Dünya Okyanus Günü'nde Datça'da sualtı ve kıyı temizliği

8 Haziran Dünya Okyanus Günü kapsamında Datça'da hem karada hem de su altında temizlik gerçekleştirildi. Akdeniz Koruma Derneği'nin önderliğinde Belediye ve dalış okulunun destekleriyle uzman dalış ekibi su altındaki atıkları deniz yaşamından uzaklaştırırken, gönüllülerin katılımıyla kıyıda eş zamanlı temizlik yapıldı.

  • 493

8 Haziran Dünya Okyanus Günü kapsamında gerçekleştirilen temizlikte su altından ve kıyıdan, deniz ekosistemini ve insan sağlığını etkileyen birçok atık uzaklaştırıldı. Fener Adası bölgesinde gerçekleşen ve aralarında kadın dalgıçların ağırlıkta olduğu su altı temizliği AKD ve Uçanbalık Dalış Merkezinden 11 dalgıçla gerçekleşti.

14 yıldır suyun altında olan hayalet ağ Akdeniz Koruma Derneği ve dalış okulundan dalgıçların çabalarıyla deniz yaşamından uzaklaştırıldı. Hayalet ağın yanı sıra içinde halat, misina gibi malzemelerin olduğu 39 kilo atık çıkarıldı. Kıyıda ise Burgaz Sahilinde gönüllülerin katılımıyla bir temizlik gerçekleşti. Özel bir yöntemle gönüllülerle toplamda 40 kilo atık toplandı. Toplanan atıklar plastiklerin kaynağının araştırılması çalışmalarında kullanılacak.

Doğal ve tarihi güzellikleriyle dikkat çeken Datça Yarımadası, aynı zamanda önemli bir turizm noktası. Biyoçeşitlilik bakımından da Akdeniz Havzasının sıcak alanlardan biri olan Datça Yarımadası, yoğun bir deniz kirliliğiyle karşı karşıya. Büyüleyici Datça kıyılarının görünmeyen derinliklerinde, ambalajlar, kullanılmayan eşyalar, unutulan ya da bırakılan av araçları gibi insan kaynaklı atıklar deniz yaşamını tehdit ediyor.

2022 yılında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki biyoçeşitliliği korumak ve sağlıklı bir ekosistem için ‘Denizel ve Kültürel Korumanın Bütünleştirilmesi Projesi'ni hayata geçiren Akdeniz Koruma Derneği, geçtiğimiz yıl da 8 Haziran Dünya Okyanus Günü'nde su altında gerçekleştirdiği temizlik etkinliğini bu yıl hem su altında hem de gerçekleştirdi.

Etkinlik sonunda konuşan AKD Datça Bozburun Saha Yöneticisi Elif Yerebakan İncedemir “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Haziran Dünya Okyanus Günü'nde gerçekleştirdiğimiz su altı temizliği 1 yıldır planladığımız zorlu bir operasyondu. 14 yıldır Fener Adası açıklarında deniz yaşamını tehdit eden bu hayalet ağı çıkarmamıza yardım eden herkese çok teşekkür ederiz. Bu operasyonu Dünya Okyanus Gününde dalış ekibimiz ve yerel paydaşların desteğiyle başarıyla gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. Ağın temizlendiği bölgede zarar görmüş ekosistem/habitat üzerinde yaşanacak değişiklikleri gözlemlemek için bilimsel dalış ekibimiz bölgede izleme çalışmalarına devam edecek. Görmeyi umduğumuz iyileşme en büyük motivasyon kaynağımız” dedi.

Akdeniz Koruma Derneği önderliğinde Türkiye Çevre Haftası'nda Datça'da birçok etkinlik gerçekleşti. 6 Haziran 2024'da Demokrasi evinde, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Deniz Koruma Alanlarında deniz suyu ve sahillerde plastik kirliliğinin boyutunun ve dağılımının vatandaş bilimi kapsamında belirlenmesi amaçlanan PLASMAP projesi hakkında paydaşları bilgilendirme ve görüşlerini almak için açılış toplantısı gerçekleşti.

Bakmadan Geçme