COVID-19 krizinin turizme etkileri ve fırsatlar ele alındı
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde yürütülen 'COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık' Projesi kapsamında düzenlenen Odak toplantısında pandemiden en çok etkilenen turizm sektörü ele alındı. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) moderatörlüğünde online ortamda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, turizm sektörünün sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi. Turizm sektöründe dijitalleşmeyi artıracak destek programları olmasının önemini vurgulayan Ezgi Kullukçu, COVID-19 aşısı ile ilgili turizm sektörü ve çalışanlarına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde ve Japon Hükümeti mali desteğiyle uygulamaya başlanan “COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık” Projesi ile bölgeler için kırılgan sektörlerin analizi ve toparlanma önerileri geliştirilmesi öngörülüyor. Proje kapsamında GEKA moderatörlüğünde, Güney Ege Bölgesinin kırılgan sektörü olan ve COVID-19 virüsü pandemisinden en çok etkilenen turizm sektörüne yönelik durum tespiti, sektörün öngörülerinin alınması ve farklı kesimlerden beklentilerin alınması amacıyla sektör temsilcilerinin katılımıyla odak toplantısı düzenlendi.
Denizli, Muğla ve Aydın illeri yerel yönetimlerinin temsilcileri, turizmde söz sahibi kamu kurumu kuruluşları yöneticileri, bölgedeki ticaret ve sanayi odaları başkan ve temsilcileri ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve derneklerin temsilcilerinin katıldığı toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, Fethiye Oteller Birliği Başkanı Bülent Uysal katıldı.
Aşıda turizm sektörüne öncelik tanınsın
Toplantıda konuşan FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, özellikle COVID-19 virüsü salgını döneminde sayısı artan, ancak işletmeler için haksız rekabet ortamı yaratan villa turizmine yönelik vergilendirme gibi sistemi kayıt altına alacak politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) etkin tanıtım yapması gerektiğini belirten Ezgi Kullukçu, pandemi döneminde önem kazanan iç pazar turizmine yoğunlaşılması taleplerini dile getirdi. Turizmde tüm dünyada dijital tanıtımın hız kazandığını hatırlatan Kullukçu, işletmelerde dijitalleşmeyi artıracak destek programları olmasının önemini vurguladı. Kullukçu, ayrıca COVID-19 aşısı ile ilgili turizm sektörü ve çalışanlarına öncelik verilmesinin gerektiğini kaydetti.
Güvenli turizm bölgesi olarak markalaşılmalı
Turizm sektörünün her yönüyle ele alındığı online toplantının ilk oturumunda, covıd-19 virüsü salgınının bölge turizm sektörüne ve alt sektörlere etkilerinin tespiti, ikinci oturumunda turizm sektöründe genel ve bölgesel öngörüler, üçüncü oturumunda ise sektörün beklentileri, salgın kaynaklı olumsuzlukların giderilmesine yönelik sektördeki beklentiler, toparlanmanın sağlanması, yeni fırsatlardan yararlanılması ile sektörel beklentiler konuşuldu.
Toplantıda söz alanlar turizmin daha çok desteklenmesi, sektöre yönelik kredi ve hibe desteklerinin olması, güvenli turizm sertifikasının alınması konusunda KOBİ'lere hibe desteği verilmesi konularında görüş bildirdi. Toplantı da ayrıca bölgenin güvenli turizm bölgesi olarak marka olabilmesi için yapılacak çalışmalarına yanı sıra TGA ile daha sıkı ilişkiler içinde bölgenin tanıtımının etkin ve etkili biçimde yapılması konularında fikir birliğine varıldı.