Domateste solgunluk virüsü gündeme geldi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) 2 Nolu Tarım, Hayvancılık, Su Ürünleri Ticareti ile Zirai İlaç Grubu, online video konferans yöntemiyle toplanarak tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını konuştu. Toplantıda Rusya'nın Antalya ve İzmir'den domates ithalatına yasak getirmesine neden olan domateste solgunluk virüsü gündeme geldi. Bölgelerinin bu yasaktan etkilenmemesine rağmen Rusya tarafından istenilen testlerin süresinin 7-10 günü bulduğunu belirten sektör temsilcileri, domateslerin tazeliğinin bozulduğunu belirtti. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise girişimlere başladıklarını belirterek numunelerin seralardan alınması ve daha çok test kiti ithal edilerek il ve ilçelere gönderilmesi konusunda yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. 

  • 798

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya 14 meslek grubu üyesi katıldı. Üyelerin tek tek söz aldığı toplantıda, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıda ilk olarak Rusya'nın Antalya ve İzmir'den domates ve biber alımını durduran ithalat yasağı gündeme geldi. Domateste solgunluğa neden olan virüs nedeniyle Rusya'nın 11 Aralık 2020 tarihinden itibaren 2 ilden domates alımını durduğunu belirten sektör temsilcileri, Fethiye ve Seydikemer bölgesinin henüz bu durumdan etkilenmediğini anlattı. Ancak Rusya tarafından istenen testlerin 7-10 günde sonuçlandığı aktaran üyeler, bu nedenle paketlenen domateslerin tazeliğini kaybettiğini vurguladı.

“Vatandaşlarımız tarım ve hayvancılıktan uzaklaşıp turizme yöneliyor”

Sektör temsilcileri ayrıca, Seydikemer bölgesinde çok sayıda vatandaşın tarım ve hayvancılığı bırakarak turizm sektörüne yönelmeye çalıştığını anlattı. Üyeler, hayvanlarını satıp, tarımı bırakan çiftçilerin arazilerine turizme yönelik yapılar yapmaya başladığını kaydetti. Özelikler genç nüfusun tarımdan tamamıyla koptuğunu belirten sektör temsilcileri, üretimde yaşanan sorunların ilerleyen yıllarda tüm Türkiye'yi etkileyecek şekle dönüşebileceğini vurguladı. Eğitimli gençlerin tarıma yönlendirilmesi konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, tarıma yönelik teşviklerin de arazi üzerinden değil, mazot, ilaç ve gübre üzerinden üretime dönük olarak verilmesini gerektiğini anlattı. Hayvancılık sektöründe yem fiyatlarının dolar kuru nedeniyle arttığını belirten üyeler, dolardaki düşüşün ise fiyatlara hiç yansımadığından yakındı. Kredi kullanımlarında bankaların çıkardığı zorlukların üreticileri zorladığını da sözlerine ekleyen üyeler, bu konuda FTSO'nun girişimde bulunup bulunmadığını sordu.

“Rusya'nın istediği testler konusunda girişimlere başladık.”

Toplantıda ortaya çıkan talep, öneri ve şikâyetlerin tek tek not alındığını, bu kayıtların raporlar halinde ilgili kurumlara iletileceklerini belirterek konuşmasına başlayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, üyeler tarafından gündeme getirilen konulara tek tek açıklık getirdi. Rusya tarafından istenen testlerin neden olduğu gecikmeye ilişkin FTSO'nun girişimlere başladığını anlatan Başkan Çıralı, sürecin hızlanması adına numune alımlarının seradan yapılması ve bakanlık tarafından daha çok test kiti ithal edilerek il-ilçe müdürlüklerine gönderilmesi konusunda yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti. İhracata büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Çıralı, bu alanda yaşanan sıkıntının çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde her türlü girişimi yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesi için Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesine büyük önem verdiklerini aktaran Başkan Çıralı, projenin hayata geçmesiyle birlikte Seydikemer'de tarım ve hayvancılığın yeniden ivme kazanmasını beklediklerini belirtti.

Başkan Çıralı “Kredi sorununun çözümü konusunda çalışıyoruz”

Konuşmasının son bölümünde kredi kullanımında üyelerin yaşadığı sorunlara ayrı bir parantez açan Başkan Çıralı, bu sorunun çözümü için de uzun süredir girişimler yaptıklarını vurguladı. Esnaf odası üyelerinin yararlandığı kredi avantajlarından FTSO üyelerini de yararlandırmak istediklerini belirten Başkan Çıralı, “Düşük faizli kredi kullanımı konusunda ciddi girişimlerimiz oldu. Her toplantıda bu konuyu gündeme getiriyoruz. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu da şuanda bu konuda çalışıyor. Esnaf odalarına üye olanlar, yanlarında kimseyi çalıştırmasa bile 200 bin TL'ye kadar düşük faizli kredi kullanabiliyor. En önemlisi de ödeyememeleri durumunda sicilleri bozulmuyor. Üyelerimiz ise 3 bin TL kredi kartı borcu nedeniyle sicil sorunu yaşıyor ve bankalardan kredi alamıyor. Bu sorunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bazı devlet bankalarının bu konuda çalışmaları var. Biz de yoğun şekilde çalışıyoruz. Üyelerimiz pandemi nedeniyle zor günler geçirdi. Kredi kullanımları pandeminin etkisini kaybetmesiyle birlikte işlerine hızlı ve güçlü şekilde dönmeleri için önem arz ediyor. Biz talep ve girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu sorunun kısa sürede çözülmesini umuyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme