Çiftlikten Sofraya Güvenilir Gıda Eğitimi

Seydikemer İlçe Tarım Müdürlüğünce yürütülmekte olan 'Sağlığım İçin Doğayı Seçtim' Projesi kapsamında, Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği ile birlikte, Seki Ortaokulu öğrencilerine'Çiftlikten Sofraya Güvenilir Gıda' eğitimi gerçekleştirildi. Öğrenciler, sütün çiftlikten sofraya kadar hangi aşamalardan geçerek geldiğini uygulamalı olarak gözlemlediler.

  • 2577

Seydikemer İlçe Tarım Müdürlüğü'nün Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile ön ayak olduğu; İlçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Ziraat Odası Başkanlığı, İlçe Halk Eğitim Merkezi, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği'nin paydaş olarak yer aldığı ‘Sağlığımız İçin Doğayı Seçtim' Projesi'nde, Seki Ortaokulu'ndan 20 öğrenci, kaliteli süt ve mamulleri üretimini uygulamalı olarak yerinde öğrendiler.
Eğitim kapsamında öğrenciler,Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği'nde görevli Gıda Mühendisi Safiye Yar'dan her aşamada bilgiler aldılar. Proje çerçevesinde önce Seki Mahallesi'nde süt sığırı işletmesi ziyaret edildi. Burada öğrenciler, bonelerini ve galoşlarını takarak sığırları yerinde gördü. Ardından süt sağma makineleriyle nasıl süt sağıldığı uygulamalı olarak gösterildi. Öğrenciler burada ayrıca; sütün oluşumundan itibaren hijyen kurallarına uygun sağımını, süt sığırlarındaki beslenmenin sütteki kaliteye etkisini, sütte işletmede yapılması gereken ilk kontrolleri gördüler. Ardından öğrenciler, çiftlikten sonra soğuk zinciri kırılmadan sütün toplama merkezlerine ve fabrikalara nakil işlemlerini öğrenmek için Boğalar Köyü Sulama Kooperatifi Süt Depolama ve Soğutma Merkezi'ne gittiler. Burada öğrenciler, ailelerinin ürettikleri sütlerin nerede ve hangi şartlarda depolandığını kendi gözleriyle görme fırsatı buldular. 6 ton kapasiteli büyük tankları gören çocuklar ilgiyle Gıda Mühendisi ablalarını dinlediler.
“Üreticilerin Ürün Bedelleri Teminat Altındadır”
Burada gazetemize bir açıklamada bulunan Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak “ Kooperatifimiz, birliğin çalışma prensiplerine uygun olarak bu bölgede 11 köyde hayvancılıkla uğraşan süt müstahsillerinin sütlerini toplamak suretiyle gıda güvenliği içerisinde soğuk zincirle buraya getiriyor. Burada +4 santigrat derecede soğutulduktan sonra bütün gıda güvenliğiyle ilgili testler de yapılarak sanayicilerimize verilmektedir” dedi. Süt fiyatlarıyla da ilgili bir açıklama yapan Başkan Tokmak “Süt fiyatları, konsey fiyatlarıdır. Sütü ayrıca biz kalite değerlerine göre de pazarlamaya çalışıyoruz. Kalite nedir? Sütteki yağ oranıdır, protein oranıdır, sumotik hücresidir, içindeki sudur. Bunlar da kaliteyi etkileyen temel faktörlerdir. Bölgemizde yaklaşık Seki havzasında günlük çiftliklerle birlikte 12 ton civarında süt var. Burada yaz kış demeden 365 gün, bayram seyran da demeden sürdürülebilir bir piyasa düzeni içerisinde pazarlama yapmak istiyoruz. Yani üreticilerin ürün bedelleri de teminat altındadır. Zamanında ödemeye çalışıyoruz. Bunun yanında üreticilerimizin üretim girdilerini ucuza temin etmeye çalışıyoruz. Sütü de en iyi fiyata satmak için uğraşıyoruz. Ama maliyetler yüksek. Bununla da ilgili çalışmalarımız var. İnşallah önümüzdeki yılda sütü çiğ olarak üreticimize arz edeceğiz. Hem üreticiyle tüketici arasında zincir kuracağız. Üreticimiz daha fazla kazanacak. Tüketicimiz kaliteliyi daha ucuza alma imkanına kavuşacaktır” şeklinde konuştu.
Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, üreticilerin, kaliteli süt üretimine yönelik sorularıyla ilgili hangi yetkiliyle irtibata geçeceğine dair yaptığı açıklamada ise “ bu hayvancılık sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak için mutlaka sağlıklı üretim yapmamız lazım. Sağlıklı üretim yaparken de verimliliği ön planda tutmamız lazım. Tabii ki ‘Sağlığımız İçin Doğayı Seçtim' Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak bir projesidir. Tabii ki burada farkındalık yaratmak, öğrencilere bunu anlatmak gerekiyor. Öğrenciler de ailelerine anlatmaları gerekiyor. Tabi ki küçük ölçekli işletmelerde bu çok da mümkün olmuyor. Ama son dönemlerde bir gelişme kaydettiğimizi söyleyebilirim. Çünkü bir iki hayvanlı işletmelerde çok profesyonelce bu işler yapılamıyor. Ama gün geçtikçe bilinç arttı. Sütün kaliteli üretilmesi gerektiği yönündeki bütün anlatımlarımız oldu. Vatandaşlar da genelde anladılar. Bizim dediklerimize uymaya çalışıyorlar. Tabi ki bu konuda bilgi almak isteyen üreticilerimiz, gerek Tarım Orman Müdürlüğümüzü gerekse bize ulaşabilir. Biz zaten değişmeleri, gelişmeleri en kısa yoldan mesaj sistemiyle de kendilerine ulaştırıyoruz. Bu konuda onların emrine amadeyiz” dedi.
