Devlet Hastanesi Deprem Uzmanlarından Tam Not Aldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) öncülüğünde Seydikemer'e gelen Japon Deprem Uzmanı ve Mimari Tasarımcı Yoshinori Moriwaki, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Toplumsal Afet Derneği Genel Başkanı Rezzak Elazat tarafından incelenerek depreme karşı dayanıklı bulunan Seydikemer Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı.

  • 1101

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) öncülüğünde Seydikemer'e gelen Japon Deprem Uzmanı ve Mimari Tasarımcı Yoshinori Moriwaki, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Toplumsal Afet Derneği Genel Başkanı Rezzak Elazat tarafından incelenerek depreme karşı dayanıklı bulunan Seydikemer Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı. Binada açılıştan önce deprem uzmanları ile birlikte incelemelerde bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Hastanemizde olası depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için 191 deprem izolatörü bulunuyor. Binanın temeline inerek bu izolatörleri ve yapının diğer bileşenlerini birlikte incelediğimiz deprem uzmanları, hastanenin büyük sarsıntılara karşı bile oldukça dayanıklı inşa edildiğini belirttiler. Deprem uzmanlarından tam not alan hastanemizin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bölgemize hayırlı olsun.” dedi.

Seydikemer'de inşasına 2020 yılında başlanan Seydikemer Devlet Hastanesi, geçen 8 Nisan'da Seydikemer'e gelen Japon Deprem Uzmanı ve Mimari Tasarımcı Yoshinori Moriwaki, YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Toplumsal Afet Derneği Genel Başkanı Rezzak Elazat tarafından kapsamlı şekilde incelendi. İncelemeye uzmanları Fethiye'ye davet eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile birlikte FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Kökten ve Hastane Müdürü Oğuzhan Akdenizli de katıldı. Hastanenin bodrum katına inerek 191 deprem izolatörü ve bağlantı yapılarını inceleyen uzmanlar daha sonra hastanenin diğer yapısal bileşenlerini gözden geçirdi. Hastane Müdürü Oğuzhan Akdenizli'den de bilgi alarak incelemelerini tamamlayan uzmanlar hastanenin depreme dayanıklı şekilde inşa edildiği şeklinde görüş belirtti.

35 bin metrekare alan üzerine inşa edilen 150 yataklı hastane, geçen 26 Nisan'da hasta kabulüne başladı. 31 poliklinik ve 4 ameliyathanesi bulunan Seydikemer Devlet Hastanesi, 15 yataklı yoğun bakım, 15 yataklı diyaliz ünitesi ve 6 yataklı palyatif ünitesi ile hasta bakacak. 4 adet doğum odası ve 17 müşahede yatağı bulunan hastane son teknolojiye sahip tıbbi cihazlarla donatılırken kış döneminde 200 bin, yaz döneminde ise 400 bin nüfusa sağlık hizmeti verecek.

Başkan Çıralı, “Hastanemiz uzmanlardan tam not aldı.”

Geçen 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Fethiye ve Seydikemer'deki tüm yapılara farklı gözle bakmaya başladıklarını kaydeden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, bölgenin tsunami ve deprem potansiyelini değerlendirmek üzere davet ettikleri uzmanları bu kapsamda Seydikemer Devlet Hastanesi'nde inceleme yapmaya çağırdıklarını söyledi. Binanın yapısal yükünü taşıyan alanlarda detaylı incelemeler yaptıklarını aktaran Başkan Çıralı, konunun uzmanı olması dolayısıyla Japon Deprem Uzmanı ve Mimari Tasarımcı Yoshinori Moriwaki'nin olumlu görüşlerini büyük memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Diğer uzmanların da hastanenin yapı stoğu hakkında olumlu görüş bildirdiğini vurgulayan Başkan Çıralı, “İnceleme ekibimizde tüm Türkiye'nin yakından tanıdığı her gün ulusal televizyonlarda görüşlerini merakla izlediğimiz uzmanlarımız vardı. Binamızın tüm alanlarında incelemelerde bulundular ve bilgiler aldılar. Hastanemizin depreme dayanıklı şekilde inşa edildiği konusunda olumlu görüş belirttiler. Açıkçası büyük bir felaketin yaralarını sarmaya çalışırken, Hatay ilimizde yıkılan hastanede vatandaşlarımızı kaybetmişken hastanemizin depreme dayanıklılık açısından uzmanlardan tam not alması bizi çok mutlu etti.” dedi.

Seydikemer Devlet Hastanesi'nin Fethiye'nin yükünü de hafifleteceğini belirten Başkan Çıralı, “1'inci derece deprem bölgesi olan Fethiye ve Seydikemer'i afetlere hazırlıklı hale getirmek için bu yapılara daha fazla ihtiyacımız var. Asla yaşansın istemiyoruz ancak doğal afetler hayatımızın parçası. 1999 Marmara Depremi'nin ardından ülkemizin yapı stoğunun iyileştirilmesine ilişkin birçok tedbir aldık. Ancak yetersiz kalabildiğini Kahramanmaraş merkezli 2 depremde bir kez daha gördük. Teknolojinin daha fazla gelişmesiyle, yeni inşa tekniklerine ulaşım şimdi daha kolay. Devlet kurumlarımızın özel sektörümüze örnek olacak, bu gibi yapılar inşa etmesini ayrıca çok önemsiyoruz. Hastanenin yapımında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımızı felaketler karşısında çaresiz hissettirmeyecek yapılar inşa etmek bizim taleplerimiz ve önceliklerimiz çerçevesinde şekilleniyor. Hastanemiz Fethiyemize, Seydikemerimize bir kez daha hayırlı olsun.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme