Çanakkale Savaşı müzesi ziyarete açıldı

Fethiye'de Çanakkale Gezici Savaş Müzesi ziyarete açıldı. Çanakkale Savaşları'nda kullanılmış mermiler ve parçaları, şehit olan Türk askerlerine ait eşyalar, dürbün ve haberleşme araçlarına ait parçaların yer aldığı müzede vatandaşlar duygu dolu anlar yaşadı.

  • 2210
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Fethiye Erasta AVM'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına kadar her gün avm çalışma saatleri arasında açık kalacak Çanakkale Gezici Savaş Malzemeleri Müzesi'nde, Çanakkale savaşından kalma orijinal malzemeler sergileniyor. Büyük bir ilgi ile takip edilen müzede sergilenen malzemeler içerisinde, Çanakkale Zaferini kazanan kahraman Mehmetçiklerimizin bugüne kadar pek bilinmeyen taştan yaptıkları taş düğmeler, sahra hastanelerindeki ameliyatlar esnasında acı çekmemek için dişledikleri keçeler ile zehirli yıldız çiviler dikkat çekiyor. Müzede Çanakkale savaşında havada çarpışan mermiler, düşmanlar tarafından kullanılan misket kurşunlu bombalar, Mehmetçiklerin giydikleri gömlek ve üniformalarla birlikte o dönemde cephedeki Mehmetçiğin kullandığı diğer malzemeler sergileniyor. Bin parçadan oluşan Çanakkale Gezici Savaş Malzemeleri Müzesi'nde 30 anlatım tablosu yer alırken, görsel canlandırmalı bir de sıhhiye çadırı da yer alıyor. Çanakkale Gezici Savaş Malzemeleri Müzesi'ne vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
“GEÇMİŞİMİZİ ANLATIYORUZ”
Çanakkale'ye gidemeyen, oraları görme imkanı olmayanlara yönelik büyük bir kültür programı gerçekleştirdiklerini belirten Cengiz Yürükaslan, “Çanakkale müzemiz aşağı yukarı 10 yıldan bu yana Türkiye'yi dolaşıyor. Bundaki amaç Çanakkale'ye gidemeyen oraları görmeye imkanı olmayan özellikle öğrencilerimize halk kitlemize Çanakkale'yi sevdirmek, anlatmak ve geçmişimizi hatırlatmak. Pandemi dolayısıyla ara vermiştik. Müze başlangıçlarını Fethiye'de yapıyoruz. Bundan sonra müzemiz Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin Güneydoğu Anadolu'yu dolaşacak. Müzede 1000 parça malzeme var bunların hepsi bu sene itibariyle 107 yıllık oldu. Çanakkale savaşında birebir kullanılmış çok özel malzemeler 30'a yakın anlatım tablomuz var. Bu tablolarda Çanakkale'nin geçmişini anlatıyoruz. Canlandırma çadırlarımız var. Her gittiğimiz yerin şehitlerinden oluşan bir şehitliğimiz kuruyoruz. Burada müzemizin arkasında yer alıyor. Çanakkale müzesi çok büyük bir işlev görüyor. Türkiye'de gittiğimiz her yerin en büyük katılımları ilgi ve alaka toplayan Allah razı olsunlarla uğurlanan sosyal bir faaliyet yaşanıyor. Kaymakamlıklar tarafından, Milli Eğitim tarafından okullar planlanıyor. Fethiye olduğu gibi okullarımız saat saat plan program içinde müzeye geliyorlar. Öğretmenleriyle bizde onları anlatımlı olarak gezdiriyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme