Çiftçilerin Sorunları Masaya Yatırıldı

Her iki ayda bir, Muğla'daki Ziraat Odası Başkanları rutin olarak bir araya gelerek çiftçilerin sorunları üzerine toplantı gerçekleştiriyor. Bu ay da toplanan başkanlar, Muğla'da Koordinasyon Kurulu toplantısını yaptılar. Çiftçilerin sorunlarının masaya yatırıldığı görüşmede, milletvekilleriyle de istişarede bulunuldu.

  • 1221

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, en son Muğla'da gerçekleşen koordinasyon kurulu toplantısını değerlendirdi. FRT TV'den Gülyüz Yurdagül Sırt'ın sorularını cevaplandıran Gümüş; “Bütün Muğla'daki Ziraat Odası Başkanlarımızla birlikte zaten her iki ayda bir toplanıyoruz. Toplantıda sorunları tekrar gözden geçirdik” diyen Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, 15 gün önce Ankara'ya meclise gittiklerini,sorunları iktidar ve muhalefet milletvekillerine aktardıklarını belirterekbölgedeki çiftçilerin sorunlarına çözüm bulunmasını talep ettiklerini dile getirdi. Genel merkeze her zaman raporları gönderdiklerini ifade eden Başkan Gümüş,“Muğla'daki yaptığımız toplantıda da tekrar yeni gündemde hangi sorunlar var, nelere daha acil çözüm gerekiyor diye, bunları tartıştık. Bütün Ziraat Odalarımız toplantıda hazır bulundu” dedi.
“Çiftçilere İmar Kanunu'nda Kolaylık Sağlansın”
Değerlendirmesinde sorunları genel başlık olarak sıralayan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, yöremizde yapılan örtü altı tarımındaki sera yapılarınıni imar kanununa tabi olarak tanımlandığını belirterek“Biz örtü altı tarımın imar kanunu dışına çıkarılıp ayrı bir tanımlamayla çünkü sera yapan bir kişinin normal ev yapan bir kişiyle aynı şartları taşıması mümkün değil. Tarım alanlarımızdan imar geçmediği için imar kanununda yer alan önündeki yol olma şartı, zaten bu mümkün değil. Dolasıyla sera yapılarında beton kullanılıyor diye bu yapıların imar kanunu dahilinde değerlendirilmesi bize çok anormal geliyor. Bunun düzeltilerek çiftçilerimize kolaylık sağlanmasını talep ediyoruz. Bunun avantajı ne oluyor, örneğin bir çiftçimiz açık alanda tarım yaparken kullanacağı indirimli kredi miktarı farklı oluyor ama oraya sera yapıp ta bunun cins değişikliğini yaptığı zaman örtü altı tarımda yaklaşık olarak 8 kat daha fazla kredi kullanabiliyor, maliyetler açısından dikkate alıyoruz. Bu kolaylık sağlanırsa çok iyi olur” şeklinde konuştu.
“Domates Üreticilerine en az 20 Dekara Kadar Vergi Muafiyeti Olması Lazım”
Ayrıca domates üretimi yapan çiftçilerin 8 dekara kadar vergi muafiyetinin olduğunu dile getiren Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, bu sorunu da toplantıda konuştuklarını ifade ederek“Diğer aynı 193 sayılı gelir vergisi kanununa baktığımız zaman tablodaki alanlarda slaj yapılan, mısır ekilen yerlerde 900 dekarlık bir alanda vergi muafiyeti bulunuyor. Artık örtü altı tarımında belki önceki yıllarda 1,2,5 dekarlık alanlarda yapılıyordu ama şu anda yatırım yapan çiftçilerimiz en az 10 dekarlık alanın verimli olduğu hareketiyle bunları 20 dekar, 30 dekar, 50 dekar sera yapan çiftçilerimiz var. Biz bu 8 dekarlık alanın yeniden gözden geçirilip en az 20 dekara çıkartılmasını talep ediyoruz Hazine Bakanlığımız'dan. Bu kolaylık gelirse şu avantajı var; 10 dekarlık bir sera yapan çiftçimiz vergiye tabi olamamak için ki 10 dekarlık alan küçük bir alan, serayı ikiye bölmek zorunda kalıyor. Bu defa tüm seraya Tarsim sigortası yaptıramıyor, çünkü Tarsim eksperi geldiği zaman serayı bütün görüyor ama kayıtta ayrı ayrı. Yani bunun 20 dekara çıkartılması günümüz şartlarında hem çiftçimizin Tarsim Sigorta kapsamına girmesi hem de üretimin artması açısından fayda sağlayacağı kanaatindeyiz” dedi
