Eğitime ara vermediler

Fethiye Tazelenme Üniversitesi, pandemi nedeniyle ara verdiği eğitimine 19 Ekim 2020 tarihinden itibaren uzaktan eğitimle sürdürüyor.

  • 1820

Muhabirimiz Fatih Dereli'nin haberine göre; Fethiye Tazelenme Üniversitesine kayıtlı 60 yaş üzeri öğrenciler derslerine internetten devam ediyor. Öğrenciler, 2020 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi eğitimlerini video konferans yöntemiyle Zoom Meeting programı ile internet üzerinden canlı olarak yürütüyor. Kampüs Kurucusu Fethiye Sağlık Bilimleri Öğretim Görevlisi Cemil Yavuz, 2019 yılında Eylül ayında 70 öğrenci ile eğitime başladıklarını; Kovid-19 salgınına kadar eğitimlerin yüz yüze sürdürdüklerini ancak Mart başında pandeminin ülkemize de yayılacağı öngörüsü ile derslere ara verme kararı aldıklarını anlattı.

Konu hakkında bilgiler aktaran Öğretim Görevlisi Cemil Yavuz “Pandeminin ilk dalgası ülkemizde ve dünyada bir çok sosyal kısıtlamalar, izolasyon ve karantina önlemlerine sahne oldu. Bu özellikle 60 yaş üzeri bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz etkiledi. Hareketsizliğin yarattığı sorunlar, Kovid-19'a yakalanma korkusu, sağlık kuruluşlarına gitmekten korkma, arkadaşları ile bir araya gelememe gibi sorunlar fizyolojik ve psikolojik olarak etkiledi. Bu süreçte önerilen en önemli destek iletişimi ve etkileşimi artırmaktı. Bu sosyal uzaklaşma sırasında yaşlı yetişkinleri korumak, onların fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlıklarını desteklemek, iletişimlerini artırmak için ne yapabiliriz düşüncesi eğitimlerimizi video konferans yoluyla verme düşüncesine götürdü. Bunun için Fethiye Tazelenme Üniversitesi adına lisanslı bir Zoom Meeting programı satın alındı. 10 hafta sürecek planlı bir eğitim müfredatı hazırlandı” ifadelerini kullandı.

Açıklamasını sürdüren Yavuz, “Program oluşturulurken pandemi koşullarının ikinci dalga ile daha da ağırlaşacağını ön görerek olası sosyal kısıtlamalar tekrar yaşandığında evlerinde desteklenecek alanlar belirlendi. Bu amaçla spor, beceri geliştirme ve etkileşimli sosyal bilimler dersleri oluşturuldu. Eğiticileri ile haftalık konuları belirlendi. 60 yaş üzeri kişilere Zoom Meeting programının kurulması ve kullanılması öğretildi. Planlı dersler başlamadan hem eğiticilerle hem de öğrencilerle bağlantı ve ders provaları gerçekleştirildi. Şimdi Türkiye'de ilk defa belki de dünyada tek 60 yaş üzeri kişiler haftada 3 gün Zoom Meeting programı ile ders yapıyorlar. Yoga yapıyorlar, plates yapıyorlar, taichi yapıyorlar. Yeni yeni beceriler öğreniyorlar. Quiling öğreniyorlar, cam boyama yapıyorlar, Kendi becerileri ile derste sunum yaparak aktif oluyorlar. Bilişim teknolojilerini kullanma becerileri gelişiyor. Aslında iletişim ve etkileşim içinde oluyorlar. Çok da dostane bir hava içinde oluyor bunlar. Özel günleri özel programlar düzenleyerek yine Zoom üzerinden yapıyoruz” dedi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE YAPILAN FAALİYETLER
Fethiye Tazelenme Üniversitesi öğrencileri pandemi döneminde de evlerinde üretmeye devam etti. Evlerde yapılan el emeği göz nuru sanatsal faaliyetleri bir sergi ile paylaşıldı. Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı'nın düzenlediği projeye dahil olarak Silkar Günlükbaşı Ortaokulu'nu boyama ve güzelleştirme çalışmalarına öğretmen ve öğrenciler olarak katılım sağlandı.

Yine pandemi döneminde, Fethiye Tazelenme Üniversitesi öğrencileri olarak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda, Atatürk Oratoryosunu okuyan 20'yi aşkın öğrencinin kısa okuma videoları birleştirilerek hazırladığı video bin 500 üzerinde izlendi. 10 Kasımda “Benim İçin Mustafa Kemal Demek” diye başlayan videolar çekilerek, Atatürk'ü anlattılar. 10 Kasım'da bir saati aşan bir programla Atatürk anıldı. Bahar döneminin hazırlıklarına şimdiden başlanıldığı belirtildi. Öğrenciler ve yöneticiler amaçlarının programlarını daha geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu vurguladılar. İçerik olarak da zenginleştirmek istenirken; yabancı dil, drama vb. seçmeli dersler eklenmesi planlanıyor. Aslında tamamen gönüllü olarak yürütülen bu projede katılımcılar bir arada olmayı, etkileşim içinde olmayı, birbirimize sosyal destek olmayı, stresle baş etme becerimizi geliştirmeyi hedefliyorlar.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Kampüs Kurucusu Fethiye Sağlık Bilimleri Öğretim Görevlisi Cemil Yavuz, “Bu vesile ile ülkemizde ilk kez yürütülen bu programda görev alan, katkı sunan başta Yürütücülerimiz
Gülşen Yegen ve Veysel Yılmaz, Öğrenci Temsilcimiz Canan İzmirli ile tüm koordinatörlerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu uygulamada keyifle ve bilgiyle donanmaya devam ediyoruz. 14 Eylül 2020 itibariyle yeni kayıt almaya başlayan okulumuz, Şubat 2020 tarihinde yeni kayıtlarına devam edecektir” dedi.

Bakmadan Geçme