Sütün bu aşamasında öğrencilere neler öğreteceklerini açıklayan Tokmak “ burada sütün soğuk zincirde tanklara girdiğini ve soğutulduğunu anlatıp burada antibiyotik testi de yapıldığını aktaracağız. Kesiklik yani PH testi yapabiliyoruz. Bunları yaptıktan sonra da eğer burda gıda güvenliğiyle ilgili bir aksaklık söz konusu değilse ulusal firmalar götürüyorlar. Orada peynir, yoğurt, tereyağ yapıp üretime sokmuş oluyorlar. Bunu az sonra da yakındaki bir süt işleme tesisinde göreceğiz” diye konuştu.
Aşama aşama peynir yapımını gördüler
Süt toplama merkezinin ardından öğrencilerle birlikte yayla bölgesinde bulunan süt ve süt ürünleri fabrikası ziyaret edildi.Öğrenciler, fabrikada sütün mamul madde haline gelip paketlenene kadarki aşamalarını, gıda güvenilirliği için süte uygulanan analizleri bizzat yerinde uygulamalı olarak öğrendiler. Paketleme ve depolama biriminde bilinçli bir tüketici olabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri, Alo 174 Gıda hattını öğrenen öğrenciler, fabrikadan çıkan peynirin de bulunduğu güzel bir kahvaltıyla eğitimi tamamladılar.
İlçe Tarım Müdürlüğü ve Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği olarak amaçlarının güvenilir gıda temini ve tüketimi konusunda daha bilinçli ve sağlıklı toplum oluşturmak , her insanın en temel hakkı olan yeterli kalitede, ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri konusunda hem öğrencilerimizde hemde velilerde farkındalık yaratmakolduğu bildirilirken bu amaç doğrultusunda eğitimlerin devam edeceği vurgulandı.
“Öğrencilerimizde Farkındalık Yarattık”
Projeyle ilgili bir açıklama yapan Seki Ortaokulu Müdürü Doğan Bakırcı “ biz Seki Ortaokulu olarak bu projeye en küçük yaşta olan sınıfımızla 5. Sınıflarla başladık. Bu projede şu anda 20 öğrencimiz bulunmakta. Projemiz önümüze geldiğinde çok anlamlı bir şey olduğunu ve bilinç düzeyimizi arttıracağını, bilinç kelimesinin daha anlamlı hale geldiğini bu bölgede yaşayan çocuklara, daha çok faydalı olacağını düşündüğümüz için projede yer aldık. Ben bu projede öncelikle katkılarından dolayı Tarım ve Orman Bakanlığımıza, yerel yöneticilerimize, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bu tür projeler çocukların farkındalığını arttıracağından dolayı bu projenin devamını diliyorum. Çünkü bir yerde birşeyi yapıp orada bırakmak bilinç düzeyini arttırmıyor. Bir çok batılı ülkelerde bu projeler devamlı ilerletiliyor. Umarım bu projenin devamı olur, okul olarak sonraki aşamalarında da yer alırız. Öğrencilerimiz böylelikle hem kendi evlerinde ürettikleri sütlerin, yedikleri gıdaların hijyen kurallarını görmüş oldular. Bizim bulunduğumuz bölge kırsal bir bölge. Velilerimizi her an toplayıp bu tür bilinç düzeylerini arttıracak eğitimler veremiyoruz. Biz tersinden bu olayın gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Yani öğrencilerimiz bugün evlerine gittiklerinde anne-babalarıyla, diğer büyükleriyle bir gündem oluşturacaklardır. Ve böylelikle proje, kendi hedefine ulaşmış olacaktır. Ayrıca belirtmekte yarar var. Öğrencilerimizi gündemini evde oluşturduklarında velilerimizle bize gelecekleri biz belki de bundan sonraki aşamada öğrencilerimiz ve velilerimizle birlikte bu projeyi geliştirmiş olacağız. Bu tür projelerin devamlı olmasından yanayım. Dediğim gibi bu projeler faydalı projeler. Umarım daha güzel projelerde hep birlikte oluruz. Velilerimizi, öğrencilerimizi, ülkemizi kalkındırmış oluruz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Fethiye Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Gıda Mühendisi Safiye Yar ise öğrencilere verilen eğitimle ilgili “ Tarım İlçe Müdürlüğü'nün yazıp Kaymakamlık'a sunup onaylanan ‘Sağlığımız İçin Doğayı Seçtim' projesinin bir ayağı da biz Süt Birliği'ydik. Bugün çocuklarımızla birlikte sütün ilk üretiminden mamul hale dönüşümüne kadar olan tüm aşamalarını fabrika ve çiftlik üzerinden gözlemledik. Onlara çok şeyler kattığını düşünüyorum. En azından sütün sağlıklı bir şekilde üretilip el değmeden peynire kadar nasıl geldiklerini gördüklerini düşünüyorum.Onlara güzel birşeyler yaşatabildiysek ve en azından aydınlatabildiysek ne mutlu bizlere” şeklinde açıklamada bulundu.

Bakmadan Geçme