Emekliye Çifte Maaş ve Çifte Tazminat! Dul ve Yetim Maaşı Alanlar İçin Kritik Uyarı

Türkiye'de yaklaşık 16 milyon kişi emekli maaşı alıyor ve bu kişilerden bir kısmı emeklilik sonrası çalışmaya devam ediyor. Ayrıca bazı emekliler, aynı zamanda dul ve yetim maaşı da alabiliyor. Bu durumda, çalışan emekliler hem iki maaş hem de iki tazminat alma hakkına sahip oluyor. Peki, bu nasıl mümkün? Dul maaşı alanlar çalıştığında maaşları kesilir mi? İşte merak edilen tüm detaylar...

  • 580
TAKİP ET

Emeklilere çifte tazminat imkanı

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişiler, çalıştıkları işyerinde en az 1 yıl süreyle çalışmışlarsa hem kendi emekli maaşlarını hem de ikinci bir maaşı alabiliyorlar. Ayrıca, 1 yıl boyunca çalıştıktan sonra işten çıkarıldıklarında hem kıdem hem de ihbar tazminatı alabilme hakkına sahipler. Aynı kişi, başka bir iş yerinde de en az 1 yıl çalışırsa, bu kez ikinci kez tazminat alabiliyor.

Emekli çalışanların hakları aynı

Emekli çalışanların diğer çalışanlardan hiçbir farkı yok. Yani izin hakları, tazminatları, çalışma koşulları aynı şekilde hesaplanıyor. Özellikle 50 yaş üstü çalışanlar için yılda 20 günden az izin verilemiyor. İşten çıkarıldıkları takdirde ise kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanıyorlar.

İstifa durumunda dikkat

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında tazminat alamıyor. Ancak emekli olurken tazminat alıp aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin kıdemleri sıfırlandığı için yeniden tazminat alabilmek için en az 1 yıl çalışmaları gerekiyor.

Çalışanların emekli maaşı kesilir mi?

SSK'lı olarak çalışan emeklilerin maaşları kesilmez, her iki maaşı da alabilirler.
Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez, prim ödemezler.
Malulen emeklilerin çalışmaya başlaması durumunda maaşları kesilir.
Sürekli iş görmezlik ödeneği alanlar çalışmaya başladıklarında ödenekleri kesilmez.
Kamu sektöründe çalışan emeklilerin maaşları ise belirli istisnalar dışında kesilir.
Eşinden dul maaşı alanlar çalışmaya başlarsa, maaş kesilmez ancak oranı düşebilir.

Bakmadan Geçme