ÇALIŞ PLAJI 'BABA KUMSAL'

Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta Kaplumbağalarının Ege ve Akdeniz kıyılarında yavru çıkışları devam ederken Türkiye'de en fazla erkek yavru carettanın Fethiye'nin Çalış Plajı'nda ürediği kaydedildi. Fethiye Çalış Plajı, Yanıklar ve Akgöl Plajlarında halkın katılımıyla korunmakta olan caretta caretta kaplumbağaları, bu yıl 150'yi aşkın yuva gerçekleştirdi. Yumurta çıkışlarının halen devam ettiği Çalış Plajı kumsalında geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da erkek yavru çıkma oranının yüzde 40-50 civarında olduğu ifade edildi. Dekamer Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yakup Kaska, 'Turizmin ve kaplumbağaların korunduğu en güzel kumsal Çalış Plajı kumsalı. Bu yıl da yumurtadan erkek yavru çıkma oranı Çalış Plajı'nda yüzde 40-50 oranında daha fazla oldu. Çalış Plajı, 'Baba Kumsal'' ifadelerini kullandı.

  • 2529
TAKİP ET

Dünyada nesli tükenmekte olan canlılar arasındaki caretta caretta kaplumbağalarının en iyi korunduğu kumsallardan birinin Fethiye'nin Çalış Plajı olduğu ifade edildi. Uluslararası sözleşmelerle korunan caretta caretta kaplumbağaları, Fethiye'nin Çalış Plajı'nda turizmin ve kaplumbağaların korunduğu en güzel kumsal olduğu vurgulandı. Bu sezon 150'yi aşkın yuvanın gerçekleştiği Çalış Plajı'nda Pandemi nedeniyle şemsiye ve şezlongların aralarının iyice açık olmasının kaplumbağa çıkışlarını kolaylaştırdığı da ifade edildi. Küçük çakıl ve taşlardan oluşan kumsalın caretta caretta yuvalarında serinlik oluşturmasının bu yörede yıllardır daha çok erkek yavru oluşumunu sağladığının araştırmalar sonucu ortaya çıktığı da kaydedildi. Dekamer Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yakup Kaska “Turizmin ve kaplumbağaların korunduğu en güzel kumsal Çalış Plajı kumsalı. Bu yıl da yumurtadan erkek yavru çıkma oranı Çalış Plajı'nda yüzde 40-50 oranında daha fazla oldu. Çalış Plajı, ‘Baba Kumsal'” dedi.
IŞIKLARINIZI KIRMIZIYA BOYAYIN
Dekamer Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yakup Kaska, “Fethiye bölgesinde 2020 yılı deniz kaplumbağaları popülasyonu araştırmalarımız devam ediyor. Bu kumsal ve yakın bölgelerdeki kumsallarda Fethiye kumsalında 130, Yanıklar ve Akgöl kumsallarında 20 olmak üzere 150'nin üzerinde yuva sayısına ulaştık. Tabi hem turizmin gerçekleştiği hem de kaplumbağanın ürediği bu kumsallarda hem turizmin hem de kaplumbağanın yuvalanmasının devam etmesi buradaki insanların caretta carettaları zenginliğimiz olarak görmesi, yuvalanma çalışmalarına yardımcı olmalarından kaynaklanmaktadır. Çalış Kumsalı, gerçekten bu örnek iş birliğinin Türkiye'deki en güzel uygulandığı kumsallardan biridir. Çünkü buradaki işletmeler, ne zaman bir kaplumbağa görseler yuvalamak için hemen haber veriyorlar. Proje asistanlarımız anında giderek buradaki carettaların yumurtlaması, yavru çıkışında da denize gönderilmesinde yardımcı oluyorlar. Yakın zamandaki araştırmalarımız sonucunda yavrular kırmızı ışıklardan etkilenmiyor. Bizim ekiplerimiz de gece çalışırken kırmızı ışıkta çalışıyor. Sahillerdeki işletmelerden ricamız, görünür beyaz ışıklarınızı lütfen kırmızıya boyayın ya da kırmızı ampullerle değiştirin ki yavrular beyaz ışığa yönelmesin” diye konuştu.
ÇALIŞ PLAJI ERKEK YAVRULARIN MERKEZİ
Kaska, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle caretta caretta neslinin korunması mücadelesinin devam ettiğini söyleyerek “Dekamer ekibi olarak Fethiye ve Dalyan'da çalışmaları yürütüyoruz. Bakanlığımızın destekleriyle yuva ve koruma çalışamaları özel çevre bölgelerinde kesintisiz şekilde devam ediyor. Türkiye'nin 1980'li yıllardan günümüze kadar devam eden beş özel çevre koruma kumsalında korumalar sürüyor. Yine yakın zamanda deniz kaplumbağalarına uydu takarak denize gönderilmesi projesi de Çevre Bakanlığımız tarafından sürdürülüyor. Halkın katılımıyla korunan en iyi kumsal Fethiye bölgesi diyebilirim. Küçük çakıl ve taşların yuvada serinlik oluşturması nedeniyle Çalış Plajı'nda daha çok erkek yavru çıkma özelliği bulunmaktadır. Çalış Plajı, erkek yavru üreten kumsaldır. Bu yıl da diğer kumsallara göre daha fazla erkek yavru Fethiye kumsalında çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme