Dededen Toruna Lezzet Fethiye Gastronomi Kültür ve Dostluk Festivalinde
Fethiye'de bu yıl ikinci düzenlenen Festivale İngilizce Öğretmeni Muzaffer Çetin dedesinin adını verdikleri Zeytinyağları ile katıldı. 21 yıllık öğretmenliği bırakıp Mendos Dağı'nda elde ettikleri zeytinyağlarını festivalde alıcılarla buluşturdu.
Fethiye'nin Beşkaza Meydanında gerçekleşen Fethiye Gastronomi Kültür ve Dostluk Festivaline ilgi oldukça yoğundu. Her stantta farklı lezzetlerin olduğu festival karnaval havasında geçtiğini ifade eden Stant sahibi Muzaffer Çetin yoğunluktan memnun olduğunu ifade etti.
“21 yıllık öğretmenlik hayatımı bırakıp,zeytin bahçelerinin başına geçtim”
“Cafer Çavuş markasını yarattık, Cafer Çavuş dedemizdir. Eskilerden zeytinyağı üreticisidir, 2 katlı taş evde insanların o dönem eczane yokken tıp gelişmemişken Mendos Dağı'ndan elde ettiği birtakım şeyleri merhemleştirip ilaç yaparak şifacılık yapardı ama bundan bir gelir elde etmezdi, şifacıyım da demezdi. Şimdi biz o kelimeyi duyunca kaçıyoruz çünkü çok maalesef içi boşaltılmış bir kelime.Ben 21 yıllık öğretmenim. Kurumsal hayat sıkıntılı maalesef insan kullanıyorlar ama netice alamıyoruz ve etki de yaratamıyoruz. Biz çok seviyoruz mesleğimizi mastır doktora falan da yaptık. Doktoramı bitirdim ama tezimi vermedim. 6 yıllık akademi hayatı bitti sonra Fethiye'ye döndük. 1200 ağaç, 27 dönümlük zeytinliği toparlıyorum, düzenliyorum. Orada müdahalesiz tarım yapıyoruz. Hiçbir insiyatif kullanmadan, kimyasal kullanmadan ve sürmeden tarım uygulaması yapıyoruz. Oradan elde ettiğimiz erken hasat soğuk sıkım yağlarımız var. Sığla merhemi, sığla yağı var” dedi.
“Dün akşamki etkinlik harikaydı”
“Dün akşamki etkinlik harikaydı. Çünkü insanlar üreticilerle buluştu. Çiğdem hanım beni aradı, “20 üretici seçtik, sizleri de izliyoruz ve takip ediyoruz.” Dedi, bizleri onurlandırdı. En azından onaylanıyoruz diye düşündük. Destek şöyledir; bize para lazım değil. En azından markanın tanıtılması, doğru ifade edilmesi lazım. Biraz da üretici olduğumuz için genelde tarda, bağda, bahçedeyiz. Bir takım ikili ilişkilerde işimiz olmuyor, başaramıyoruz zaten. Bu etkinlikte bunu sağladık, yüzlerce insanla yakın temas kurduk” ifadelerini kullandı.
“Fethiye'nin özel Sığla sabununu yapıyoruz”
“Bizim sabunlarımız soğuk dökümdür. Sığla sabunu var; bu Fethiye'nin özel Sığla yapından yapılır. Sığla sabunu çok değerli bir sabundur. İçinde zeytinyağı ve sığla yağı bulunur. Yapışkan andız otu diye bir otumuz var, bunu ben açıkçası İsrail botanik sayfasından çaldım, orada çok bilinir ve kullanılır. Ege ve Akdeniz'e has bir ottur. Lavanta yaprağı destinasyonu da yapıyoruz. Ama butik yapıyoruz, Mendos Dağı bize ne kadar verirse o kadar yapıyoruz. İngilizler, Fransızlar geldi yani çok farklı insanlar geldi” şeklinde konuştu.