Emeklilik Sistemi Değişiyor mu? Reform Sinyalleri Güçleniyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023-2100 yıllarını kapsayan nüfus projeksiyonunu açıkladı. 2075 yılında Türkiye'de her üç kişiden birinin yaşlı statüsüne geçeceği öngörülüyor. Bu demografik değişiklikler, emeklilik sistemi üzerinde reform sinyallerinin güçlenmesine yol açtı.
Çalışan Sayısı Azalacak, Yaşlı Nüfus Artacak
2023 yılında çalışma çağındaki nüfus oranı yüzde 68,3 iken, bu oranın 2050'de yüzde 61,9, 2075'te yüzde 55,9 ve 2100'de yüzde 54,6'ya gerilemesi bekleniyor. Yaşlı nüfusun oranı ise 2023'te yüzde 10'u aşmış durumda. 2050'de bu oranın yüzde 23,1, 2075'te yüzde 31,7 ve 2100'de yüzde 33,6'ya ulaşacağı tahmin ediliyor.
Günümüzde, 1,65 çalışan 1 emekliyi finanse ederken, gelecekte bu oran daha da düşebilir. Çalışan sayısının azalması, emeklilik sisteminde yeni sorunlar doğurabilir. Bu nedenle, hükümet Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) gibi yeni uygulamalar üzerinde çalışıyor.
Emeklilik Kriterlerinde Değişiklik Gündemde
Emekli sayısı ile çalışan sayısı arasındaki dengesizlik, emeklilik kriterlerinde değişiklik yapılması gerektiğine işaret ediyor. Emeklilik yaşının otomatik olarak ayarlanması ve aylık bağlama oranlarının (ABO) yeniden düzenlenmesi gibi adımlar atılabilir. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, "EYT sonrası emeklilik sisteminde reform ihtiyacı doğdu. SGK sisteminin revize edilmesi gerekiyor," dedi.
TES ile İkinci Emeklilik Fırsatı
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile emekliler, ikinci bir emeklilik hakkına sahip olabilecek. Bu sistem, işverenlere ek maliyet getirmeden, çalışanların emeklilik sistemine daha fazla katkı sağlamalarını öngörüyor.
Reformlar Ne Zaman Uygulanacak?
Reform çalışmalarının 2026 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Orta Vadeli Program’a dahil edilen bu düzenlemeler, Bağkur ve SGK prim günlerinin eşitlenmesi ve emeklilik sisteminin yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Yeni paketlerin yakında açıklanması bekleniyor.