Bölgenin En Erkenci Karpuzu Fethiye'de Üretildi

Fethiye Tarım İlçe Müdürlüğü bölgede erkenci meyve çeşitlerinin yaygınlaştırılması çalışmalarının sonuçlarını almaya başladı. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü erkenci çeşitlerin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında yetiştirilen karpuzların hasadına başlandı. İlçe Müdürü Şaban Sarıkaya teknik personelle birlikte Karaçulha Mahallesindeki karpuz üreticisi İbrahim Bakan' ı ziyaret etti.

  • 7429
TAKİP ET

Karaçulha Mahallesinden İbrahim Bakan'ı ziyaret eden İlçe Müdürü Şaban Sarıkaya; Karpuz Türkiye tarımında ekonomik önemi oldukça fazla olan bir üründür. Dünyada Çin'den sonra en fazla karpuz üretimi ülkemizde yapılmaktadır. Beslenme ve insan sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan karpuz, iştah açıcı ve sıcak havalarda ideal bir serinleticidir. Karpuzun şeker içeriği % 8-14 arasındadır. Karpuzda B,C, A vitaminleri ile Ca, Fe, P, Mg bulunmaktadır. Buna karşılık protein, yağ ve kalori bakımından fakirdir. Tüm bu özelliklerinden dolayı yaz aylarının vazgeçilmezi olmuştur. Çiftçilerimizin yaptıkları üretimden para kazanabilmeleri ürününün piyasada bol olduğu dönemde değil, daha erken çıkarmaları yüzlerini daha çok güldürmektedir. Bizlerde genelde çiftçilerimizin yaptıkları işten para kazanmaları için hastalıklara dayanıklı, kaliteli erkenci yada geçici çeşitlere yönelmelerini tavsiye etmekteyiz. İlçemizin iklim ve toprak yapısı birçok sebze ve meyve türünün sera ve alçak tünellerde erkenci yetişmesine imkân sağlamaktadır. Bizlerde çiftçilerimizi bu doğrultuda yönlendirmekteyiz. Bugün bu örnek çiftçimizi yerinde ziyaret ettik . Üretimiyle ilgili incelemelerde bulunduk. Pandemi sürecinde olmasaydık karpuz yetiştiren ve yetiştirmeyi düşünen, alternatif ürün arayışında olan çiftçilerimizle tarla günü yapmayı planlamıştık. Diğer çiftçilerimizde bu erkenci ve verimli çeşidi görsünler istemiştik. İnşallah biran evvel bu süreçten çıkarız ve bu amacımızı da gerçekleştiririz. Üreticilere gelir sağlayacak yeni çeşitleri çiftçilerimiz tarafından benimsenmesini sağlamak için ekonomik olarak yetiştirilebilirliğe sahip yeni ürün çeşitleri üzerine demonstrasyon çalışmalarımız farklı mahallelerimizde devam ediyor. Çiftçimizi tekrar kutluyor, ürününün bol kazancınız bereketli olmasını diliyorum “ dedi.

Tarlasında ziyaret ettiğimiz İbrahim BAKAN ile yapılan söyleşide çiftçimiz; “ 2 plantasyonda toplam 7 dekar alanda planlı bir üretim gerçekleştirdik. Arazimi her dönem piyasaya karpuz çıkarabilmek için 3 bölüme ayırdık. Bizim için önemli olan bu dönemde erkenci karpuz yetiştirip piyasaya çıkarmaktı. Bunu başardık. Erkenci çeşidimiz olan Şahmaran bittikten sonra odübüs çeşidini hasat edeceğiz . En sonda kara karpuz olarak bilinen daha geççi kandemiri hasat edip piyasaya süreceğiz. Böylelikle her dönem piyasaya karpuz satabileceğiz. Diğer çiftçilere tavsiyem İlçe Tarım Müdürlüklerine mutlaka uğrasınlar, yeni teknikler , yeni çeşitler hakkında bilgi alsınlar. Siz yeter ki bir adım atın onlar size 10 adım geliyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu zorlu süreçtede gördükki bizim mesleğimiz yani çiftçilik dünyada en geçerli meslekmiş. Bizler olmasak üretim olmaz. Çiftçilerimiz ülkemiz için kendisi için üretsinler, üretsinler, üretsinler!” dedi.

Yorumlar 1
Salih zeki tekeli 13 Mayıs 2020 14:06

Çiftcimizin eline emegine saglık bu mevsimde dışarıda organik kendi haliyle yetişen üstelik kabak aşısı degil bohtı açık olsun

Bakmadan Geçme