KARADERE'DE YENİ BİR GELİR KAYNAĞI EJDER MEYVESİ

Ülkemizde son zamanlarda popüler olmaya başlayan ve ilk olarak meclisin vazgeçilmez meyvesi olarak adını duyduğumuz Ejder Meyvesi, Karadere'de yeni bir gelir kaynağı oldu. Seydikemer ilçesine bağlı Karadere Mahallesi'nin ilk ve tek ejder meyvesi serasını yapan Tahir Coşkun, oğlunun araştırmaları ve teşvikiyle böyle bir sera yapmaya karar vermiş. Coşkun, bölgede ilk defa böyle bir meyve üretimine başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek ejder meyvesi üretiminin bölgede yaygınlaştırılmasını istiyor.

  • 4694
TAKİP ET

Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre;

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nde hal görevlisi olarak çalışan Karadereli Tahir Coşkun, Karadere ve çevresinde bir ilke imza attı. Ülkemizde sadece birkaç yerde yetişen ve kaktüs ailesinden olan Ejder Meyvesi serasını Karadere'ye kazandıran üretici Tahir Coşkun, ailesiyle birlikte Ejder Meyvesi yetiştiriyor. Tahir Coşkun'un eşi Elif Coşkun ilk kez ürettikleri ürün için “Eşim böyle bir teklifte bulununca yapalım dedik. Kumluca'da bu meyvenin üretildiği seraya gidip fideleri aldık. Bu serayı oluşturduk. Eşime yardımcı oluyorum, bakımında zorluk çekmiyorum” diye konuştu.
600 GR ÜZERİ, 25-30 TL
Üretici Tahir Coşkun ise Ejder meyvesini nasıl diktiklerini ve üretiminin inceliklerini de anlatarak “ biz bunu küçük fide şeklinde aldık. Seraya geçen sene 14 Temmuz'da diktik. Bir yılda boyu yaklaşık iki metreyi buldu. İkinci, üçüncü yılında daha çok verim alınıyor. Her ağaçtan yaklaşık 150 adet Ejder Meyvesi hasat ediliyor. Bu meyveye en çok marketler ve otellerden talep geliyor. Meyvelerin gramajına göre fiyatı da değişiyor. 600 gr. üzerinde meyveler 25-30 TL arasında satılıyor. Bir hafta sonra ilk meyvelerimiz olgunlaşacak. Bazı köylülerimiz bize tepki gösteriyor, niye domates yapmadın diye. Domatesin girdileri pahalı, emeğinin karşılığını az alıyorsun. Bunda bir buçuk yıl bekliyorsun ama güzel kazanç veriyor. Bazı komşularımız da bu meyveyi üretmek için bizi bekliyor, hasat nasıl olacak verim alabilecek miyiz diye beklemedeler” dedi.
BİR SENE ARAŞTIRMA YAPTIM
Ejder Meyvesi üretimi fikrini araştırıp ailesiyle paylaşan üretici Tahir Coşkun'un oğlu Hamdi Coşkun ise bu meyveyle nasıl tanışıp üretime karar verdiği süreci anlattı. Coşkun “Van'da öğretmenlik yapan arkadaşım beni ziyarete gelmişti. Van'daki pazarda bu meyveyi görüp araştırma yapmış. Kendisi Ejder Meyvesi üretmek istemiş ama yaşadığı yerde yapamamış. Sonra bana söyledi bunu üretmem konusunda. Bir seneye yakın araştırma yaptım. Sonra ailemi ikna etmeye çalıştım. Domateste 9 ay uğraşı oluyor, getirdiği para belli. Yıllık masrafı da çok fazla, gübre fiyatları de seneden seneye artıyor. Ama domates fiyatı artmıyor, yerinde sayıyor, azalıyor hatta. Daha çok kazandıran ürün arayışı içindeydik zaten. Kumluca'da bunu yetiştiren kişiyle konuştuk, iyice araştırdık. Serasını inceledik. Orda yerinde görünce anlattıklarını dinleyince daha da bizim aklımıza yattı. Fidanı diktikten 20 gün sonra çiçek açıyor. Bir ay sonra da meyve haline geliyor. Bir fidanın ömrü 30-35 yıl. Bu sene 300-400 meyve bekliyoruz. Onu da pazarlama amacıyla değil eşimize dostumuza dağıtmak için hasat yapacağız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme