Büyükşehir'den çevre ve tarih katliamı!

Muğla'da Atık su rezaletine bir yenisi daha eklendi. Fethiye-Ölüdeniz, Bodrum-Yalıkavak, ve Milas Güllük'te yaşanan atık su skandalına şimdide Bodrum Gümüşlük eklendi. Kanalizasyon suları arıtılmadan cennet koylara boşaltılıyor. Çevre sakinleri isyan etti. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin çözüm üretmesi yerine yıllardır aynı metoda başvurduğunu dile getiren Gümüşlük sakinleri ve esnaf ' Bu doğaya, tarihe ve turizme vurulmuş darbedir' diyerek tepki gösterdiler.

  • 1995
TAKİP ET

Muğla Büyükşehir Belediyesi, dünyanın ve Türkiye'nin turizm merkezi olarak bilinen Fethiye, Milas ve Bodrum'da adeta çevre katliamı yapıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından milyonlar harcanarak yapılan atık su arıtma tesislerinin yetersizliği yüzünden kanalizasyon suları, cennet koylara boşaltılıyor. Atık su arıtma tesisi rezaletine bir yenisi de Bodrum Gümüşlük'ten eklendi. Turistik ve tarihi değerleri ile öne çıkan Gümüşlük Mahallesi Koyu'nda, atık su arıtma tesisinden denize bırakılan atık su, vatandaşları ve STK'ları isyan ettirdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, Bodrum Yarımadası'nın iki antik yerleşiminden biri olan Myndos'un sahiline atık su boşaltılmasına tepki gösterdi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, yaptığı beceriksiz atık su arıtma tesisleri nedeniyle çevre katliamına devam ediyor. Turizm cennetlerinden Fethiye-Ölüdeniz, Milas-Güllük ve Bodrum-Mumcular'daki atık su arıtma tesislerindeki rezalet henüz bitmemişken ve turizm sezonunun açılmasına günler kala bu rezaletlere bir yenisi de yine turizmin göz bebeği Bodrum- Gümüşlük'ten eklendi.
BODRUM'DA Kİ KATLİAM İLK DEĞİL!
Muğla Büyükşehir Belediyesi, geçen yaz Bodrum Yalıkavak'ta yer alan hassas alana ihanet etmişti. Yalıkavak'ta bulunan arıtma tesisinin yetersiz kalması nedeniyle denize arıtılmadan pis su bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Bölgede Akdeniz foklarının yaşam alanları bulunduğu için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilen Küdür Yarımadası'nda işlenen bu çevre katliamına tepkiler olmuştu.
KİRLİLİĞİ GÖREN TURİST KAÇIYOR
Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Muğla Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (MUSKİ) bünyesinde bulunan Gümüşlük Atık Su Arıtma Tesisi, hem mavi bayraklı Gümüşlük sahilini hem de tarihi Antik Mynhdos Kenti'ni katlediyor. Gümüşlük sahiline gelen yabancı turistlerin koku ve kirlilikten dolayı kaçtıkları öğrenildi.
VATANDAŞ ve STK'LAR TEPKİLİ
Muğla'nın Bodrum ilçesinde yer alan tarihi Antik Mynhdos Kenti Kalıntıları içerisindeki turizm köyü Gümüşlük'te üç mahallenin atık sularının toplandığı arıtma tesisinden, arıtıldığı iddia edilerek Demirciler Deresi'ni bırakılması, oradan 900 metre sonra Gümüşlük Koyu Çayıraltı Plajı'ndan denize dökülmesini vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.
"MAVİ BAYRAKLI GÜMÜŞLÜK KOYU'NA ATIK SULARIN BOŞALTILMASI, İDAM FERMANIDIR"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, Bodrum Yarımadası'nın iki antik yerleşiminden biri olan Myndos'un sahiline atık su boşaltılmasına protesto ederek, yaptıkları basın açıklamasında, "Myndos'un, günde 2 bin m3 kapasiteyi kaldıramayan sahiline, 10 bin m3 /gün kapasiteli atık su arıtma tesisiyle 5 kat daha fazla atık su boşaltılması, Gümüşlük'ün bir zamanlar mavi bayraklı plajının idam fermanıdır." İfadeleri kullanıldı.
"BÖYLE ARITMA, BÖYLE TESİS OLMAZ"
Arıtma Tesisi'nin kapasitesinin arttırılmasının ardından dere aracılığı ile atık suların denize ulaştığını ve Gümüşlük koyunun aşırı kirlenerek denize girilemeyecek hale geldiği ve hastalıklara davetiye çıkarıldığı belirtildi. Basın açıklamasını okuyan TMMOB Bodrum İKK Temsilcisi Mehmet Kalyon "Atıksuların tarihi ve Mavi Bayraklı Gümüşlük koyuna boşaltılması Gümüşlük'ün idam fermanıdır, böyle arıtma böyle tesis olmaz, acilen bu yanlıştan dönülmelidir. Bodrum Yarımadası'nın iki antik yerleşiminden biri olan Myndos'un, günde 2,000 m3 kapasiteyi kaldıramayan sahiline, 10,000 m3/gün kapasiteli atıksu arıtma tesisiyle 5 kat daha fazla atık su boşaltılmasının Gümüşlüğün bir zamanlar mavi bayraklı plajının idam fermanı olduğunu belirterek " İleri arıtma tesisinin 1 TL/m3 işletme maliyetine karşılık, 6 TL/m3 işletme maliyeti olan membran sisteminin kullanılacak olması bir çözüm olmadığı gibi, günlük 50,000 TL, aylık 1,500,000 TL gibi izahı mümkün olmayan ek mali yük getirmektedir." diye konuştu.
MUSKİ'DEN CEVAP ALAMADILAR
Bodrum Yarımadası'nın iki antik yerleşiminden biri olan Myndos'un sahiline atık su boşaltılmasına hakkında MUSKİ'den cevap alamadıklarını belirten Kalyon, "Yüksek işletme maliyetli bir projede ısrar etmek, kamuyu zarara uğratacağı gibi, etik kurallara, çevreci yaklaşıma uymayan ve yöre halkını dikkate almayan bir yatırımdır. Bu proje durdurulmalıdır. TMMOB Bodrum İKK olarak, Turgutreis İleri Atıksu Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon projesi ile ilgili çekincelerimizi, önerilerimizi MUSKİ Genel Müdürü dâhil olmak üzere ilgili idarelere defalarca ilettik. Ancak tüm çabalarımız cevapsız kaldı. Bu arıtma ve kanalizasyon projesinin yaratacağı çevresel sorunlar dikkate alınmadan "Dünya Bankası Finansmanı" perdesinin arkasına gizlenerek "Ben yaptım oldu" anlayışı ile ısrarla sürdürülmeye devam ediyor." dedi.
"KOY ÖLÜYOR HALKIN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA"
Gümüşlük'te yaşayan Mustafa Gökal adlı vatandaş ise "Arıtma tesisinden bırakılan ve arıtıldığı iddia edilen atık su nedeni ile artık mahalleli ve turistler burada denize giremiyor, koy sığ ve alçak olduğu için büyük bir hızla kirleniyor, burada yaşayanlar artık denize girmek için başka koya giderken, artık yabancı turistlerde gelmez oldu, her şeyden önce koyun doğal güzelliği bozuluyor, halkın sağlığı tehdit altında." diye konuştu.

Bakmadan Geçme