CHP'li Erbay, 'Turizm çalışanları aşılanmalı'

Turizm sektörünün sağladığı döviz girdisi ve birçok sektörlere verdiği katkı nedeniyle lokomotif bir sektör olduğunu söyleyen CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, 'Avrupa'da büyük bir hızla devam eden aşılama çalışmaları 2021 turizm sezonu için umut vadetmektedir. Yaşanacak turizm hareketliliğinden, ülkemizin 2021 yılında hak ettiği payı alabilmesi için gerekli tedbirler alınmalı ve turizm sektörü çalışanlarına aşılama sıralamasında öncelik sağlanmalıdır.' dedi. 

  • 891

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Covid-19 salgını nedeniyle turizm sektöründe yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda gündeme getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz alan CHP'li Erbay, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2020'de dünya turizm sektöründe 1,3 trilyon dolarlık gelir kaybı yaşandığını, dünya turizminin 2019 yılı seviyesine dönmesinin dört yılı alacağını söyledi.
Turizm gelirlerinin Türkiye ekonomisi için çok büyük öneme sahip olduğunu, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında önemli oranda gelir kaybı yaşandığını, ancak Avrupa'daki hızlı aşılama çalışmaları sonucunda 2021 turizm sezonunun hareketli geçme ihtimali olduğuna dikkat çeken Erbay şunları söyledi;
Turizm sektörü ülke ekonomisi için çok önemli
Turizm sektörü, sağladığı döviz girdisi ve istihdam ile ülke ekonomimize büyük katkı sağlayan, stratejik bir sektördür. Bu sektörün sağladığı döviz girdisi Türkiye ekonomisinin iki temel sorunu olan dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kapanmasında önemli bir faktör oluşmaktadır. 2019 yılında ülkemize 52 milyona yakın turist gelmiş ve yaklaşık 35 milyar dolar döviz girdisi elde edilmiştir. Covid-19 salgını nedeniyle sektör olumsuz yönde etkilenmiştir. 2020 yılında ülkemize gelen turist sayısı 16 milyona, turizm geliri de 12 milyar dolara gerilemiştir. Bu tablo, ülkemiz ekonomisi açısından çok büyük bir kayıptır.
Turizm lokomotif bir sektördür
Ülkemizin toplam yatak kapasitesi yaklaşık 2 milyondur. Bu sektör 3 milyon 500 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Ailelerle birlikte yaklaşık 12 milyon kişiye geçim kapısı olmaktadır. Diğer yandan turizm sektörü taşımacılıktan tekstile, tarımdan hayvancılığa kadar birçok sektörü de ilgilendirmektedir. Yani bu sektör çarpan etkisiyle milyonlarca insanı etkilemektedir.
Turizm sektörüne verilen destek yeterli değil
Dünya çapında birçok ülke, bu zor koşullarda işletmelere karşılıksız destek vererek vatandaşlarının bu süreci en az mağduriyetle atlatmasını sağlamıştır. Maalesef ülkemizde birçok sektörde olduğu gibi turizm sektörü de gerekli desteği alamamıştır. Gayrimenkul satış sitelerinde 5 yıldızlı otellerden butik otellere kadar birçok otelin satışa çıkarıldığı görülmektedir. Geçtiğimiz günlerde Halk Bankası ile TÜRSAB arasında 100 bin TL'lik bir protokol imzalandı. Bu olumlu, ancak geç kalınmış bir adımdır. Bu kredilerin faiziyle birlikte altı ay sonra geri ödenmesi gerekiyor. Eğer gerekli hazırlıklar yapılmazsa, gerekli tedbirler alınmazsa, turizm sektöründe çalışanlar aşılanmaz ve turistler gelmezse bu kredilerin ödenmesi mümkün değildir.
Turizm sektörü yeni düzenlemeler bekliyor
Turizm sektörünün temsilcileri birçok konuda yeni düzenlemeler ve destek paketleri beklemektedir. SGK ve KDV gibi ödemeleri kriz dönemi boyunca kaldırılmalıdır. Mevcut krediler faizsiz olarak bir yıl ertelenmelidir. Tur operatörü, konaklama ve yeme-içme sektörü işletmelerine, Avrupa'daki örneklerinde olduğu gibi karşılıksız destek verilmelidir. Bu tür adımlar sektör temsilcileri ve çalışanlar için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca salgın nedeniyle büyük rağbet gören yat ve tekne turizminde KDV oranı, otel konaklamalarında olduğu yüzde 1'e indirilmeli, alkol satışı yapmayan bu tür işletmelerde TAPDK vergisi tamamen kaldırılmalıdır.
Aşılama sayılarındaki hızlı artış umut vadediyor
Dünyada aşılama çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Sezonun başlayacağı yaz aylarına kadar Avrupa ülkelerini nüfuslarının büyük bir bölümünü aşılaması ön görülüyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson 17 Mayısta yasakların kalkacağını işaret etti. Bu açıklama rezervasyonlarda önemli bir hareketlenme meydana getirdi. Ev sahibi olarak bizim de gerekli hazırlıkları yapmamız gerekiyor.
Gerekli tedbirleri bir an önce almalı ve sezona hazırlanmalıyız
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Yerinde Karar Yöntemi doğru bir yöntemdir. Sağlık Bakanı'na, Turizm Bakanı'na ve tüm yetkililere sesleniyorum: Tabi ki öncelikli olarak eğitimciler ve güvenlik görevlileri aşılanmalı daha sonra da gecikmeden turizm çalışanları aşılanmalı ve 2021 turizm sezonunun da kaybedilmesinin önüne geçilmelidir.


Bakmadan Geçme