Bu sese kulak verin öğrenciler isyanda, Fethiye'de öğrenci olmanın zorluklarını anlattılar

Fethiye'de okuyan üniversite öğrencileri yaşadıkları zorlukları anlattı. Öğrencilerin en büyük dertleri dersleri geçebilmek değil, geçinebilmek!

  • 765

Fethiye'de, farklı şehirlerden gelip üniversite okuyamaya çalışan birçok öğrenci bulunuyor. Fethiye, son zamanlarda öğrenci kenti olarak anılırken öğrencilerin Fethiye'ye olan katkısı ise yadsınamaz derecede yüksek oluyor.

Dışarıdan gelen öğrenciler, kış aylarında Fethiye esnafını, evini kiraya verenleri yeme içme sektöründen ulaşıma kadar her sektörü destekliyor. Yabancı öğrencilerin haricinde Fethiyeli olan öğrencilerin de Fethiye ekonomisine katkıları oldukça fazla, ancak öğrencilerin dertleri ise görmezden gelinemeyecek kadar büyük. Fethiye Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim gören öğrencilerin dertleri ise aynı noktada kesişiyor. Öğrenciler Fethiye'ye ilk geldikleri dönemle şimdiki yaşadıkları dönem arasında dağlar kadar fark olduğundan yakınıyor. Fethiye'de öğrenci olmanın zorluklarından bahseden öğrenciler, Fethiye'nin eğitim için artık ucuz bir şehir olmadığının altını çiziyor.

“Aldığım harçlık yetmiyor”
Muğla Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu'nda Turizm Otelcilik bölümü öğrencisi Emrah Ekinci, ailesinden aldığı harçlıkların kendine artık yetmediğini, derslerden sonra yarı zamanlı işlerde çalışmak zorunda kaldığını dile getirerek, “Adım Emrah Ekinci, Şanlıurfa'dan geliyorum. Burada öğrenciyim. Turizm ve otelcilik okuyorum. Son sınıfım. Ben şuanda yurtta kalıyorum, Fethiye' de öğrenci olmak gerçekten çok zor. Aylık 2 bin TL burs alıyoruz ama giden yol parası 1500 TL oluyor, 500 TL. Yurt ücreti var. Devletin verdiği burs bize hiçbir şekilde yetmiyor zaten. Ben günde buraya gelmek için 2 dolmuş yapıyorum, gitmek için de aynı şekilde. Zaten 13 TL bir kere bindiğimizde basıyoruz. Biz arkadaşlarla gidip bir çay içmek istiyoruz, 20-25 TL bir çay parası ödüyoruz. Yani ülkemizde çayı da bu kadar pahalıya içeceksek öğrenci ne yapacak. Öğrencinin zaten yapacağı çok şey yoktur. Biz sürekli part time iş arıyoruz. Hafta sonları falan çalışıyoruz. Mesela dersim 12 de bitti işe gidiyorum akşam çıkıyorum. Ailemin de bana verdiği harçlık yetmiyor” şeklinde konuştu.

“Fethiye'de yemek yemesi bile çok pahalı”
Turizm Otelcilik bölümünde okuyan bir başka öğrenci Halil Özmetin ise Fethiye'de yaşamanın çok pahalı olduğunu, yemek yerken bile zorlandıklarını dile getirdi. Genç öğrenci sözlerine şöyle devam etti; “Adım İbrahim Halil Özmetin. Adana'dan geliyorum. Turizm ve Otelcilik İşletme okuyorum. Yurtta kalıyorum. Fethiye öğrenci birisi için çok pahalı. Biraz önce ev bakmaya gittik, ev fiyatları çok yüksek. Geçim zor. Adana ile kıyasladığımız zaman burası yemek konusunda da çok pahalı. Bizi zorluyor. Kaldığım yurt Devlet yurdu ödediğim ücret ise 505 TL. Devlet yurdu idare ediyor. Özel yurt olsa vay halimize, 7-8 bin TL aylık sadece kalma ücreti ödememiz gerekiyor. Öğrenci olmak çok zor. Ekonomik açıdan maalesef çok kötü.”

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme