Emekliler İçin Emlak Vergisinde Muafiyet Dönemi Beş Yıl Geriye Dönük Ödeme İmkanı
Kasım ayıyla birlikte emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri başlarken, emeklilere sağlanan emlak vergisi muafiyetine ilişkin detaylar merak konusu oldu. Peki, emlak vergisinde kimler muafiyetten yararlanabiliyor, geri ödeme almak için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere sağlanan emlak vergisi muafiyeti, özellikle tek konutu olup brüt 200 metrekareyi aşmayan, başka bir geliri olmayan emeklileri kapsıyor. Bu muafiyetten; SGK’dan emekli maaşı alanlar, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları da yararlanabiliyor. Ayrıca dul ve yetim aylığı alanlar da muafiyet hakkına sahip. Ancak, yıllık geliri 150 bin TL’yi aşan emekliler bu muafiyetten faydalanamıyor.
Muafiyet Başvuru Süreci ve Başlangıç Tarihi
Emeklilik yılına göre muafiyet hakkı, emekli olunan yılı takip eden yılda başlıyor. Örneğin, 2022’de emekli olanlar 2023 itibarıyla muafiyetten faydalanabiliyor. 2023’te emekli olanların muafiyet hakkı ise 2025’te başlayacak. Muafiyet başvurusu için, belediyeye gidip 'Tek Meskeni Olan Emeklileri, Dul ve Yetimlere Ait Form’u doldurmak yeterli.
Yanlışlıkla Ödenen Vergiler Geri Alınabilir mi?
Emekliler, emlak vergisinden muaf olmalarına rağmen ödeme yaptıysa, beş yıl içerisinde belediyeye başvurarak bu ödemeleri geri alabiliyor. Başvuru için, muafiyet koşullarını karşıladıklarını gösteren belgeleri belediyeye teslim etmeleri gerekiyor.
Yazlık ve Hisseli Konutlarda Muafiyet Durumu
Yazlık veya sezonluk kullanılan evler muafiyet kapsamına girmiyor. Emekli kişinin yıl boyunca tek konutta ikamet etmesi şartı aranıyor. Aynı zamanda, hisseli bir konuta sahip emekliler, yalnızca kendi payları oranında muafiyetten yararlanabiliyor. Birden fazla konutu olanlar için ise muafiyet geçerli değil.