EMRE ' 9 SAATTE CARETTA CARETTA KAPLUMBAĞALARI KULLANSIN'

Nesli tükenmekte olan ve uluslararası anlaşmalarla koruma altında bulunan caretta caretta kaplumbağalarının özellikle yaz sezonunda plaja yumurtlamak için geldiklerinde yaşadıkları sorunlara dikkat çeken çevre beraatı sahibi çevreci Ali İhsan Emre caretta carettaların yumurtlayabilmeleri için akşam saatlerinden itibaren plajın 9 saat boyunca bu hayvanlara bırakılması gerektiğini hatırlatıp 'Zaten gün boyu 15 saat biz insanlar yararlanıyoruz, 9 saatte caretta carettalar kullansın. ' Diye konuştu.

  • 1124

Fethiye'nin Çalış ve Yanıklar Plajlarına çıkan caretta caretta kaplumbağaları yumurta yapmaya devam ediyor. Nesli tükenmekte olan ve uluslar arası anlaşmalarla koruma altında tutulan caretta caretta kaplumbağaları Fethiye'de Çalış ve Yanıklar plajlarına yumurta bırakıyor. Plajda ki sorunların yumurtalara etkisi olduğu ifade edildi. Çalış plajı ve Yanıklar plajlarında yer alan şezlongların akşam saatlerinde çevrede gezen vatandaşlar tarafından sürüklenerek plaj kenarına kadar götürüldüğü bu sırada yumurtaların tahrip olduğu ayrıca caretta carettalar çıkınca çevresine toplanan vatandaşların cep telefonlarını flaşlı şekilde kullanmalarının bu canlılara kötü tesir ettiği ifade edildi. Çalış plajının oldukça yakınına balık ağları atıldığı caretta carettaların bu ağlara takılarak zor durumda kaldığı da belirtildi. Çevre beraatı sahibi Ali İhsan Emre Çalış ve Yanıklar Plajlarında ki caretta caretta sorunlarına dikkat çekerek “ gündüz gün boyu insanlarımız bu plajları kullanıyor. Bırakın geceleri de bu aylarda caretta carettalar kullansın” dedi.

DENİZ DİBİNDE KÖR GİBİ DOLAŞIR

Emre “ 25 yıldır olduğu gibi Çalış'ta carettaları koruma çalışmaları devam ediyor. Fakat sıkıntılarımız var. En başta sahil gece kullanılıyor. Gece topladığımız şezlongları vatandaş gelip tekrar açarak orayı kullanıyor. Ve Hepsinin elinde telefonlar var ve hayvan çıktığında o telefonların ışığından etkileniyor. Caretta'ların gözleri çok hassastır denizin 200 m dibinde bile avlanır. Onun gözüne flaş tuttuğunuzda deniz dibinde kör gibi dolaşır ve karnını doyuramaz. Peki biz vatandaşı sahilden nasıl alırız. Sahilde ki yolun kenarına vatandaşların oturması için banklar konulması lazım ki vatandaş kumsala gitmesin. Böyle bir şey sağlanması lazım. Çünkü Carettaların korunması için devlet olarak anlaşma imzaladık. Onları korumak zorundayız. 25 m sınırımıza ağ atılıyor bunu sahil güvenliğe söylüyoruz “bu bizim işimiz değil, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün işi” diyor. Onlara soruyoruz “bizde böyle bir yasak yok” diyor. Oysa mayıs ve Eylül arasında 3 mil ileride ağ atmaları gerekiyor. Buna neden sabır etmiyorlar Çalış'ın dibinde balık daha mı çok ? Oraya ağ attığınızda yumurtlamaya gelen hayvan ağa takılıyor. Bunu mutlaka durdurmamız gerekiyor. Ayrıca sahilde güvenliği sağlamak için 3 tane bekçi dolaşıyor. 2 tane zabıta dolaşıyor. Bunun yanında Çalış Koruma Derneği'nin görevlileri var ve bu arkadaşlar carettalarla ilgili hiçbir şey söyleyemiyorlar. Bu sahili 15 saat biz kullanıyoruz ,bırakın 9 saatte onlar kullansın ve yumurtlasınlar. Gerekiyorsa Çalış Plaj sahilinde nöbet tutan bekçi,güvenlikçi ve plaj görevlilerini biz bu konuda birkaç gün eğitelim. Nasıl davranacaklarını öğretelim. Bunu acilen sağlamamız lazım. Bu konuda bize artık gına geldi sürekli vatandaşla kavga durumundayız kimse lütfenden anlamıyor. “ Dedi.

Bakmadan Geçme