ERGUN, 'FETHİYE'NİN ÖNCELİK SORUNU KÖRFEZ'
FERTV Ekranlarında yayınlanan Arzu Sipahi ve Seda Köktener'in hazırlayıp sunduğu 'Fethiye' isimli programa konuk olan İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun Fethiye'nin körfez sorununa da değindi.
Fethiye'nin bir marka olduğunu ve öncelik çözülmesi gereken konunun körfez sorunu olduğunu belirten İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, “Aslında Fethiye'nin en büyük problemi körfez problemi. Körfezin kirliliği problemi. Yani bu diğer olumlu ve olumsuz bütün önemli hadiselerden daha önce gelmesi gerekiyor ve bunun üzerinde kafa yormak gerekiyor. Şimdi karar vereceğiz. Bu marka, Fethiye'nin bir marka olmasının en önemli nedeni nedir? Denizi, körfezi. Biz bu markayı koruyacak mıyız? Korumayacak mıyız? Eğer koruyacak isek bunun için masraftan kaçmayacağız” şeklinde konuştu.
MİLLETVEKİLİ METİN ERGUN, “ÖNCELİK KÖRFEZ SORUNU”
Fethiye'nin öncelik sorununun körfez olduğunun altını çizen İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, “Zaten belli oranda taşıdık. Onu söyleyeyim de. Şimdi il olmadan bahsettik ya. Aslında Fethiye'nin en büyük problemi körfez problemi. Körfezin kirliliği problemi. Yani bu diğer olumlu ve olumsuz bütün önemli hadiselerden daha önce gelmesi gerekiyor ve bunun üzerinde kafa yormak gerekiyor. Biz biraz çalıştık ne yapılabilir ne yapılamaz burada? Burada iki şey var. Bir kanalizasyonla ilgili, arıtmayla ilgili sıkıntı. Bildiğim kadarıyla, hafızam beni yanıltmıyorsa Fethiye Belediyesi bu arıtmanın büyütülmesiyle ilgili bir ihaleyi yaptı. İşlem devam ediyor ama körfezin kirliliği sadece o mudur? Körfezin kirliliğinden, parti olarak belli oranda yaptırdığımız çalışmalardan çıkan şey şu. Yüzyıllardır dereler, çaylar körfezi dolduruyor. Yani hesaplamalara göre şimdi ne kadar olur tahmin ediyorum bir 6 milyon metreküp bir çamur birikmiş durumda. Bu çalışma yapıldığında 1 milyon metreküp daha azdı. Şimdi o 1 milyon metreküp daha artmıştır diye düşünüyorum veyahut da 5 milyon metreküptür. Şimdi bunun dünyada temizleme araçları var. Bu tabi yerel yönetimin, belediyenin, Fethiye Belediyesi'nin altından kalkabileceği bir şey değil. Merkezi idarenin buna girmesi lazım, Çevre Bakanlığının girmesi lazım. Ve bu körfezdeki çamurun temizlenmesi gerekiyor. Üstelik o çamur tarımda da faydalı bir çamur. Yani tarım içerisinde kullanabileceğiniz bir çamur. Eğer İyi Parti'nin iktidarı olur ise bizde siyasi örümüz devam ederse benim şahsen Fethiye ile ilgili en önceliğim bu olacak. Çok pahalı olduğu -mutlaka belli bir miktar var- ama araştırmalarımıza göre öyle çok çok abartılı bir pahalılıkta söz konusu değil. Rakamlar sürekli değişiyor. Ama Fethiye bir marka. Şimdi karar vereceğiz. Bu marka, Fethiye'nin bir marka olmasının en önemli nedeni nedir? Denizi, körfezi. Biz bu markayı koruyacak mıyız? Korumayacak mıyız? Eğer koruyacak isek bunun için masraftan kaçmayacağız. Harcamadan kaçmayacağız. Çünkü Fethiye markası yüzyıllar boyunca bize getiri sağlayacak. Dolayısıyla bunu biz koruyup korumayacağımıza karar vereceğiz öncelikle. Koruyacaksak bunun bedeli var. Bu, bakın sadece kanalizasyondan bahsetmiyorum, onu zaten belediye arttırıyor. İhtiyaç olursa daha da büyütebilir. Ama bir de yüzyıllardır ya da binyıllardır diyelim daha doğrusu derelerin getirdiği bir çamur var. Bu çamuru, ben çamur diyorum ama toprak, temizlememiz gerekiyor. Bunu temizlersek deniz canlılığı da artar. Neredeyse balık kalmadı. Değil mi? Yani Fethiye ne için meşhur? İnsanlar Fethiye'ye niçin geliyor?” ifadelerini kullandı.
ERGUN, “SORUN ÇÖZMEDE SİYASET OLMAZ”
Körfez probleminin turizmi de etkilediğini ve sorunu çözerken siyasetin karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, “Aldığım bilgiler göre Fethiye'ye gelen turistin yüzde 57'si İngiliz turist. Konut alanlar var, yerleşenler var. Bunlar niçin geliyor? Bunlar milli şeylerdir. Bunlarda siyaset olmaz. Bu şehir kazanıyorsa, Fethiye kazanıyorsa, Muğla'nın koyları kazanıyorsa Türkiye kazanıyor. Turizm gelirleri 2019 yılında nerdeyse cari açığımızın dış ticaret açığımızın büyük kısmına yakın, tamamına yakınını neredeyse kapattı. Bu sene de iyi bir rakam olacak gibi görünüyor. Umudumuz var yani. Yani 2019 rekor yıl biliyorsunuz. 2019'u yakalayıp geçebiliriz de. Hem turist sayısı itibariyle de geçebiliriz -yerli turist değil ama yabancı turist sayısı ile- yani bir 40 milyonu geçebiliriz diye düşünüyorum. 45 milyona yaklaşabilir. 35 milyar dolardı 2019 rekoru. Rakam olarak bunu da geçebiliriz. Bu sene turizm olarak umutluyuz. Dolayısıyla bizim bölgemizde bundan payını alıyor. Bizim bölgemizde, bizim insanımız da payını alıyor. Köyde ki seracı da payını alıyor bundan. Dolayısıyla herkesin gelirinde bir artış söz konusu. Bu anlamda umutluyuz açıkçası. Tabi bir aksilik olmazsa. Ha kar marjı düşüyor. Rakam büyüyor ama kar marjı düşüyor. Ama iç turizmde bir daralma var. Yani bende ki rakamlarda yüzde 15 kadar bir daralma var iç turizm de. Yani insanlar tatile gelemiyor kolayca. Yerli turist çok gelmiyor” dedi.
ERGUN, “TRAFİK SORUNUNA ALTARNATİF ÇÖZÜMLER BULUNMALI”
“Fethiye” programında Fethiye'nin trafik sorununa da değinen İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, “Bugün ben normal şartlarda hesapladım katılım töreninde trafikten dolayı zamanında gelemedim. 5-10 dakika geç kaldım. Şimdi şöyle, bu turizm bölgelerinde -mesela bodrumda aynı- yaz döneminde, en az 6 ay hatta bu pandemi ile birlikte bu süre arttı. Yoğun bir nüfus var. Çok yoğun bir nüfus var. Herkes aracı ile geliyor. Şimdi burada hem yerel yönetimlerin hem merkezi idarenin, kaymakamlığın valiliğin, siyasetçiler olarak bizim buna yönelik çözüm üretmemiz gerekiyor. Bu sadece Fethiye'ye has bir şey değil. Bu bütün turizm bölgelerinin ana problemlerinden biri. Çünkü bütün yapılaşmalar kışa göre yapılıyor. Hatta devletin ödeneği de ona göre gönderiliyor. Mesela belediyelere kıştaki nüfusa -daimi nüfusa- geliyor. Şimdi burada yapılması gereken, dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yollarınız yeterli değil demektir bunun anlamı. O zaman alternatif yollar bulacaksınız demektir. Yani Fethiye de Aşıklar Tepesi yolu vardır. O canlandırılabilir. Eski üzümlü yolu canlandırılabilir. Toplu taşıma arttırılabilir. Toplu taşımanın alternatifi arttırılabilir. Bisiklet yolları düzenlenebilir. Teşvik edilebilir. En önemlisi otopark yapılabilir. Çok katlı otoparklar yapmamız gerekiyor. Yani bölgesel olarak işte belli yerler. O yapılana kadar –belki yaz dönemi olduğu için- özellikle bu trafik sıkışıklığı yaz dönemi çok fazla. Okulların bahçeleri bu mana da otopark olarak kullanılabilir. Mesela pazaryerleri bu manada değerlendirilebilir. Ama esas olarak otopark yapılır” şeklinde konuştu.