En hızlı yaşlanan ikinci ülke Türkiye

Yaşlı Dostu Kent Fethiye Platformu ve Tazelenme Üniversitesi Fethiye Kampüsü tarafından düzenlenen Yaşlı Hakları İçin Çaba Çalıştayı başladı. İki gün sürecek etkinliğin açılış programı Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi Salonu'nda yapıldı.

  • 1090

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Avni Özkaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ünsal Paşalı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Sevilay Akça, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Serpil Keskin, İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Suat Aybek, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Tazelenme Üniversitesi idarecileri ve öğrencileri ile akademisyenlerin yer aldığı etkinlikte ilk olarak saygı duruşunda bulunulup; İstiklal Marşımız söylendi. Daha sonra açılış konuşmalarına geçildi.
GÜZEL SONUÇLAR ORTAYA ÇIKACAK
İlk olarak konuşan YAŞAT Projesi ve Tazelenme Üniversitesi Fethiye Kampüsü Yürütücüsü Öğretim Görevlisi Cemil Yavuz,“2018 yılında Tazelenme Üniversitesi'ni kurma fikri çıktı. Ardından bir yıl boyunca yoğun bir hazırlık dönemi yaşadık” dedi. Yavuz, “Fethiye Belediyesi tarafından hazırlanan proje, yaşlı bakım merkezi ihtiyacını giderecek. Bu çalıştay sonucunda inanıyorum ki Fethiye için çok önemli bir temel oluşacak ve güzel sonuçlar ortaya çıkacak” dedi.
CUMHURBAŞKANI BİR İLKE İMZA ATTI
Yaşlı Dostu Kent Fethiye Platformu Kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, “Bir yürüyüş etkinliği esnasında platformumuzun kurulmasına karar verdik ve bugünlere geldik. Bu heyecanımızı tüm Türkiye'ye yaymalıyız. Çünkü dünyanın en hızlı yaşlanan ikinci ülkesiyiz… İlk sırada Güney Kore bulunuyor. Buna devlet ve toplum olarak hazır değiliz. Bir taraftan da çok becerikli bir toplumuz. Kısa zamanda işleri halledebiliriz. Fethiye Tazelenme Üniversitesi bunun bir örneği. İşbirliği ile bunu başardık. Bu devletin tek başına çözeceği bir problem değil. Hiçbir Cumhurbaşkanı yapmadı, Cumhurbaşkanımız Şubat ayında yaşlılar şurasını topladı. Bu yılı Yaşlılık Yılı ilan etti. Devlet olmadan bu işi yapamayız. Devlet ortak aklı temsil eder” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından çalıştayın birinci oturumunda Sürdürülebilir Yaşlanma konusu ele alındı. Oturum Başkanlıklarını Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatmagül Yur ve Tazelenme Üniversitesi Fethiye Kampüsü Öğrenci Temsilcisi Canan İzmirli'nin yaptığı bölümde konuşmacılardan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Avni Özkaya, “Türkiye Yaşlı Nüfusu Özellikleri ve Projeksiyonu Fırsatlar ve Tehditler” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Pamukkale Üniversitesi'nden Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. VelittinKalınkara da “Yaşanabilir Toplumlar ve Sürdürülebilir Yerinde Yaşlanma” hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Bu bölümün son konuşmacısı Adnan Menderes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Didem Kiraz ise “Sağlıklı Kentler ve Yaşlılar” konusuna değindi.
Çalıştayın 2. oturumunun konusu ise Yaşlı Dostu Kentler ve Uygulamalar oldu. Bu bölümde Oturum Başkanlıklarını Tazelenme Üniversitesi Muğla Kampüsü Kurucusu Prof. Dr. Muammer Tuna ve Fethiye Kent Konseyi Başkanı Öğretim Görevlisi Gülbahar Kayhan Edik yürüttü. Bu oturumda 65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Dr. Esra Akan “Yaşlı Dostu Kentler ve Yaşlı Dostu Mimari”, Kadıköy Kent Konseyi'nden İkbal Polat “Yaşlı Dostu Kent Kadıköy Süreci: Zorluklar Kazanımlar” konulu sunumlarını yaptılar. Son bölümde ise Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ünsal Paşalı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Sevilay Akça, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Serpil Keskin; belediye olarak yaşlı vatandaşlara sundukları hizmetler hakkında bilgiler aktardılar.

Bakmadan Geçme