“Tarımsal Alanların Altyapısı Güçlendirilmeli”
Tarımsal altyapıdaki sorunların da masaya yatırıldığını ifade eden Başkan Gümüş, artık hayvancılık işletmelerinde açık su kullanılamadığını vurgulayarak,normal Muski'nin şebekesinden gelen içme suyunun kullanıldığına dikkat çekti. Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş “ Kullanım çok fazla olduğu için fiyatlandırma da aynı içme suyu gibi oluyor. Bu durumda çiftçilerimize maliyeti çok çok artıyor. Biz bu konuda Muski idaremizden, Büyükşehir Belediyemiz'den bunlara ayrı bir abonelik tanınması ve indirime tabi tutulmasını talep ettik. Onun dışında elektrik alt yapımız. Maalesef tarımsal elektrik alt yapımız yetersiz. Artık bizim için bir marketçinin, bir işletmecinin yani şehir içindeki işletmecinin elektriğe ne kadar ihtiyacı varsa tarımsal alanlarda da bakanlığımızın çıkardığı damla sulama ya da yağmurlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için mutlaka elektriğe ihtiyaç var. Dolayısıyla tarımsal alanların alt yapısının da güçlendirilmesi gerekiyor. Olmayan yerlere de yeni elektrik hatlarının çekilmesi gerekiyor. Biz bu konuda taleplerimizi ilettik” şeklinde konuştu.
“Süt Toplayıcılarının ‘Yemi Bizden Alın' Diktesinin Önüne Geçilmesini İstiyoruz”
Süt sığırcılığındaki sıkıntıların da toplantıda dile getirildiğini söyleyen Başkan Gümüş, “Özellikle süt sığırcılığında şöyle bir anlayış var; yöremizdeki süt toplayıcıları ‘sütünüzü alırız ama yemi de bizden almak zorundasınız' diye böyle bir süt toplayan fabrikaların hemen yanlarında yapılan yem fabrikalarının ürünlerinin satışını sağlamak için çiftçilerimize bir zorunluluk getiriyorlar. Aslında haksız rekabete yol açan bu uygulamanın ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü Tarım Kredi Kooperatifleri'nde yem fiyatları, diğer satıcılara göre çok uygun ve avantajlı olmasına rağmen bu zorunluluktan dolayı çiftçilerimiz zoraki yem almak zorunda kalıyor. O da maliyetlerini arttırıyor. Bunların önüne geçilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“İhracat kapısı sürekli açık tutulmalı”
Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, gerçekleşen toplantıyı değerlendirdiği açıklamasında son olarak şunları söyledi“Şu anda domates üretim sezonumuz. İhracatta sıkıntı yaşandığı zaman direk bizim fiyatlarımıza yansıyor. Bugün çiftçimizin gece gündüz ürettiği uyumadan ürettiği domatesin maliyet fiyatı en az 2,5-3 liradan aşağıya gittiği zaman çiftçimiz zarar eder duruma gelmiştir. Çiftçilerimizin de mutlaka bir asgari ücret karşılaştırması yaptığımız zaman onların da en azından aylık asgari ücret kadar gelir elde edebilmesi için ihracat kapısının sürekli açık tutulması gerekiyor. Örtü altı tarımı çok zor. Meşakkatli bir iş. Çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alması için yöneticilerimizden ihracat kapısının sürekli açık olması, çiftçilerimizin bu sıkıntılarla karşılaşmamasını talep ediyoruz”

Bakmadan Geçme