Defineciler Örgütlendi..

Anadolu Definecileri Araştırma Derneği Başkanı Uğur Kulaç, Fethiye'de bölgedeki defineciler ile toplantı yaparak derneğin amaçlarını anlattı.

  • 7390

DEFİNECİLER, TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞINA ENGEL OLACAK

***Anadolu Definecileri Araştırma Derneği Başkanı Uğur Kulaç, Fethiye'de bölgedeki defineciler ile toplantı yaparak derneğin amaçlarını anlattı.

Defineciler olarak tarihi eser kaçakçılığına engel olma amacı taşıdıklarını anlatan Kulaç, Ölüdeniz manzarasında altın arama detektörünü tanıttı.

Anadolu Definecileri Araştırma Derneği Fethiye'de toplantı düzenledi. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonundaki toplantıya Ege ve Akdeniz bölgesinden dernek üyeleri ile define arama hobisi bulunan vatandaşlar katıldı. Anadolu Definecileri Araştırma Derneği Başkanı Uğur Kulaç;defineciler olarak tarihi eser kaçakçılığına engel olmak için çaba gösterdiklerini söyledi.


TARİHÇESİNİ ANLATTI
27 yıldır definecilik yapan Anadolu Definecileri Araştırma Derneği Başkanı Uğur Kulaç, defineciliğin aslında bir hobi olduğunu ancak Türkiye'de para kazanmak amacıyla yapıldığını ifade etti. Defineciliğin bin yıllık bir geçmişi olduğuna değinen Kulaç, “Türkiye'de bizden önce bazı azınlıklar definecilik yapmış. Özellikle Van'daki Urartu mezarlarını Ermeniler açtı. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde de definecilik yapıldı” dedi.

''DEFİNECİLERİN HAKLARI KORUNACAK''

2018 haziran ayında Anadolu Definecileri Araştırma Derneği adı altında kurulduklarını belirten Kulaç; “Fethiye'de Definecilere yönelik konferans verdik. Bu bizim ikinci konferansımız. Biz dernek olarak Türkiye'deki definecilerin bir araya gelip haklarını korumak ve içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirmek. Derneğimizde yaklaşık bin 500 üyemiz var. İnsanları bilinçlendirmemek, kaçak kazıları engellemek ve tarihi eser kaçakçılığını engellemek amacıyla kurulduk. Bundan sonra da değişik illerde konferanslarımız olacak” diye konuştu.

''DEVLETİMİZ PARA ÖDEYİP GETİRİYOR''

Türkiye'de 1 buçuk milyon defineci olduğuna dikkati çeken Kulaç, 250 bin definecinin arazide faal bir şekilde çalıştığını kaydetti.

Kanunlarda eksiklik olduğuna işaret eden Kulaç, “Bu insanlar ruhsatlı kazı yaptıkları zaman parasını alamıyorlar. Parasını alamadıkları zaman da kaçak kazıya yöneliyorlar. Ve bu kaçak kazıda buldukları malzemeleri de tarihi eser kaçakçılarına satıyorlar. Türkiye'de şuanda 55 Milyon Euro'luk tarihi eser kaçakçılığı sektörü var ve bu eserler yurt dışına kaçırıldığında tekrar para ödenip Türkiye'ye geri getirilmek zorunda kalıyor. Devletimiz bu tür çok büyük paralar harcıyor. Kanundaki bu boşluk doldurulduğu zaman Türkiye'de defineciler başıbozuk hareket etmeyecekler. Böylece hem tarihi eser kaçakçılığı büyük ölçüde ortadan kalkacak hem de insanlar daha bilinçli olacak. Bize yetki verilirse biz şuna definecilere eğitim vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

''KAZI RUHSATI VERMEYİZ''

Derneğin resmi statüde olmadığının da altını çizen Kulaç, kazı ruhsatı vermediklerini, insanların bilinçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

''DEFİNE, BULANINDIR''
Türkiye'de gündüz saatlerinde detektörlerle sit alanlarına, askeri bölgelere, mezarlıklara girilmediği takdirde her yerde arama yapılabileceğine işaret eden Kulaç, “2860 sayılı kanunda detektörle arama yapmak yasaktır diye bir madde yok. Gündüz saatlerinde plajda yaptığınız araştırmada bulunan malzeme bulan definecinindir. Bu dünyanın her yerinde böyledir” dedi.

''13 ÜLKEYE DETEKTÖR İHRAÇ EDİYORUZ''

Definecilerin şuan elinde bulunan cihazların 2 buçuk-3 buçuk metre derinliklerdeki büyük tarihi eserleri, metal parçaları bulmak için tasarlandığını anlatan Kulaç, “Definecinin elinde olması gereken cihaz 2 buçuk-3 buçuk metre derinliklerdeki büyük tarihi eserleri, metal parçaları bulan cihazdır. Bu cihaz yanınızda yokken maalesef her yeri kazmak zorunda kalırsınız. Bizim 13 ülkeye ihracatımız var. Bizim cihazlar Avrupa'da alıp kullanıyorlar. Fiyatları da 5 bin TL” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme