Domates salçaya gitmeye başladı

Fethiye'de üretimin artması, havaların ısınması ile birlikte toptan domates 1,50-2 TL'ye düşünce salça işletmeleri domatesin çöpe gitmemesi için alımlara başladı. Fethiye'nin Karaçulha Mahallesi'ndeki Batı Akdeniz Toptan Sebze ve Meyve Hali girişinde alımlara başlayan salça işletmeleri kasası 1 TL'den domates alımı yapıyor. Üreticiler, 'Tüccar ve komisyonculara ürettiğimiz domatesi bırakıp dönüyoruz. Fiyatlar 1,50 TL'ye kadar düştü. Satılamayanı çöpe dökme yerine kasası 1 TL'den salça işletmelerine teslim ediyoruz'' dediler. 

  • 6253
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Fethiye'de havalar ısınmaya başlayınca sebze-meyve üretiminde artış gözleniyor. Özellikle domates üreticileri arz talep nedeniyle fiyat düşünce satamadıkları domatesleri çöp yerine salça işletmelerine teslim etmeye başladılar. Satamadıkları domatesleri kasası 1 TL'den salça fabrikaları için dökmeye başlayan üreticiler, “Emek verdiğimiz ürünleri bu şekilde satmaktan üzülüyoruz. Çöpe dökme yerine salça işletmelerine teslim ediyoruz. Şu günler de dış pazarda sadece Suriye'ye domates alındığını duyduk. Üretim bollaştı. Satamadığımız domatesleri mecburen salça işletmelerine kasası 1TL'den satıyoruz. Oysa 1 kilo domatesin bize maliyeti 2-2,50 TL. Şu durumda çiftçiler olarak çok zarardayız” diye konuştular.
Bu arada Fethiye'den hemen her salça işletmesinin günde 50 ton domates alıp işletmesine gönderdiği öğrenildi. Geçtiğimiz yıllar da salça işletmeleri daha geç alımlara başlardı.
SALÇADAN ÖNCE ÇÖPE DÖKÜYORDUK
30-35 yıldır üreticilik yapan Mustafa Yanatma; tüccara teslim ettikleri domatesin fiyatını bile sormadan verdiklerini, fiyatların 1,50 TL'ye kadar düştüğünü, satamadıkları domatesleri de salça işletmelerine kasası 1 TL'den satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Mustafa Yanatma,
“Domatesin fiyatını hiç sormuyoruz bile. Bu günlerde boşaltabiliyorsak karlıyız, sadece dün ki bıraktığımı bugün alıyorum. 50 kuruş veya 80 kuruş Suriye'ye yapıyorlar. Bugün hiç de alan olmadı, kaç yazacaklar onu da bilmiyoruz. İnşallah bu pandemiden de kurtuluruz, bu fiyatlar da düzelir. Salçacı kasasını 1 TL den veriyor. Onu da döktüğümüze seviniyoruz yoksa çiftçinin geldiği durum bu. Salçadan önce çöpe döküyorduk. Şimdi vatandaş yesin diye 50 kuruş 1 TL şimdilik 1 TL yazıyorlar 50 kuruşa inecek. 30-35 senedir bu çiftçiliği yapıyorum, ama bu sene ki durum kadar görmemiştik. Çok kötü hatta 17 günlük kapanmada zaten tamamen toplayamadık. Ağacın üstünde eriyen mahsüllerimiz oldu” İfadelerini kullandı.
ÇOK BÜYÜK ZARARDAYIZ
21 yıldır üreticilik yaptığını bu güne kadar böylesine zor bir dönemle karşılaşmadığını söyleyen üretici Murat Dertsiz, “Şu an da salçaya 58 kasa döktük, 58 TL kazandım. Rezillik. 21 senedir burada haldeyim. Bugün domates hal de 1,50 TL'ye kadar düştü. Çiftçiye kilosu en aşağı 2-2,30 liraya mal oluyor. Şuan çok büyük zarardayız. Bu şartlarda borçları ödeyemiyoruz, hayır. Domatesin kilosu toptan 3-3,50 Tl'ye çıkar ise maliyeti kurtarır para kazanmış oluruz” dedi.
ALAN SATAN MEMNUN DEĞİL
Salça işletmesinde yevmiye ile çalıştığını ifade eden Hasan Çataloğlu ise salçalık domatesi kasası 1 TL'den alıyoruz şeklinde konuştu. Çataloğlu, “Anneden babadan beri çiftçilik yapıyorum. Bu durumda çiftçilikten başka bir yere geçme şansımız da yok. Günlük yemi olarak salça döküm yapıyoruz. Çiftçilikten de bir şey yok günlük yevmiyelerden. Salçanın kasası 1 TL. Alanda memnun değil satan da, çiftçi hiç memnun değil. Tarım bakanımızdan, Başbakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan yardım bekliyoruz. Günlük 50 ton gidiyor. Çiftçinin durumu iyi değil” diye konuştu.

Bakmadan Geçme