'Engelsiz Kent Fethiye' için toplantı düzenlendi.
Fethiye Kent Konseyi engelsiz meclisi üyeleri 'engelsiz kent Fethiye' için bir araya geldi. Toplantıda 'Erişebilirlik Komisyonun' kurulmasına karar verildi.
Fethiye Kent Konseyi adına başkan Gül Bahar Edik Kayhan, Belediye meclis üyesi ve kent konseyi genel sekreteri Melek Gözde Gürsoy, Kent konseyi engelli meclisi başkanı Aydoğan Aslanca,Kent konsey yürütme kurulu üyesi ve insan yerleşmeleri korunacak alanlar çalışma grubu kolaylaştırıcı şehir bölge planlama uzmanı Birol Keski, kurulacak yaşlılar meclisi kolaylaştırıcısı ve kent konseyi yürütme kurulu üyesi Cihan Ünal, Kent konseyi kadın meclisi başkanı Dilek Sağesen'in katıldığı toplantıya Mimarlar Odasından oda başkanı Günay Solak ve mimar Çiğdem Özel ve Cansel Dalver, Altı Nokta Körler Derneğinden Cemil Yanar, Fethiye Belediyesinden Fen İşleri Müdürü Tahir Başaran,Fen İşleri Müdürlüğünden Ece Şekeroğlu, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden Aylin Hepdizdar,Gözde Değer, Başak Sayındı,Destek Hizmetleri Müdürlüğünden Hazin Uygun, Park ve Bahçeler Müdürlüğünden Ozan Özer, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Ebru Kıroğlu' nun katıldığı toplantıda Fethiye Belediyesi stratejik planında da yer alan dezavantajlı gruplara dair yapılması planlanan faaliyetler değerlendirildi.
Kayhan görüşlerini sundu
Kent Konseyi Başkanı Gülbahar Edik Kayhan; dezavantajlı gruplar için ruhsat aşamasında imar müdürlüğünce standartların getirilmesi gerektiği, kente bütüncül, ekolojik ve etik yaklaşımları da içeren bir çözüm ile bakılması gerektiği söyleyerek Fethiye Belediyesinin ilgili birim müdürlerinden bilgi almak istediklerini belirtti.
Kalıcı çözümler yapılacak
Fen İşleri Müdürü Tahir Başaran, bugüne kadar Fethiye'de uygun olmayana rampa, yol, yol kaplamalarının tespit edildiğini, telekoma ait direk ve panoların mümkün olduğunca mülkiyet sınırlarına yaslandığını, en kısa sürede kentin yağmur suyu oluklarının kapatılacağını, kamu kuruluşlarında pilot bölgeler seçerek engellilere için uygulamalar yapıldığını aktardı. Bisiklet yollarının aynı zamanda engellilere de tahsis edilmiş olduğundan ancak bilgilendirme panolarının, yol üzerindeki işaretlemelerin yeterli olmadığını arttırılacağı söylendi. Denizlere inen asansör uygulamaları ve yüzer platform yapıldığından bunun sabit olması için imar planı revizyonu gerektiğinden söz edildi. Kalıcı çözümlerin yapılacağının altı çizildi.
Park ve Bahçeler Müdürlüğünden Ozan Özer ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nden Hazin Uygun konu ile ilgili geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalardan özellikle kaldırımlara halk tarafından dikilen ağaçlara dair yaşanan sıkıntılardan söz ettiler.
Mimarlar Odası başkanı Günay Solak mevcut yaya yollarının değerlendirilmesi, standart ve yönetmeliklerin uygulanabilir olması gerektiğinden, Çiğdem Özel yaya yolu olarak kullanılan yerlerde işgaliyeden kaynaklı sıkıntıların olduğundan, özellikle araç trafiğine kapalı alanlarda bu işgaliyenin yoğunluk gösterdiğinden yaya odaklı olmaktan çıkıldığından söz etti.
Sesli sistem yaygınlaştırılabilir
Altı Nokta Körler Derneği adına Cemil Yanar, özellikle sesli uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılmasını talep etti. Kent konseyi Engelli Meclisi Başkanı ve Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Aydoğan Aslanca ise, “5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun uyarınca belediyemiz erişebilirlikle ilgili çalışmalar yapmak, biz engellileri de yanına alarak meclis kararları çıkartmak, belediye çalışanlarının da elini güçlendirerek bu kenti birlikte yaşanır hale getirecek kararları yine birlikte uygulayabiliriz” dedi.
Toplantının sonucunda; Fethiye Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden görevlendirilecek kişiler, Kent Konseyi Engelli Meclisinin görevlendireceği kişiler, Mimarlar Odasının görevlendireceği kişiler, Fethiye Belediyesi ihtisasa komisyonlarından Engelli Komisyonundaki belediye meclis üyelerinden oluşan "Erişebilirlik Komisyonun" kurulmasına ve Engelsiz kent Fethiye için birlikte çalışılmasına karar verildi.