdi. Şimdi yine tüm kurumların işbirliği ile temizlenebilir' ifadelerini kullandı. 

  • 5687
TAKİP ET

Fethiye Körfezi ve limanının kirlilik konusu hala gündemde yer alırken, herhangi bir fiili çalışmanın yer almaması üzüntü yaratıyor. Fethiye Limanı'nın temizliği konusunda geçtiğimiz seçim döneminde yapılan açıklamalar hala hafızalarda yer alırken, Fethiye Körfezi'nin bir bölümünün yaklaşık 26 yıl önce temizlendiği; bugünkü şartlarda daha iyi teknoloji ile temizlenebileceği belirtildi. Fethiye Belediyesi eski başkanlarından Şakir Kandönmez'in başkanlığı döneminde Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Muğla Milletvekili Yalım Erez'in sağladığı imkanlarla Fethiye Körfezi'nin eski Rafet Restoran önünden DSİ önüne kadar geniş bir alanda dip çamurunun temizlendiği ifade edildi. Dönemin belediye başkanı Şakir Kandönmez, FRT Televizyonu'na yaptığı açıklamada o günleri anlatıp, “Fethiye Körfezi kurumların işbirliği ile rahatlıkla temizlenebilir” dedi. Kandönmez, Fethiye Körfezi'ne yapılması planlanan marina ve iskele projeleri ile ilgili olarak da “İyi bir hesaplama ile bu marinalar yapılabilir. Marina kesinlikle körfezi kirletmez. Tüm sintineleri makineler ile toplanır. Düzgün çalıştırılırsa zararlı değildir” ifadelerini kullandı.

Fethiye eski Belediye Başkanı Şakir Kandönmez, “Körfez konusu çok mühim bir konu. Fethiye Körfezi kapalı bir deniz. Fethiye Körfezi'nin sirkülasyonu yoktur. Bunun yanında DSİ kanallarından gelen teressübatların körfezi doldurulduğu görülmektedir. Körfez temizliğinin başlaması benim dönemimdedir. 1995 veya 1997 yılları…O dönemde Sanayi Bakanı Muğla MilletvekiliYalım Erez'e rica ettim. Bir temizleme, bir de yükleme ayrıca küçük bir nakliye gemisi geldi. Fakat bir gemi gidiyordu diğer gemi bekliyordu. Kendisinden bir gemi daha rica etmiştik. O gemi de geldi. Buradan çıkan teressübatlarKızılada'dan ileriye açık denize döküldü. 100-150 metre derinliklere döküldü, hiçbir suretle balıklara bir zarar gelmedi. O dönemde balık yuvalarının zarar gördüğünü iddia edenler oldu. Biz o zamanki dönemde bu gemilere hiçbir ücret ödemedik. Ben belediyeden sadece mazot ve kumanyasını karşıladım. İşlerini hiç aksatmadan körfezi temizlediler” dedi.

TEMİZLEME ÇALIŞMALARI DEVAM ETMELİYDİ
Kandönmez, “Biz körfez temizliğine başlamadan önce de adacıklar meydana gelmişti. Benden sonra belediye başkanı çalışmaları devam ettirmedi. Ettirmesi lazımdı. Eski Rafet Restoran'ın oradan DSİ'ye kadar olan alanı temizledik. İyi de netice alındı. Devam edebilseydik Karayollarına hatta Şat'a kadar temizlik yapacaktık. Eğer öyle olsaydı Fethiye Körfezi şimdiki halinden daha güzel olurdu. Şimdi de tekrar diyorum ki bunun yolu şudur. Bu körfezin temizlenmesi Muğla Büyükşehir Belediyesi, devlet ve Fethiye Belediyesi işbirliğinde olur. Hatta körfezimizin kurtulması için şimdi daha kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır. Körfezin temizlenmesi için bizim yaptığımızdan daha çok emek sarf edilmesi lazım. Fethiye Körfezi'nin hem temizlenmesi kolay hem de kirletilmemesi… Fethiye Körfezi'ne şu an kanalizasyon girmiyor. Arıtma sistemini Fethiye'ye getiren ve bu işin mimarı benim. O dönemde Dünya Bankası'na müracaat ettik. Almanya'da KWF firması tarafından buraya o dönemin parasıyla 30 yıl vadeli, 10 yıl geri ödemesiz kredi verildi. Eğer kanalizasyon yetersizse büyütülebilir. Fethiye'nin nüfusu devamlı artıyor. Eğer burada gerekli düzenlemeler yapılırsa körfezimiz ve Çalış Plajı için olumsuz bir durum ortaya çıkmaz. Körfezin temizlenmesi için tüm kurumlar işbirliği yapmalı. Körfez konusunda rahmetli Mehmet Harımcı bir fikrini beyan etmişti. Koylardan birisine boğaz açılması gerektiğini söylemişti. Sirkülasyon için bence bir tünel açmalıyız. Böylelikle temiz su körfeze akar ve herkes burada rahatça denize girebilir. Kanallar da mutlaka ıslah edilip, çökertmeleri yapılmalıdır” dedi.

MARİNA KÖRFEZİ KİRLETMEZ
Kandönmez, Fethiye Körfezi'ne yeni yapılacak marina projeleri ile ilgili olarak, “İyi bir hesaplama ile bu marinalar yapılabilir. Marina kesinlikle körfezi kirletmez. Tüm sintineleri makineler ile toplanır. Düzgün çalıştırılırsa zararlı değildir. 8-10 yere de öbek öbek marina yapmanın bir anlamı yok. Şu an körfezde yeteri kadar marina var. Çok fazla marina yapılırsa körfez zaten ölü durumda daha da kötüye gider” dedi.

TELEFERİK SEÇİM BEYANNAMEMDE VARDI
Eski belediye başkanı Şakir Kandönmez, Babadağ Teleferik Projesi'nin Fethiye turizmini uçuracağını ifade ederek, “Bu proje tamamlanırsa Fethiye turizmi ve geliri kat kat artacaktır. Benim belediye başkanlığı dönemimde teleferik projesi seçim beyannamemde yer alıyordu” dedi. Kandönmez, “1994 yılında teleferik projesi benim seçim beyannamemde yer alıyordu. O dönem de herkes gülmüştü. Şimdi teleferik projesinin çoğu bitti. Yakında bitecek. Benim dönemimde Fethiye Belediyesi, Ölüdeniz Belediyesi ve Özel İdare teleferik yapımı için bir şirket kurduk. Teleferik, Ölüdeniz'e çok büyük canlılık katacak. Fethiye ve bölgeye büyük canlılık getirir” diye konuştu.


Bakmadan Geçme