Erişim Engeli Getirilen Discord ile Gelen Tehlike: Uzmanlar Aileleri Uyardı
Türkiye, Discord'a erişim engeli getirdi. Platform, çocuklara yönelik istismar iddialarıyla gündemde. Anonimlik, suçları nasıl kolaylaştırıyor? Detaylar haberimizde.
Türkiye, 9 Ekim 2024’te ABD merkezli iletişim platformu Discord’a erişim engeli getirdi. Platform, suç teşkil eden içeriklerin paylaşıldığı ve çocuklara yönelik şantaj, istismar iddialarıyla gündeme gelirken, uzmanlar platformun sunduğu anonimlik imkanının suç teşebbüslerini kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. Discord’un yaş doğrulama sistemindeki yetersizlik, istismarcılar için bir zemin oluştururken, ailelerin bilinçsizliği de bu tehlikeleri daha da arttırıyor.
Suç Teşebbüslerine Zemin Hazırlayan Anonimlik
Üsküdar Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, platformun kullanıcı yaşını beyana dayalı olarak teyit etmediğini ve anonimlik imkanı sunduğunu belirterek, bunun özellikle çocuklara yönelik suç teşebbüslerini kolaylaştırdığını vurguladı. Şenol, "Anonimlik, suçluların kimliklerini gizlemelerine olanak tanıyor. Discord gibi platformlar resmi olarak suça teşvik etmese de, kullanıcılarının kimliklerini doğrulamayarak, bu tür istismar faaliyetlerine zemin hazırlıyor," ifadelerini kullandı. Discord'un ebeveyn kontrollerini varsayılan olarak aktifleştirmemesi ise aileleri daha da savunmasız hale getiriyor.
Pandemi Döneminde Kullanıcı Sayısı Patlama Yaptı
Başlangıçta online oyun oynayan kullanıcılar arasında iletişim kurmak için geliştirilen Discord, pandemi döneminde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. 2019’da 56 milyon olan aylık kullanıcı sayısı, 2021’de 150 milyona ulaştı. Kullanıcıların yüzde 80’i platformu artık oyun dışında da kullanıyor. Dr. Şenol, Discord'un, çocuklar ve gençler arasında yaygın bir platform olduğunu, ancak yaş doğrulama mekanizmasının tamamen beyana dayalı olduğunu vurguladı. "13 yaş ve üzeri kullanıcılara izin veriliyor ancak sisteme kaydolurken beyan edilen yaşa güveniliyor, teyit mekanizması bulunmuyor. Bu da, küçük yaştaki çocukların yaşlarını büyük göstererek platforma erişebilmelerine olanak sağlıyor," dedi.
Discord'da Anonimlik ve Kimlik Sorunu
Discord'da bir hesap açmak için sadece bir e-posta adresi, telefon numarası ve doğum yılı gerekiyor. Dr. Şenol, bu bilgilerle kimlik doğrulaması yapılmadığı için, kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyebildiklerine dikkat çekti. “Discord'da kimse gerçek adını, soyadını veya gerçek bir profil fotoğrafını kullanmak zorunda değil. Bu durum, çocuklar ve gençler arasında daha büyük bir risk oluşturuyor. İstismarcılar, e-posta adresi ile sisteme üye olup çocuklarla iletişim kurabiliyor ve onların kimliklerini gizleyerek suça karışabiliyor," diye ekledi.
Ebeveynler Ebeveyn Kontrollerinden Habersiz
Dr. Şenol’a göre, birçok aile, Discord’daki ebeveyn kontrol özelliklerinden habersiz. "Discord, ebeveyn kontrollerini varsayılan olarak aktifleştirmiyor. Aileler bu özellikleri aktif hale getirmedikleri sürece çocuklar denetimsiz kalıyor. Bu da çocukların, uygunsuz içeriklere ve tehlikeli kişilere maruz kalma riskini artırıyor,” diye konuştu. Şenol, ailelerin özellikle 13 yaş altındaki çocuklarını akıllı telefon veya tablet gibi cihazlarla yalnız bırakmamaları gerektiğini vurguladı.
Suçları Önlemek İçin Gerçek Kimlik Doğrulama Önerisi
Dr. Şenol, Discord ve benzeri platformların daha güvenli hale getirilmesi için gerçek kimlik bilgileriyle hesap doğrulama zorunluluğu getirilmesi gerektiğini belirtti. "Her ülkenin hükümeti, kimlik veya sosyal güvenlik numaraları aracılığıyla kullanıcıların yaşlarını doğrulayabilir. Bu mekanizma, istismarcıların platforma erişimini zorlaştıracaktır. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak istismar ve nefret içeriklerinin tespit edilmesi ve otomatik olarak kısıtlanması da güvenliği artırabilir,” dedi.
Aileler İçin Bilinçlendirme Şart
Son olarak, Dr. Şenol, ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Hükümet, ebeveynlerin bu tür tehlikelerden haberdar olması için kamu spotları hazırlamalı. Ebeveynler, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeli ve onları dijital ortamda nasıl koruyacakları konusunda bilinçlendirilmelidir,” şeklinde uyardı.