Çıralı, Konaklama Sektöründeki Düzenlemelere Açıklık Getirdi

    Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerde normalleşme sürecine geçişle birlikte turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla ardı ardına açıklanan düzenlemeler kafa karıştırdı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, yazılı açıklama yaparak, konuya açıklık getirdi. 

  • 2163

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerde normalleşme sürecine geçişle birlikte turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla ardı ardına açıklanan düzenlemeler kafa karıştırdı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, yazılı açıklama yaparak, konuya açıklık getirdi.

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı'nın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Covid-19 salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sorunların yaşanmasına neden olmuştur. Birliğimizin katkılarıyla açıklanan tedbirler neticesinde ekonomik etkilerin olabildiğince azaltılması amacıyla önemli çalışmalar uygulamaya alındı.

Covid-19 salgınından etkilenen sektörlerin başında bölgemiz için de büyük öneme sahip olan turizm sektörü oldu. Salgın nedeniyle dünya çapında durdurulan sınır geçişleri ve uygulanan yasaklar turizm işletmelerinin kapanmasına neden oldu. 11 Mayıs tarihinde başlatılan normalleşme süreciyle birlikte 2020 turizm sezonun önümüzdeki günlerde yoğunlaşması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanımız da 2020 yaz turizm sezonun Temmuz ayında yoğunlaşmasının beklendiğini dile getirdi.

İki ayrı düzenleme mevcut

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerin esnetilmesi birlikte turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla iki ayrı düzenleme yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10 Mayıs 2020 tarihinde 2020 yaz sezonundan itibaren geçerli olacak Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı başlatıldı. Uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından verilecek sertifika; havayolları, havalimanları ve diğer ulaşım araçları ile konaklama ve yeme-içme tesislerinde üst düzey sağlık ve hijyen koşullarının yerine getirildiğini belgeleyecek. Kültür ve Turizm Bakanlığından İşletme veya Yatırım Belgesi almış işletmeleri ve Bakanlık tarafından uygun görülecek işletmeleri kapsayan bu belgenin alınması zorunlu değil.

Türkiye'nin başlattığı sertifikasyon programı, “Yolcu sağlığı ve güvenliği”, “Çalışan sağlığı ve güvenliği”, “Tesislerde alınan önlemler” ve “Ulaşım araçlarında alınan önlemler” olmak üzere 4 ana başlıkta toplanıyor. Sertifikasyon programına ilişkin detaylı bilgilere www.tga.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

Turistik işletmeler, belgenin alınması için hazırlanan “Değerlendirme Formu” esasları, işbirliği yaptıkları ulusal veya uluslararası hijyen ve temizlik malzemesi tedarikçisi kuruluş işbirliğinde, Bakanlıkça belirlenen Kurum veya kuruluş tarafından yapılacak denetim sonucunda gerekli şartları taşımaları halinde bu belgeyi alabilirler.

Konaklama Tesislerinde Normalleşme Süreci

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 12 Mayıs 2020 tarihinde çıkarılan genelge ile de Covid-19 salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrollü normalleşme sürecine geçildiği hatırlatılarak seyahat ve turizm faaliyetlerinin yeniden başlatılması için konaklama tesislerinde alınması ve sürekliliği sağlanacak şekilde uygulanması zorunlu hale getirildi. Buna göre işletme genelinde Covid-19 ve hijyen kurallarını/uygulamalarını kapsayan bir protokol hazırlanacak. Protokol kapsamında, hastalık belirtileri gösteren müşteriye personelin yaklaşımı ve uygulanacak işlemler de tanımlanacak. Ayrıca, genel kullanım alanlarına ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanacak. Buna göre, konaklama tesisleri, sosyal mesafe kuralları korunarak belirlenmiş kapasitede misafir kabulü yapacak. Misafirlere tesise girişte termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulamaları yapılacak, dezenfeksiyon halıları (paspasları) ve el dezenfeksiyon imkanı sağlanacak.

Misafirlere verilmek üzere maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu ekipman bulundurulacak. Misafirlerden son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerde, varsa kronik rahatsızlıklarına ve Kovid-19 geçirip geçirmediklerine ilişkin bilgilendirme istenecek.

Tesis içindeki çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulüpleri gibi üniteler hizmete açılmayacak. Plaj ve havuz havluları kapalı poşetler içinde veya görevli personel tarafından misafir kullanımına sunulacak.

Yemek servisi verilen masalar arası mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek. Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterecek.

Asansörlerin sosyal mesafe kurallarına uygun kullanımına ilişkin asansör içi yer işaretleri ve yazılı bilgilendirme yapılacak. Müşteriden mümkün olduğunca, temassız ödeme alınacak.

Bu kapsamda önlemlerin uygulanması zorunlu olacak ve ilgili idare tarafından denetimler yapılacak.”

Bakmadan Geçme