Down Sendromu hastalık değil, farkındalıktır

21 Mart'ın Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edilmesinin ardından dünya genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu anlamlı günde Sende Gel Engelsiz Cafe birim sorumlusu Ümit Devecioğlu, günün anlam ve önemini hakkında açıklamada bulundu.

  • 476
TAKİP ET

Down sendromu (Mongolizm), 21. kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olma durumuyla karakterize genetik, ve en sık görülen kromozomal hastalıktır. 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nde ise Sende Gel Engelsiz Cafe birim sorumlusu Ümit Devecioğlu, günün anlam ve önemini hakkında açıklamada bulundu.


“Çocukları her zaman mutlu etmeliyiz”
Sende Gel Engelsiz Cafe birim sorumlusu Ümit Devecioğlu, “Bu çocuklarımızın sadece 21 Mart' da değil her zaman mutlu edebilmeliyiz. Bu arkadaşlarımın bazı özel durumları olduğu zaman çok iyi tanımalıyız. Çünkü ne kadar çok iyi tanırsak o kadar iyi yardımcı olabiliriz. Bazı yardım ettiğimiz şeyler yardım olarak gözükmüyor. Yardım edebilmemiz için bilgi sahibi ve anlaşılır olmamız gerekiyor. Niyazi bizim gülümüz. Burası Niyazi için açılan bir yer. Bunun gibi bir arkadaşımız daha var ama o bugün izinli. Tabi onun da burada olmasını isterdik. O ailesiyle vakit geçiriyor. Niyazi arkadaşımız işine çok sadık bir arkadaşımızdır. Zamanında gelir zamanında gider.”


Down sendromu nedir?
Down sendromu (Mongolizm), 21. kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olma durumuyla karakterize genetik, ve en sık görülen kromozomal hastalıktır. Aynı zamanda çocuklarda yavaş öğrenme ve zeka geriliğinin en sık sebebidir. Fazladan olan 21. kromozom dolayısı ile Trizomi 21 olarak da adlandırılır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme