CHP'li Vekiller, 'Kota artışı yetmez, kota kalkmalıdır!'

Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri, Rusya'ya domates kotasının kaldırılması için üreticilere destek olacaklarını belirttiler. Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman girgin ile Antalya Milletvekili Aydın Özer Seydikemer Kumluova Toptancı Hali'nde üreticilerin sorunlarını dinlediler. CHP'li Milletvekilleri ve üreticiler, kota artışı yerine kotanın kalkması çağrısında bulundular.

  • 1398

Rusya'nın domates alımına uyguladığı 200 bin tonluk kotanın dolması sonrası 50 bin ton daha artışa gidileceğinin açıklanmasına rağmen alımlar başlamadığı bildirildi. Seydikemer Kumlova Hali'nde gerçekleşen toplantıya CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Girgin, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır, Demokrat Parti Seydikemer İlçe Başkanı Rasih Yılmaz, CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, Fethiye Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kemal Karadenizli ile bölgedeki üreticiler katıldı.

CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır, yönetim olarak bölgedeki sorunların tespiti için geniş çaplı bir çalışma başlattıklarını söyledi. Kotanın yeterli olmadığını dile getiren Daydır, üreticilerin masraflarını karşılayamadığını dile getirdi. CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu da üreticilerin sorunlarını dinlemek için Seydikemer'e geldiklerini ifade etti. Bölgede domates üretimi yapan çiftçiler zor durumda olduklarını belirterek, Tarım Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlardan kotanın kaldırılması, mazot ve diğer alanlarda destekleme talebinde bulundular.

TALEPTE KOTA OLMAZ
Üreticilik yaptığının da altını çizen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Bugün buraya milletvekili olarak değil, domates üreticisi olarak geldim. Domates var ama piyasa yok. Rusya ile ilişkilerimiz uçak krizinden sonra koptu. Rusya 2015 yılında Türkiye'den domates alımı yapmadı. Sonra kota koyarak yola devam ettiler. Rusya ile ilişkilerimiz güzel gibi görünüyor ama değil. En pahalı doğalgaz alan ülke biziz. Bu kadar alışveriş yapılıyorken kotayı kaldıramamak, ülke olarak itibarımızın ne durumda olduğunun göstergesidir. Alışveriş karşılıklı talebe bağlıdır. Talepte kota olmaz. Bu konuyla ilgili yetkililer bu sorunu çözmek zorundadır. Buraların en büyük pazarı Rusya... 1-2 TL'ye domates sattırmak, çiftçiyi yokluğa mahkum etmektir. Vatandaşa ucuz domates sunmanın yolu masrafların devlet tarafından desteklenmesidir. Yat sahibine ucuz mazot verip, çiftçiye pahalı veriyorsan bu ülkenin ayıbıdır. Üretmemiz lazım, üretmezsek aç kalırız. Sayın Bakanlara buradan sesleniyorum. Üretmeyen ülke yoklukla karşı karşıya kalmış demektir. Diğer ülkeler gibi bizde çiftçimize sahip çıkmamız gerekiyor. Sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Biz çiftçiler artık kazanamıyoruz” diye konuştu.

BİNLERCE KİŞİ ÇİFTÇİLİKTEN VAZGEÇİYOR
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, “Çiftçilerin hali ortada... Artık köyden kente göç başladı. Köyde genç kalmadı. Çiftçi kazanacağını bilse her zaman üretime devam eder. Ama artık çiftçiye şans tanınmıyor. Gelişmiş ülkeler tarıma çok büyük önem veriyor. Dünyanın gelecekteki en büyük sorunu beslenme ve su olacak. Biz ne yapıyoruz. Hala dışarıdan ürün almaya devam ediyoruz. Kendi çiftçimize değil dışarıdaki çiftçiye destek vermiş oluyoruz. Her ay 5 bin kişi çiftçilikten vazgeçiyor. Bu gidişle artık domatesi de dışarıdan almaya başlayacağız. Dünya ile kavga ederseniz, ekonomiye gelince işte böyle zor durumlara düşeriz. Bu konularla tarım bakanı ilgilenmesi gerekiyor. Artık kendini göstersin. Bu sorunlar düzelmezse ülkemiz daha da kötüye gidecek. Bu üretim birçok kişiye istihdam sağlıyor. Kendi sorununa sahip çıkanlar mutlaka mücadeleyi kazanır.” dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin konuşmasında, “Pandemi koşullarına rağmen canla başla üretim yapan çiftçilerimizin yüzü gülmezse; kimsenin yüzü gülmez. Çiftçiye sırtını dönen iktidar da iflah olmaz. Doğal nedenlerden zarara uğrayan üreticilerimiz için TARSİM'in kapsamının genişletilmesini talep ettik. 2020 yılı Şubat ayında kota 150 bin tondu. Bu kotanın yükseltilmesini hatta kaldırılmasını istedik. Daha sonra bu kota 200 bin tona çıktı. 13 milyon ton domates üretiyoruz, 540 bin tonunu ihraç ediyoruz. Kotanın kesinlikle kaldırılması lazım… Tercihini tarımdan ve çiftçiden yana kullanmayan iktidara üreticilerimiz, günü geldiğinde gereken cevabı verecektir. Bütün milletvekilleri olarak Meclis'te seslendik… Kotayı kaldırın, eğer ihracat yasaklanmışsa bütçeye doğrudan destek verilmesi çağrısında bulunduk; verilmedi. Alt ve orta sınıf ürünler için yeni pazarlar arayın dedik, aranmadı. Maliyetler yükseldiğinde çiftçilere destek verilsin dedik, verilmedi. Çiftçilere fide ve diğer desteklerin sağlanmasını istedik. Çiftçiden yana olmazsanız ithalatın önünü açarsanız. Trakya büyüklüğündeki bir alan tarımdan uzaklaştırıldı. Üreticiler, Çiftçi Kayıt Sistemi'nden ayrılmaya başladı. Bizler her zaman sizin yanındayız. Sizlerin gücüne güç katmak için her zaman geleceğiz” dedi. (FATİH DERELİ)


Bakmadan Geçme