Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ambalaj Atıklarının Bertarafı Projesi başladı

Bitki Koruma Ürünlerinin ve Zirai Atıkların Bertarafı Projesi kapsamında Muğla ve 13 ilçesinde 456 lokasyonda yer alan Zirai İlaç Atık tanklarının tanıtılması için tanıtım filmi hazırlandı. 

  • 1830

Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Atıklarının Bertarafı Projesi başladı. Muğla Valiliği himayesinde, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla'ya Hizmet Vakfı, Bitki Koruma Ürünleri Toptancı ve Bayileri, Bitki Koruma Ürünü Ulusal Firmaları ortaklığında hayata geçirilen “Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Bertarafı” Projesi kapsamında bir de tanıtım filmi hazırlandı.
Tanıtım filminde Muğla İl Tarım Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can tarafından zirai atık aracı ve konteynerlerin özellikleri tek tek anlatıldı. Süreyya Can, “Muğla ili Bitki Koruma Ürünlerinin ve Zirai Atıkların Bertarafı Projesi kapsamında 456 adet konteynerimizi sahada lokasyonlara yerleştirdik. Kendi atık toplama aracımızla buralarda topladığımız ambalaj atıklarını bertaraf firmasına götürerek, bertarafını sağlamayı hedefliyoruz. Projemize 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı ve gıda ve yem kanunu kapsamında kullanılan bitki koruma ürünü atıklarını ‘Kullanıcılar uygun şekilde imha etmek zorundadır' düsturuyla yola çıktık. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmelik ve tebliğleri kapsamında konteynerlerimizi ve atık toplama aracımızı temin ettik. Konteynerimizin ön kısmında atıklarımızın atılacağı kapak kısmı bulunmakta. Biz bunu çocuklarımızın erişemeyeceği yükseklikte yaptık. İçeriden yaylı bir sistem mevcut. Kapağın içerisinde hazne bulunmakta. Bu da kapaktan girişi engellemekte. Burada güvenlik önemli bizim için. Konteynerlerimizin tamamı ilçelerdeki personelimiz tarafından yüksek üretim sezonunda haftada iki kere, diğer sezonlarda haftada bir olmak üzere denetlenecek. En fazla yüzde 80 doluluk oranına ulaşıldığında atık toplama aracımıza haber edilecek. En geç 48 saat içerisinde atıklar toplanarak, bertaraf firmasına gönderilecek” dedi.
Proje ile Muğla genelinde 456 lokasyonda konuşlandırılmış konteynerlerde, tarımsal üretim sonucu oluşan yaklaşık 50 ton bitki koruma ürünü ve gübre ürünü ambalaj atıklarının bertaraf edilmesinin amaçladığı belirtilerek; üreticilerin bitki koruma ürünü ve gübre ürünü ambalaj atıklarını en yakın lokasyona konuşlandırılmış konteynerlere atmaları istenildi.

Bakmadan Geçme