Büyük Zaferin 98. yıl dönümü

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 98. yıldönümü ülke genelinde olduğu gibi Fethiye'de de büyük bir coşkuyla kutlandı. Fethiye'deki programa salgın süreci ve sıcak havaya rağmen yoğun bir katılım oldu.

  • 867

Muhabirimiz Fatih Dereli'nin haberine göre; Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene; Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Fethiye Garnizon Komutanı Asteğmen Muhammet Gündoğdu, CHP Muğla eski milletvekillerinden Ali Cumhur Yaka, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törene katılanlara Türk Bayrağı dağıtıldı.

Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören çelenk sunumu ile başladı. Fethiye Kaymakamlığı çelengi Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Fethiye Belediye Başkanlığı çelengi de Belediye Başkanı Alim Karaca tarafından Atatürk Anıtı'na sunuldu. Çelenk sunumundan sonra Fethiye Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımız söylendi.

Günün anlam ve önemi hakkında konuşmayı Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni İsmail Harımcı yaptı. Harımcı konuşmasında, “Ağustos ayı, Zaferler Ayı olarak milli tarihimizde büyük bir öneme sahiptir. Türk tarihinde ilk kez Asya Hun İmparatoru Mete Han tarafından MÖ 209'da kurulan düzenli ve disiplinli Türk ordusu tarih boyunca sayısız zaferler kazanmıştır. Malazgirt, Otlukbeli, Çaldıran, Mercidabık, Belgrad, Mohaç, Kıbrıs ve daha nice zaferler, hep Ağustos ayında kazandığımız büyük zaferler arasındadır. Bugün bu kutlu zaferler arasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına temel teşkil eden, 30 Ağustos 1922'de kazandığımız büyük zaferin 98'nci yılını kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz. 30 Ağustos Zaferi ile Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki büyük Türk milleti, emperyalist güçlerin işgalci ordularını, anavatan topraklarından kesin olarak atarak, ebedi özgürlük ve bağımsızlığına kavuşmuştur” ifadelerini kullandı.

Açıklamasını sürdüren Harımcı, “Bu zafer, bütün otoritelerin tartışmasız bir askeri deha kabul ettiği Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Anadolu da sağlanan Milli Birlik ve beraberliğin mutlak bir sonucu olarak kazanılmıştır. Her safhası tek tek düşünülerek hazırlanan bu zafer, aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk Ordusu'nun ortaya koyduğu eşsiz bir eserdir. Anadolu halkı tek bir yumruk olarak, yokluklar içerisinde büyük fedakârlıklarla verdiği kurtuluş savaşında, en son başkomutanlık meydan muharebesini de kazanarak kesin zafere ulaşmıştır. 19 Mayıs 1919 ‘da başlatılan Kurtuluş savaşıyla, istilacı düşman ordusuna üst üste darbeler vurulmuş, ancak yurdumuz içerisinde ilerleyen düşmanın vatanın bağrından atılabilmesi için sıra kesin sonuçlu bir harekâta gelmiştir. Ya İstiklal Ya Ölüm parolası ile başlayan muharebede elde edilen bu büyük zafer, Türk'ün bağrına dayanan hançerin milletimizce sökülmesi, özgürlük ve haysiyetimizi yok etmek isteyenlerin dize getirilmesi destanıdır” diye konuştu.

Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni İsmail Harımcı konuşmasını şöyle sürdürdü;
“30 Ağustos'un gerçek anlamını ve önemini Büyük Zafer'in ikinci yıldönümünde Dumlupınar'ın Çal tepesinde yapılan törende Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği söylevde görürüz; ‘...Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti'nin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır." "Harpler, yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. Meydan muharebesi, milletlerin bütün varlığı ile ilim ve fen alanlarındaki yükselmeleriyle, ahlaklarıyla, kültürleriyle kısaca bütün maddi ve manevi kudret ve faziletleriyle çarpıştığı bir imtihan meydanıdır.' İşte kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur, harbin; kadın, çocuk, yaşlı demeden milletçe topyekûn bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk milleti bu meydandan da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin çok önemli siyasi ve askeri sonuçları olmuştur ve bu sonuçların günümüze de yansımakta olduğu gözlenmektedir. Bu zaferle, Türk milleti son neferine kadar yok edilmedikçe, Türk'ün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeriyle değil, milletiyle topyekûn olarak savaştıkları gerçeği bir kez daha ispatlanmıştır. 30 Ağustos Zaferi, Türk Ordusu'na "Silahlı Kuvvetler Günü" olarak armağan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle, dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir. Başta bu eşsiz zaferin mimarı ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bayraklaşan kutsal vatan toprağının bütünlüğü ve şanlı al bayrağımızın daima hür bir şekilde dalgalanması için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.”

Tarih Öğretmeni İsmail Harımcı'nın konuşmasından sonra Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Efsun Uysal tarafından “30 Ağustos” adlı şiir okundu. Şiir okunmasından sonra tören sona erdi. Törenden sonra 30 Ağustos programı kapsamında Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat ve protokol üyeleri tarafından Fethiye'deki şehit mezarları ziyaret edildi.


Bakmadan Geçme