Erken Emekli Olmak İçin Kesin Çözüm

Erken emekli olmak için şartlar neler? Sigortalılar borçlanma yöntemi ile erkenden emekli olabiliyor. Özellikle doğum ve askerlik borçlanması çok fazla tercih ediliyor. Ancak borçlanmak için kanunda başka haklar da yer ediniyor. Peki erken emekli olmak için ne yapılabilir? Borçlanma seçenekleri neler?

  • 134
TAKİP ET

Yaş şartını yerine getirmeden emekli olabilirsiniz. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşlar EYT'li sayılabiliyor. Belirli bir primi tamamlayarak erkekler için 25 kadınlar için ise 20 yıl sigortalı olunması gerekiyor.

Bu tarihten sonra sigortalı olanların ise belli bir prim sayısı ödemesi ve yaş doldurması gerekiyor. Prim ödemeleri için ise bir kurum da çalışılması gerekiyor; böyleyece primleriniz SSK ödemesi olarak işveren tarafından ödeniyor. Herhangi bir kurumda çalışmaz ve kendi priminizi ödemek isterseniz Bağ-Kur'lu olabilirsiniz. 4C'liler yani memurlar ise ihtiyaç duydukları prim için devlette yaptıkları görev süresini tamamlıyor. Ekonomi gazetecisi Faruk Erdem'in Yeni Asır'daki köşe yazısına göre, geçmişe dönük ya da ileriye dönük toplu bir şekilde prim ödemesi yapılamıyor ancak 'borçlanma' ile primlerinizi satın alabilirsiniz.

Erdem, 'Ancak bazı istisnalar var ki toplu ödeyerek yıllarca çalışmadan kurtulup erken emekli olabiliyorsunuz' diyerek borçlanmanın detaylarını anlattı. Prim satın almak ise, belli şartlara uyulması durumunda emeklilik için gereken sayıyı tamamlamanız anlamına geliyor. Özellikler erkekle askerlik borçlanması yaparken kadınlar ise doğum borçlanmasını kullanıyor.

Prim Borçlanması İle Erken Emekli Olabilirsiniz

Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. Maddesi'ne göre, bu iki haktan daha fazla imkan sunuluyor. Peki, borçlanma yöntemi ile prim gününüzü satın alabileceğiniz haklarınız neler?

İşte kanuna göre prim borçlanma haklarınız:

1- Kadınlar sigortadan sonra üç çocuğa kadar doğum borçlanması yaparak 2.160 günü toplu ödeme ile satın alabiliyor.
2- Er veya erbaş olarak silahaltında veya yedek subay okulunda geçen süreleri toplu olarak ödemek mümkün.
3- Emekli Sandığı'na tabi çalışan memurların, ücretsiz izin süreleri borçlanılabiliyor.
4- Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.
5- Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor.
6- Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri de borçlanılabiliyor.
7- Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.
8- Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri borçlanılıyor.
9- Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma imknları bulunuyor.
10- Part-time çalışanlar, 30 günden az çalışması olanlar, ücretli öğretmenler bu süreleri borçlanarak 30 güne tamamlayabiliyor.

İşte Giriş Tarihinizi Öne Çekebilirsiniz

Kadınlar sigortadan sonra doğumları üç çocuk için borçlanarak yaparak 6 yıl yani 2.760 gün prim kazanabiliyorlar. Eğer yaş ve yıl şartları tamamsa 6 yıl beklemeden erken emekli olabiliyorlar. Erkekler ise sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak işe giriş tarihlerini geri çekebiliyor ve 1 yıl erken emekli olabiliyor. Ayrıca sigortadan sonraki askerliklerde borçlanılarak prim kazanılıyor. Yine anneler, staj yapmışlar ve sonra çalışmaya başlamadan çocuk sahibi olmuşlarsa bu çocukları borçlanarak işe giriş tarihlerini geri çekebiliyor.

Bakmadan Geçme