Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası'nda Kahvaltı Programı Düzenlendi
Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi tarafından 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası kapsamında kahvaltı programı düzenlendi.
Görme engelli vatandaşların karşılaştıkları zorlukları anımsatmak ve beyaz bastonun görme engelliler için önemini vurgulamak üzere Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi yönetimi, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nda kahvaltı organize etti. Zafer Partisi Fethiye İlçe Başkanı Umut Hepdizdar, sponsorluğunda düzenlenen kahvaltıya Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir’de katılım gösterdi. Başkan Uzundemir, görme engelli vatandaşlara beyaz baston hediye etti. Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şube Sekreteri Mehmet Özdemir ise katkılarından dolayı Zafer Partisi Fethiye İlçe Başkanı Umut Hepdizdar’a teşekkür belgesi takdim etti.
Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şube Sekreteri Mehmet Özdemir açıklamasında, “1970 Yılında kurulan ve Kamu yararına hizmet veren Türkiye Görme Engelliler Derneğimizin “7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasına” ilişkin açıklaması aşağıda yer almaktadır. Beyaz Baston Hareketi, gözlerini sonradan kaybetmiş bir fotoğraf sanatçısı olan James Biggs’in çevresindekiler tarafından daha kolay fark edilebilmek amacıyla; bastonunu beyaza boyaması sonucu ortaya çıkmış ve 1931 yılında Fransa Körler Örgütü tarafından her yılın 7-14 Ocak haftası “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak ilan edilmiştir. Louis Braille’in de 4 Ocakta doğması, bu ayı, görme engelliler için oldukça anlamlı bir hale getirmektedir. Gerek Beyaz Baston gerekse Braille alfabesi, görme engelli bir bireyi bağımsız kılan en önemli iki unsurdur. Türkiye Görme Engelliler Derneği, bu konunun öneminin fazlasıyla farkında olarak; logosunda bu temayı işlemiştir. Şöyle ki; 6 nokta grubuna dokunarak yükselen bir beyaz baston, güneşe dokunmaktadır. Yani; “aydınlığa ve özgürlüğe, ancak eğitimle ve Beyaz Bastonumuzla erişebiliriz.” demekteyiz. Bu farkındalıktan hareketle; Türkiye Görme Engelliler Derneği olarak; derneğimiz bünyesinde bağımsız hareket kursları açmakta, eğitimin her kademesindeki öğrencilere talepleri doğrultusunda asistan tahsis etmekte ve her yıl onlarca öğrenciye burs sağlamaktayız. Yine 2019 yılında başlattığımız “Masallara Dokun” projemizle, Türkiye’deki görme engelliler okullarının tamamına Braille masal kütüphanesi açma hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlemekte, altıncı kütüphanemizi bu anlamlı ay içerisinde yani 5 Ocak 2024 tarihinde Adana Oğuz kağan Köksal Körler Okulu’nda açmış bulunmaktayız. Bunun yanında; görme engelli kimselerin toplum içerisinde saygın ve eşit bireyler olabilme mücadelesini yükseltmekte, yaptığımız eylem ve geliştirdiğimiz söylemlerle bu konuyu diri tutmaktayız. Görüldüğü üzere; derneğimizin en önemli mücadele alanları, yukarıda bahsedildiği gibi kodlanmıştır. Görme engelli bireylerin toplum içerisindeki hak ettiği konumu elde edebilmesi için; mücadelemizi daha yaratıcı ve etkili yöntemlerle devam ettirecek ve çalışmalarımızı bu düsturla sürdüreceğiz. Yaşasın Beyaz Baston, Yaşasın Haklı Davamız !!!” ifadelerini kullandı.