'DEPREMZEDELER, SORUMLULARA TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR'

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, depremzedelere ilişkin yaptığı basın açıklamasında, 'Depremzedeler, sorumlulara tazminat davası açabilir' dedi

  • 668
TAKİP ET

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, ağır kusurlu ve tüketicinin güvenlik hakkına aykırı olarak üretilen konut ya da yapıların, bir depremde yıkılmaları sonucunda afet ve felaketlerin oluştuğuna dikkat çekerek, “Tüketicin güvenlik hakkına, bilime, tekniğe ve standartlara aykırı rantçı yapılaşma deprem felaketinin nedeni. Deprem sonucunda binaların, konutların yıkılmasıyla oluşan afetten zarar gören depremzedelerin hakları vardır. Depremzedeler sorumlulara karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir” dedi.

Depremzedeler hangi kanun kapsamında, kime dava açabilir?

Deprem felaketinin sorumlularının, yıkılan binayı ve konutu yapan, satan müteahhitler, şirketler, yapı sahipleri, belediyeler, valilikler, Çevre- Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapı denetim şirketleri, yapı denetçileri, mühendisler ve mimarlar olduğunu vurgulayan Çakar, depremde zarar gören depremzedelerin haklarını kimlerden, nasıl arayacaklarını da şu sözlerle ifade etti:

“Yıkılmış olan konutu, daireyi ya da binayı müteahhitten veya şirketten satın alan tüketici, konutun ağır kusurlu ve depreme dayanıksız olarak üretilmesinden dolayı yıkılmış olması nedeniyle,” 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” kapsamında tüketici mahkemesinde müteahhit veya şirkete maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Kirada oturan depremzedeler, kiraya veren ev sahiplerine ve binayı yapan müteahhitlere karşı Türk Borçlar Kanunu'na göre sulh hukuk veya asliye hukuk mahkemelerinde maddi ve manevi tazminat davası açabilirler.

Deprem felaketinden zarar gören herkes yıkılan binayı yapan müteahhite karşı sözleşme ilişkisi olsun ya da olmasın “Türk Borçlar Kanunu'na” göre sulh hukuk veya asliye hukuk mahkemelerinde maddi ve manevi tazminat davası açabilirler.

Deprem felaketinden zarar görenler belediyeye, valiliğe, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na karşı “Türk Borçlar Kanunu” ve “İdari Yargılama Usul Kanunu'na” göre hizmet kusurundan dolayı maddi ve manevi tazminat için idari mahkemelerde tam yargı davası açabilirler.

Deprem felaketinden zarar görenler sorumluluğu olan yapı denetim şirketlerine, yapı denetçilerine, mühendislere, mimarlara karşı “Türk Borçlar Kanunu'na” göre sulh hukuk veya asliye hukuk mahkemelerinde maddi ve manevi tazminat davası açabilirler.”

“Tarım topraklarında yapılaşma yasaklanmalı”

Turhan Çakar, yapılması gerekenleri de şu sözlerle ifade etti:

“Konutlar tüketicinin güvenlik hakkına, bilime, tekniğe uygun yapılmak zorundadır. Tüketicinin güvenlik hakkına aykırı, ağır kusurlu konutlar felaketin nedenidir, konut ve yapılaşmada rant anlayışına son verilmeli… Tarım topraklarında yapılaşma yasaklanmalı. İmar afları ve barışları yasaklanmalı. Deprem felaketinin tüm sorumluları cezalandırılmalı ve hesap vermeli. Binalarda standarda uygun malzeme kullanılmalı, asbestli malzeme kullanımı yasaklanmalı.”

Bakmadan Geçme